Ρουμανία, Αλβανία και Βουλγαρία παίζουν τα παιχνίδια τους και για την Ελλάδα πέρα βρέχει

Ρουμανία, Αλβανία και Βουλγαρία παίζουν τα παιχνίδια τους και για την Ελλάδα πέρα βρέχει

Πήραμε ένα ανησυχητικό μήνυμα για κάτι που συμβαίνει εσχάτως στη Βόρεια Ήπειρο. Η Ρουμανία λοιπόν, μέσω του προξενείου της στα Τίρανα, απευθύνεται στους Βλάχους της Νότιας Αλβανίας, τους οποίους αποκαλεί Βλάχους-Ρουμάνους, και προσφέρει σειρά υποτροφιών στη Ρουμανία, αλλά εκδίδει και έγγραφα για όσους δείχνουν ενδιαφέρον.

Αυτό δεν είναι καινούργιο σχέδιο της Ρουμανίας, καθώς η Κορυτσά και οι γύρω περιοχές με Βλάχους βρίσκονταν διαρκώς στο στόχαστρο του Βουκουρεστίου, που με τη στήριξη των Τιράνων ήθελε να προσελκύσει Βλάχους οι οποίοι παραδοσιακά είχαν ελληνική εθνική συνείδηση και συμμετείχαν μάλιστα ενεργά μέχρι πριν από λίγα χρόνια και στην Ομόνοια…

Πάντως μαθαίνουμε ότι η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία δεν θα γίνει λόγω κορονοϊού και μάλλον θα πάρει μεγάλη αναβολή. Κάτι που δείχνει να επιθυμεί και η κυβέρνηση της Αλβανίας, καθώς σε περιοχές όπως η Χειμάρρα θέλει να αποφύγει την καταγραφή της σημαντικής ελληνικής παρουσίας. Αλλά μάλλον ούτε και η Ομόνοια θα… στενοχωρηθεί και πολύ, μια και υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να κινητοποιήσει τους Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα να μετακινηθούν μαζικά στα χωριά τους ώστε να απογραφούν… Και έτσι η μεν αλβανική κυβέρνηση θα επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι η μειονότητα δεν είναι πάνω από 20.000 και η Ομόνοια και οι φορείς της μειονότητας θα επιμένουν στους αριθμούς που κυμαίνονται μεταξύ 80.000 – 120.000 ατόμων…

Η Βουλγαρία συνεχίζει την πίεση στα Σκόπια για θέματα που ίσως θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί και η δική μας κυβέρνηση προκειμένου να διορθώσει κάποια από τα τρωτά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Έτσι, η Βουλγαρία κατέθεσε ως προϋποθέσεις για τη σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, όπου είναι αναγκαία η ομοφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας», την αποκήρυξη κάθε αναφοράς σε ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία καθώς και την αντικατάσταση του όρου «μακεδονική γλώσσα» με τον όρο «γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Και ακόμη και στην Αλβανία η Βουλγαρία διεκδικεί η «μακεδονική μειονότητα» να ονομασθεί «βουλγαρική».

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αντέδρασε λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί να τεθούν διμερούς επιπέδου προϋποθέσεις που αφορούν τη «μακεδονική ταυτότητα» στο διαπραγματευτικό πλαίσιο με την ΕΕ και υποστήριξε ότι η βουλγαρική δήλωση είναι μονομερής και ήρθε μετά την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οπότε δεν έχει ισχύ. Πάντως, παρά τα όσα λέει ο κ. Ντιμιτρόφ, αν η Σόφια και ο κ. Μπορίσοφ το αποφασίσουν, μπορούν να τους χορέψουν για τα καλά στην ΕΕ…

Αλλά απ’ ό,τι βλέπουμε, όσον αφορά την απάθεια και την αμηχανία με την οποία αντιμετωπίζουν τη «Βόρεια Μακεδονία» το υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου, μάλλον έχουν βολευτεί με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και καθόλου δεν ασχολούνται με την υπόθεση «Βόρεια Μακεδονία». Όμως, όσο μεγάλες είναι οι ευθύνες που ανέλαβαν οι κ. Τσίπρας, Καμμένος, Κοτζιάς με την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έτσι και οι κ. Μητσοτάκης – Δένδιας θα κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο –αν και δήλωναν αντίθετοι στη Συμφωνία– την άφησαν να υλοποιείται χωρίς κανέναν έλεγχο και πίεση για την εφαρμογή των θετικών που περιλαμβάνει για την αλλαγή της ονομασίας αλλά και για αποτροπή εκμετάλλευσης των κενών της Συμφωνίας προς όφελος των Σκοπίων.

exofrenikos@hotmail.com

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ