ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ-ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΙΔΩΝ ΤΙΜΗΣΕ Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ-ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΙΔΩΝ ΤΙΜΗΣΕ Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Μητέρες ηρωίδες της ζωής, μητέρες σύμβολα αγάπης και προσφοράς που ξεπερνά κάθε δυσκολία και εμπόδιο.  Αυτές τις μητέρες, τις μητέρες της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, τίμησε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

Με δάκρυα στα μάτια και την καρδιά της γεμάτη αγάπη η κυρία Βαρδινογιάννη συνομίλησε μέσω skype με τέσσερις μητέρες παιδιών με καρκίνο για να τους ευχηθεί «Χρόνια Πολλά» για τη Γιορτή της Μητέρας, μα πάνω από όλα για να τους δώσει δύναμη και κουράγιο για τον δύσκολο αγώνα που δίνουν.

Παρά το γεγονός πως οι συνθήκες δεν της επέτρεψαν να βρεθεί στο πλευρό τους και να γίνουν όλες μαζί μια αγκαλιά, η αγάπη βρίσκει πάντα τον τρόπο.  Οι αποστάσεις εκμηδενίστηκαν και η φωνή της κυρίας Βαρδινογιάννη έγινε βάλσαμο στην ψυχή των τεσσάρων γυναικών.

«Είστε πραγματικές ηρωίδες, φύλακες-άγγελοι στο προσκεφάλι των παιδιών σας και εγώ υποκλίνομαι μπροστά σας.  Θα είμαι πάντα δίπλα σας σε ό, τι και αν χρειαστείτε» με αυτά τα λόγια βγαλμένα μέσα από την ψυχή της, η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε στις τέσσερις μητέρες.

Η Χαρά, μητέρα του 2,5 ετών Παναγιώτη, η Έρη, μητέρα του 8χρόνου Χρήστου, η Φωτεινή, μητέρα του 14χρόνου Γιώργου, και η Αναστασία Βαρδουλάκη, μητέρα του 12χρόνου Κωνσταντίνου και Πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΙΣΤΗ», δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με την κυρία Βαρδινογιάννη.  

«Είστε η μητέρα όλων μας».  Με αυτά τα λόγια καρδιάς εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στην κυρία Βαρδινογιάννη η Έρη και η Φωτεινή:

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Γεια σου Φωτεινή μου, πως είναι ο Γιώργος? Ξέρω ότι έχετε πολλά προβλήματα Φωτεινή μου, λυπάμαι πάρα πολύ που δεν μπορώ να είμαι κοντά σας να σας κρατήσω το χέρι, ξέρω πως είχατε μια υποτροπή, εύχομαι να περάσουν όλα. Πες μου λίγο πως είναι ο Γιώργος.

Φωτεινή-μητέρα Γιώργου: Είστε πάντα κοντά μας και αισθανόμαστε την βοήθεια σας είτε είστε, είτε δεν είστε εδώ. Να είστε σίγουρη! Το ξέρουμε όλοι και στο Νοσοκομείο και στον Ξενώνα και για αυτό συνεχίζουμε με την ελπίδα μας τον αγώνα μας, με την πίστη μας, με ότι έχουμε! Τα παιδιά μας αντέχουνε πολλά! Κι εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή, αντέχουμε μαζί τους. Σας αγαπάμε όλοι πολύ!

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Φωτεινή μου, χρόνια σου πολλά αρχικά.  Είσαι μια μανούλα ηρωίδα, που στέκεται πάνω από το προσκέφαλο του παιδιού της με υπομονή και αγωνία. Υποκλίνομαι μπροστά σου ειλικρινά, είσαι μια ηρωίδα! Γνωρίζω σαν μαμά 5 παιδιών κι εγώ τι σημαίνουν τα παιδιά μας για εμάς, δεν έχουμε τίποτα πιο πολύτιμο στο κόσμο από αυτά τα παιδιά. Είναι η ίδια η ζωή μας! Είναι το φως των ματιών μας, είναι ο ήλιος στη ζωή μας.

Φωτεινή-Μητέρα Γιώργου: Κι εσείς είστε η μητέρα όλων μας!

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Να ξέρεις πραγματικά, είμαι πάντα στο πλευρό σου.  Ό, τι συνθήκες και αν παρουσιαστούν, να μην ξεχνάς ότι σε κάθε δύσκολη στιγμή μπορείς να με σκέφτεσαι, να με παίρνεις τηλέφωνο και να μου λες τι μπορώ να κάνω εγώ για σένα. Ειλικρινά θέλω να πάνε όλα καλά για τον αγαπημένο μας Γιωργάκη. Να χαίρεσαι το παιδί σου, να είναι καλά και να είναι κι αυτός περήφανος που έχει μια τέτοια μανούλα! Χρόνια πολλά! Σ αγαπώ πολύ. Και μια αγκαλιά στο Γιώργο μας!

Μια μεγάλη αγκαλιά και ένα φιλί στον μικρό Χρήστο έστειλε η κυρία Βαρδινογιάννη, συνομιλώντας με την μητέρα του Έρη:

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Είναι μεγάλη η χαρά μου να σε βλέπω και να μιλάμε ξανά. Ο Χρήστος, εσύ και όλη η οικογένεια σας είναι στη σκέψη μου συνέχεια, να το ξέρετε. Ο Χρήστος μας είναι πραγματικά ένας αληθινός, πραγματικός μαχητής, είναι η ίδια η ΕΛΠΙΔΑ και δεν σταματά να αγωνίζεται ο αγαπημένος μου για την ίδια του τη ζωή! Μου έχει λείψει τόσο πολύ ειλικρινά και του στέλνω όλη την αγάπη μου, να του το πεις, μια μεγάλη αγκαλιά. Θέλω να ξέρεις πως θα είμαι δίπλα σας με όποιο τρόπο μπορώ να σας στηρίζω Έρη μου. Σε οτιδήποτε χρειαστείτε. Η δύναμη και η αξιοπρέπεια σας με έχει συγκινήσει. Είστε υπέροχοι γονείς, Χρόνια σου πολλά! Είσαι η καλύτερη μανούλα του κόσμου. Είστε πραγματικές ηρωίδες και υποκλίνομαι μπροστά σας για αυτό που κάνετε, για το σπουδαίο έργο που είστε δίπλα στα παιδιά σας και τους δίνετε δύναμη και κουράγιο!

Έρη-μητέρα Χρήστου: Σας ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά! Είστε η μητέρα όλων μας! Εσείς τα κάνετε όλα!

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Εύχομαι η ημέρα αυτή, της μητέρας, να είναι μια ημέρα γιορτής και να πάνε όλα καλά για τον αγαπημένο μου Χρήστο. Να του δώσεις μια μεγάλη αγκαλιά και ένα φιλί από μένα! 

Δάκρυα συγκίνησης πλημμύρισαν τα μάτια της Χαράς ακούγοντας την φωνή της κυρίας Βαρδινογιάννη:  

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Χαρά μου, καλημέρα. Χρόνια σου πολλά αγαπημένη μου Χαρά! Ειλικρινά υποκλίνομαι μπροστά σου, σε μια μαμά ηρωίδα για τον αγαπημένο μας Παναγιώτη. Από το Πάσχα που μιλήσαμε, δεν σας έχω βγάλει από τη σκέψη μου και την καρδιά μου. Είσαι μια μάνα σύμβολο ειδικά μια τέτοια ημέρα. Μάνα είμαι κι εγώ και σε καταλαβαίνω. Ξέρω τον πόνο και την αγωνία, αλλά ο Παναγιώτης μας θα γίνει καλά! Προσεύχομαι κάθε μέρα, έχω ένα μικρό εκκλησάκι εδώ στο σπίτι και να ξέρεις ότι κάθε μέρα κάνω τις προσευχές μου και το πρώτο κεράκι που ανάβω είναι για τον Παναγιώτη. Να γίνει γρήγορα καλά και να τον σφίξουμε στην αγκαλιά μας! Σ ευχαριστώ που είσαι σήμερα εδώ, γιατί με κάνει να σκέφτομαι πόσο καλύτεροι άνθρωποι μπορούμε να αισθανόμαστε όταν βλέπουμε εσάς, τις ηρωίδες, να θυσιάζεστε για τα παιδιά. Ειλικρινά, με συγκίνηση σου μιλώ αυτή τη στιγμή και σου εύχομαι χίλια βραβεία να πάρεις για την αυτοθυσία που δείχνεις για τον Παναγιώτη σου.

Χαρά – μητέρα Παναγιώτη: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Και σε εσάς αξίζουν όλα αυτά! Πραγματικά, προσπαθούσα να μην συγκινηθώ σήμερα, για να σας μιλήσω πιο άνετα, αλλά με συγκινήσατε από την αρχή με τα λόγια σας, από την αρχή που μπήκα και σας άκουσα να μιλάτε. Για την αγάπη που απλόχερα χαρίζετε μέσα από το Νοσοκομείο, για όλες τις οικογένειες, για όλους εμάς η στήριξη είναι μεγάλη και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Κάθε μέρα έχουμε αγωνία, λαμβάνουμε όμως αγάπη, θαλπωρή και ζεστασιά για να συνεχίσουμε! Κι αυτό πηγάζει από εσάς! Ευχαριστούμε πολύ!

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Χαρά μου, τα λόγια σου είναι για μένα ένα βάλσαμο στη ψυχή μου. Ξυπνάω τις νύχτες και σκέφτομαι μήπως δεν έχω φροντίσει σωστά τον Παναγιώτη, τον Χρήστο, τη Στέλλα, τα παιδιά μας. Αισθάνομαι όλα τα παιδιά σαν παιδιά μου, σαν εγγονάκια μου. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο αναλογίζομαι τις δύσκολες ώρες που περνάτε, γιατί όλες σαν μητέρες που είμαστε, αμέτρητες ώρες έχουμε ξενυχτήσει στα προσκέφαλα των παιδιών μας, άλλο για μικρό πρόβλημα, άλλο για μεγάλο. Αλλά για εσάς το πρόβλημα ήταν μεγάλο, όμως δεν θα μείνουμε εκεί, θα ξεπεραστεί. Σου υπόσχομαι ο Παναγιώτης θα γίνει ένας σπουδαίος άντρας, που θα τον βλέπεις και θα τον καμαρώνεις κι όλα αυτά θα είναι ένα κακό όνειρο που πέρασε.  Σας αγαπώ πολύ, υποκλίνομαι μπροστά σας, ειλικρινά υποκλίνομαι στο μεγαλείο της ψυχής σας και την αυτοθυσία και τον αγώνα που κάνετε. Γιατί μια μάνα, ότι και να κάνει για το παιδί της δεν λέγεται θυσία, έτσι αισθάνομαι εγώ. Τα παιδιά μας είναι ό, τι πολυτιμότερο έχουμε στη ζωή μας. Είναι φυλαχτό στη καρδιά μας. Σ αγαπώ πολύ κι ότι χρειαστείς θα με πάρεις τηλέφωνο. Χρόνια σου πολλά αγαπημένη μου!

Με μια ανοιξιάτικη ανθοδέσμη και λόγια βγαλμένα μέσα από την ψυχή της θέλησε να ευχαριστήσει την κυρία Βαρδινογιάννη η κυρία Βαρδουλάκη:  

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:   Θέλω να σου πω χρόνια πολλά, σαν μανούλα που είσαι και ξέρω τι έχεις περάσει όλο αυτό το διάστημα, για να έχεις ένα παιδάκι που να μπορεί να έρχεται τώρα και να κάνει έλεγχο. Είναι πολύ σημαντικό. Σου εύχομαι, μέσα από τη καρδιά μου να καμαρώνεις τον Κωνσταντίνο σου να μεγαλώνει. Έχεις κάνει τόσες θυσίες, τόσες αγρυπνίες, τόσες προσευχές.  Αλλά να ξέρεις με τις δικές σου προσευχές ήταν και οι δικές μας, και η δική μας αγάπη σε σένα. Το αξίζεις. Ξέρω τι έχεις περάσει με το παιδί και ο Θεός θα στα γυρίσει όλα πίσω. Χρόνια σου πολλά για αυτήν την ιδιαίτερη ημέρα, που εσύ είσαι το σύμβολο, σύμβολο αγάπης, προσφοράς. Μιας μάνας που δίπλα στο παιδί της, πέρασε πάρα πολλά για να φτάσει στο σημείο να χαίρεται και να έρχεται πια στο νοσοκομείο για να κάνει μόνο τους ελέγχους του. 

Αναστασία Βαρδουλάκη: Ήθελα με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, ακόμα και υπό αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες που μας στερούν την ευχαρίστηση της προσωπικής επαφής, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Συγχαρητήρια και για την «ΠΙΣΤΗ». Μια προσπάθεια με τους άλλους γονείς στην οποία ηγείσαι, μια πραγματικά υπέροχη οργάνωση των γονέων που έχετε δημιουργήσει. Εσείς με αυτοθυσία και με τόσους αγώνες, έχετε κάνει την «ΠΙΣΤΗ» και να ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε. 

Αναστασία Βαρδουλάκη: Να ξέρετε χωρίς τη δική σας συμβολή και την συμβολή του κυρίου Παπασάββα, δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Σαν γονείς λοιπόν κι εμείς, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας, για όλο το φάσμα της δικής σας προσφοράς προς τα παιδιά και τις οικογένειές τους που παλεύουν με τον καρκίνο. Κυρία Βαρδινογιάννη, στο πρόσωπό σας και στη δράση σας, ενσαρκώνεται το μήνυμα της μητρικής δύναμης και δίνει ελπίδα. Μέσα από τον καθημερινό αγώνα και την αδιάκοπη προσφορά. Είστε η ίδια μητέρα πέντε παιδιών, είστε όμως ταυτόχρονα και μητρική φιγούρα αλλά και πυλώνας ασφαλείας για χιλιάδες άλλα παιδιά, για τα δικά μας παιδιά, τα οποία καθημερινά βρίσκουν βοήθεια μαζί με τις οικογένειες τους, μέσα από το ευρύτατο ανθρωπιστικό σας έργο, δίνετε δύναμη, δίνετε ελπίδα και αισιοδοξία με την αφοσίωσή σας, όπως κάθε μητέρα. Ο ένθερμος αγώνας σας για τα παιδιά μας, για τα παιδιά με καρκίνο, μας εμπνέει, εσείς μας εμπνέετε και συστρατευόμαστε μαζί σας στο κοινό αυτό σκοπό. Όπως είπατε κι εσείς, η Ημέρα της Μητέρας είναι ημέρα τιμής για τις μητέρες όλου του κόσμου, τις γυναίκες που κρατούν στα χέρια τους τις πολύτιμες παιδικές ζωές και τις περιβάλλουν με αγάπη και φροντίδα. Είναι ημέρα τιμής για τις μητέρες που σκύβουν πάνω από το προσκέφαλο του παιδιού τους και που προσεύχονται να γίνουν καλά. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι εμείς που έχουμε βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις και διδαχθήκαμε να υποστηρίζουμε αυτές τις μητέρες και τα παιδιά τους, είμαστε υπερήφανες και αισθανόμαστε ασφάλεια όταν γνωρίζουμε ότι μπορούμε να στηριχτούμε σε εσάς. Σε εσάς που είστε η αδιαφιλονίκητη πρωτεργάτης της βοήθειας προς τα άρρωστα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Η διεθνής σας ακτινοβολία, το παγκόσμιο κύρος της προσωπικότητας σας, αποτελούν απόδειξη του έργου σας αλλά και εγγύηση για τη συνέχειά του. Συγχωρέστε με για την συγκινησιακή φόρτιση, δεν ξέρω με ποιο κριτήριο μπορεί να αποτιμηθεί το μεγάλο έργο σας. Εμείς όμως ως μητέρες, βρίσκουμε την αξία του ανεκτίμητη. Όσο ανεκτίμητη είναι και η ζωή των παιδιών μας που πάλεψαν και παλεύουν με την ασθένεια, με όπλα που τους παρείχε ο δικός σας αγώνας για την πιο σύγχρονη  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον τομέα του παιδικού καρκίνου. Ο αγώνας ο δικός σας ο προσωπικός, ο αγώνας όλων των συμμετεχόντων εδώ, των ιατρών, των νοσηλευτών και πρωτίστως του Διοικητή κύριου Παπασάββα. Κυρία Βαρδινογιάννη, ο σεβασμός μου και η αγάπη μου για εσάς είναι τεράστιος. Θα ήθελα λοιπόν σήμερα να μας επιτρέψετε ως ελάχιστο δείγμα της εκτίμησής μας προς το πρόσωπο σας και ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης του ηγετικού σας ρόλου στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου, να σας προσφέρουμε έστω και εκ του μακρόθεν αυτή την ανθοδέσμη και να σας ευχηθούμε να έχετε πάντα την ευλογία και την ψυχική δύναμη να ανταποκρίνεστε στο έργο σας. Θα την τοποθετήσουμε εδώ στο γραφείο σας, με την ευχή σύντομα να μπορέσουμε να σας έχουμε κοντά μας. 

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Ειλικρινά δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυά μου, συγκινήθηκα τόσο πολύ με τα λόγια σου, πιο πολύ συγκινήθηκα για εσάς, που περνάτε όλη αυτή τη δοκιμασία και για σένα προσωπικά, που βρήκες τα λόγια να μου πεις όλα αυτά που εγώ πραγματικά δεν τα κάνω από υποχρέωση αλλά γιατί τα αισθάνομαι. Αισθάνομαι για το κάθε παιδί σας σαν να είναι δικό μου παιδί, υποφέρω μαζί σας, κάθε στιγμή που μαθαίνω ότι κάτι δεν πήγε καλά. Για μένα μέχρι να συνηθίσω αυτό τον αγώνα που εσείς δίνετε στην καθημερινότητα και να συμμετέχω πέρασαν νύχτες ολόκληρες με τη σκέψη ότι κάποιο από τα παιδιά μας ίσως να μην πήγαινε καλά. Το σκέφτηκα όμως και είπα ότι πρέπει να σταθώ δίπλα στα παιδιά γιατί έτσι δεν προσφέρω τίποτα και δεν το μετάνιωσα ποτέ. 30 χρόνια ολόκληρα αφιέρωσα τη ζωή μου σε αυτόν τον αγώνα και πραγματικά με τα λόγια που εκφράστηκες, με τέτοια αγάπη και σεβασμό προς την «ΕΛΠΙΔΑ», γιατί δεν είμαι μόνη μου σε όλο αυτό το έργο. Μπορεί εγώ να εμπνέω, αλλά είναι ένας στρατός ανθρώπων όπως ο Διοικητής, το νοσηλευτικό προσωπικό, ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ», τα μέλη της, το Διοικητικό της Συμβούλιο, το «ΌΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», το «ELPIDA Youth», είμαστε μια γροθιά στον αγώνα να προασπίσουμε και να υπερασπιστούμε τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Αυτό το καιρό, 2,5 μήνες τώρα, δεν μπορώ να ησυχάσω από ένα εφιάλτη που σκέπτομαι ότι τα παιδιά μας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και κάθε πρωί όπως θα σου πει και ο κύριος Παπασάββας που τον παίρνω τηλέφωνο, τον ρωτάω αν είναι όλα τα παιδιά καλά και του ζητώ να προφυλάξει τα παιδιά μας. Εγώ δεν έχω πέντε παιδιά μόνο, είναι σαν να έχω όλα τα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ παιδιά μου και τα αγαπώ όλα με τον ίδιο τρόπο. Για αυτό καθετί που κάνω το αισθάνομαι χρέος και αγώνα ζωής. Επιβραβεύω εσάς και υποκλίνομαι σε εσάς γιατί εσείς είστε οι αγωνίστριες. Κι εγώ σαν μητέρα έχω περάσει δύσκολες στιγμές με τα παιδιά μου γιατί το να μεγαλώσεις πέντε παιδιά δεν είναι εύκολο πράγμα. Να ξέρετε ότι θα είμαι για πάντα στο πλευρό σας και σύμμαχός σας. Η «ΠΙΣΤΗ» έχει αποδείξει ότι έχει αφοσιωμένους γονείς στον αγώνα αυτό και μας συγκινεί όλους όχι μόνο εμένα προσωπικά και εύχομαι οτιδήποτε χρειαστείτε από εμάς, να είμαστε στο πλευρό σας. 

Σας ευχαριστώ για την άνοιξη και τα λουλούδια που φέρατε στο σπίτι μας, με κάνουν χαρούμενη έστω κι αν δεν μπορώ να βγω έξω και να έρθω κοντά σας. Πρέπει να έχουμε όμως την ελπίδα όπως η αγάπη και η ελπίδα στηρίζουν το νοσοκομείο μας, έτσι να σκεφτούμε ότι πολύ σύντομα θα περάσει κι αυτός ο εφιάλτης και θα έρθω κοντά σας να σας σφίξω στην αγκαλιά μου. Θέλω να στείλω και σε σένα Αναστασία μου και στον Κωνσταντίνο μια αγκαλιά. Χρόνια σου πολλά αγαπημένη μου! Το μόνο που μπορώ εγώ να κάνω είναι να υποκλιθώ μπροστά σου και να ευχηθώ καλή δύναμη και κουράγιο. Η ημέρα ανήκει σε εσάς, τις ηρωίδες της ζωής! Να μου φιλήσεις τον αγαπημένο μου Κωνσταντίνο.

Κεντρική φωτό: Αγάπη Ντούμου, Χαρά, Αναστασία Βαρδουλάκη, Μανώλης Παπασάββας, Έρη, Φωτεινή


Σχολιάστε εδώ