Ο ΣΕΑ εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για την Ακρόπολη

Ο ΣΕΑ εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για την Ακρόπολη

“Ο ΣΕΑ εκφράζει τη βαθιά ικανοποίησή του για τις πρόσφατες Αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, σχετικά με την αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών για κτήρια άνω των 17.50 μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι των Αθηνών και την ανάκληση της οικοδομικής άδειας από αρχαιολογικής πλευράς σε οικόπεδο της οδού Μισαραλιώτου αρ. 7-11, αντιστοίχως (705/24.4.2020 και 706/24.4.2020)” αναφέρει ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ.

Ο ΣΕΑ τονίζει πως οι Αποφάσεις αυτές, μαζί με τις δύο προηγούμενες ( 2012/2019 και 2013/2019), αποσαφηνίζουν το πλαίσιο της προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής πέριξ της Ακρόπολης, ως εμβληματικού μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και μνημείου της UNESCO.

Και προσθέτει: “Η πρόταξη της προστασίας των μνημείων, ως σκοπού κατ’ εξοχήν δημοσίου συμφέροντος, έναντι ιδιωτικών αναγκών και η υπόδειξη του ορθού θεσμικού πλαισίου ως προς την εφαρμοστέα διάταξη για τα ύψη, δηλαδή του β.δ. της 9.8.1955 (Α΄ 266) και η υπόδειξη του μέσου συντελεστή δόμησης σε 2,5 κατά το ΓΠΣ, αποτελούν εγγυήσεις  για την εξασφάλιση της προστασίας των μνημείων και των λοιπών στοιχείων του πολιτιστικού περιβάλλοντος και του αναγκαίου για την ανάδειξή τους περιβάλλοντος.

Αποσαφηνίζεται ότι τα κτίσματα πρέπει να εξετάζονται, «εν όψει των διαστάσεων, της μορφής και της απόστασής του από το μνημείο» αλλά και από την άποψη του  «εάν δύναται να επιφέρει άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του, προστατευόμενο δε στοιχείο των μνημείων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου συνιστά και η ανεμπόδιστη θέασή τους, καθώς και ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία τελεί σε άμεση οπτική επαφή με τα μνημεία και είναι αναγκαία για την ανάδειξή τους», χωρίς δέσμευση «από τους όρους δόμησης που καθορίζονται είτε από γενικές ή ειδικές διατάξεις».

Με τις αποφάσεις αυτές, επιπλέον, δικαιώνεται για μία ακόμη φορά ο ΣΕΑ για τους ορατούς κινδύνους που διέβλεπε από την οικοδομική δραστηριότητα γύρω από τον ιερό Βράχο της Ακρόπολης στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, όταν σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου, διαμαρτυρήθηκε για την εσπευσμένη  επανεξέταση από το ΚΑΣ της 22ας Απριλίου 2020 της υπόθεσης της υπόθεσης του ακινήτου επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34 στην περιοχή “Μακρυγιάννη”, ζητώντας την «απόσυρση εξέτασης του θέματος, επειδή παρέλκει έως ότου θεσμοθετηθεί άμεσα με ΠΔ ο έλεγχος υψών στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης, µε δραστική μείωση του συντελεστή δόμησης και συνακολούθως µείωση υψών των κτηρίων, έως τα 21μ. συνολικά, σύμφωνα με την απόφαση 2331/2009 ΣτΕ, καθώς και την εξέτασή του σε εποχή που θα μπορεί να γίνουν παραστάσεις από την πλευρά του ΣΕΑ και τυχόν άλλων φορέων και κατόπιν των παρακάτω ενεργειών».

Μετά από την εντατική και πολυεπίπεδη προσπάθεια του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων,  καθώς και πολλών ακόμη φορέων τα τελευταία χρόνια, οι παραπάνω Αποφάσεις του ΣτΕ θεωρούμε ότι κινούνται απολύτως στην κατεύθυνση των διατυπωμένων προτάσεών του. Ειδικότερα ο προσδιορισμός του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους των νέων οικοδομών στα 21μ. -πρόταση που είχε υποστηρίξει και ο ΣΕΑ-, αποτρέπει τις καταστροφικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης οικοδομικής δραστηριότητας στην εν λόγω περιοχή. Η δε σπουδή του ΥΠΠΟΑ να επανεξεταστεί από το ΚΑΣ η υπόθεση της Φαλήρου 5 και παρ. Λ. Συγγρού εκθέτει το ΥΠΠΟΑ, το οποίο έσπευσε να διακηρύξει ότι προτάσσει την προστασία των μνημείων του Βράχου, εν μέσω εκκρεμοδικίας και αναμονής αποφάσεων με διαφορετικό τελικά περιεχόμενο από το διατακτικό της γνωμοδότησης.

Με αυτή τη νομολογία απαιτούμε πλέον να καθοριστεί το ΠΔ για τους όρους δόμησης της περιοχής, που εκκρεμεί από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς και να αποσυρθούν διατάξεις που έρχονται σε αντίθεση με αυτό το πλαίσιο προστασίας, με σκοπό την εξυπηρέτηση άλλων εφήμερων συμφερόντων, όπως το σχέδιο νόμου για την εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που εισάγεται εσπευσμένα σήμερα στη Βουλή για ψήφιση και δικαίως έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πολυάριθμους φορείς, που ζητούν την απόσυρσή του.

Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν και υποστήριξαν την παραπάνω προσπάθεια:

Την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,  τον Δήμο Αθηναίων, τους τοπικούς Συλλόγους των κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη – Κουκάκι και τους χιλιάδες πολίτες που κινητοποιήθηκαν για την προστασία της περιοχής” καταλήγει η ανακοίνωση.


Σχολιάστε εδώ