ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ  ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ» ΚΑΙ Η «ΕΛΠΙΔΑ»

ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ» ΚΑΙ Η «ΕΛΠΙΔΑ»

Μια αγκαλιά αγάπης για τα παιδιά που έχουν περισσότερο ανάγκη τη φροντίδα, την ασφάλεια και την προστασία αυτή τη δύσκολη περίοδο άνοιξαν το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στηρίζοντας πέντε Ιδρύματα της Αττικής.  

Με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη, που θέλησε να προσφέρει απλόχερα φροντίδα και στοργή στα μικρά παιδιά που δοκιμάζονται, πραγματοποιήθηκαν διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε πέντε Ιδρύματα της Αττικής και συγκεκριμένα: στα Παιδικά Χωριά SOS, στο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, στη Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού «Η Αγία Άννα», στο Ίδρυμα Γεώργιου και Αικατερίνης Χατζηκωνστα-Εκπαιδευτικής Μέριμνας Νέων, στην Εστία Κοριτσιού «Φιλοθέη η Αθηναία».

Τα δέματα παραδόθηκαν την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020 στα Παιδικά Χωριά SOS και στο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, και την Τρίτη 28 Απριλίου 2020 στην Εστία Κοριτσιού «Φιλοθέη η Αθηναία», στο Ίδρυμα Γεωργίου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα-Εκπαιδευτικής Μέριμνας Νέων και στη Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού «Η Αγία Άννα».

Η στήριξη όμως της κυρίας Βαρδινογιάννη δεν έμεινε μόνο στην αποστολή αγαθών, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα καθώς συνομίλησε μέσω skype με τους υπεύθυνους όλων των Ιδρυμάτων προκειμένου να τους δώσει δύναμη και αισιοδοξία.  Μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης η κυρία Βαρδινογιάννη αντάλλαξε με όλους λόγια καρδιάς, αγάπης και ελπίδας.

Την ευγνωμοσύνη της στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας εξέφρασε η κυρία Βαρδινογιάννη μιλώντας με τον Πρόεδρο των Παιδικών Χωριών SOS Καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Συρίγο, ο οποίος είναι και γιατρός στο νοσοκομείο  «Η Σωτηρία»:

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Εκτός από τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια για όλα όσα κάνετε για τα παιδιά στα Παιδικά Χωριά SOS που είναι πραγματικά πολύ σπουδαία θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο που επιτελείτε στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» όλο αυτό το διάστημα.  Είστε ήρωας.  Και θα ήθελα μέσα από εσάς να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου και τον απεριόριστο θαυμασμό μου σε όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για το σπουδαίο σας έργο.  Έχετε αγγίξει την καρδιά μου και ως Ελληνίδα αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για όλα όσα κάνετε.  Όσο για τα παιδιά δεν πρόκειται να σας αφήσω ούτε στιγμή.  Όλα αυτά που ήρθαν, ήρθαν σαν μια πρώτη συμπαράσταση.  Ό, τι χρειαστείτε, ό, τι ανάγκες έχετε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.  Εγώ έχω αφιερώσει τη ζωή μου στα παιδιά.  Αισθάνομαι ότι ο Θεός με έχει ευλογήσει με μια αγαπημένη οικογένεια, το μόνο πράγμα που ζήτησα στη ζωή μου, και αισθάνομαι πως πρέπει αυτή την ευλογία να την επιστρέψω στην κοινωνία.

Κωνσταντίνος Συρίγος:  Σας ευχαριστώ για όλα όσα είπατε για το Νοσοκομείο.   Ό, τι γίνεται στο «Σωτηρία» είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς.  Είμαστε πάρα πολλοί μαζί.  Ο δικός μου ρόλος είναι απλά συντονιστικός.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Μέσα από το δικό σας πρόσωπο θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους.  Κάνετε ένα σπουδαίο έργο.  Είστε οι ήρωες μας, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί.  Αυτή την περίοδο πρέπει πρώτα από όλα να μπαίνει ο Άνθρωπος.  Και εγώ προσωπικά έχω αναστείλει δραστηριότητες όπως είναι η εθνική Επέτειος για τα 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και αυτή τη στιγμή βάζω πάνω από όλα το ανθρωπιστικό έργο.  Να στηρίξω τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.  Και όταν όλα τελειώσουν, μετά θα τιμήσουμε και τους προγόνους μας.

Κωνσταντίνος Συρίγος:  Αυτή η απόφαση είναι γενναία και συγκινητική και με μεγάλο προσωπικό κόστος.  Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που βάλατε τον άνθρωπο μπροστά από τη σημαντική αυτή επέτειο.  Είναι πολύ σημαντικό.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Πάνω από όλα πρέπει να είναι ο άνθρωπος.  Αυτή την αρχή δίδαξα και στα παιδιά μου να είναι πρώτα από όλα άνθρωποι.  Να ξέρετε πως θα είμαι εδώ για ό, τι χρειαστείτε.  Στέλνω όλη μου την αγάπη στα παιδιά.

Κωνσταντίνος Συρίγος:  Είναι πολύ σημαντικό ότι τέτοιες στιγμές που όλη η κοινωνία δοκιμάζεται εσείς σκεφτήκατε τα Παιδικά Χωριά SOS, τα παιδιά μας.  Και στείλατε όχι μόνο τρόφιμα, αλλά και προϊόντα ατομικής προστασίας που περιλαμβάνονται σε αυτή την πολύ μεγάλη δωρεά που θα τα αξιοποιήσουμε και θα τα χρησιμοποιήσουμε για να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια των παιδιών  τώρα που σιγά σιγά θα αρχίζουμε να ανοίγουμε ξανά σαν κοινωνία.  Αυτά που στείλατε θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ, πέρα από τη συμβολική αξία έχει και πολύ μεγάλη ουσιαστική αξία.  Να ξέρετε πως θα αξιοποιήσουμε τη δωρεά σας και πως τα παιδιά θα είναι πολύ χαρούμενα.  Σας ευχαριστούμε!

Στο  έργο του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, αναφέρθηκε η κυρία Βαρδινογιάννη συνομιλώντας με τον Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης κύριο Απόστολο Κουρουμιχάκη:

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Χαίρομαι που επικοινωνώ μαζί σας και εύχομαι αυτές τις  τόσο πρωτόγνωρες για όλους μας ημέρεςνα είστε όλοι καλά, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά που φιλοξενείτε εκεί.   Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, η σκέψη μου είναι κοντά σε δομές όπου φιλοξενούνται παιδιά . Το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης με το οποίο συνεργαζόμαστε μέσω του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ εδώ και χρόνια βρίσκεται μέσα στην καρδιά μου.  Η λειτουργία του αποτελεί μία ακόμα έκφραση της αγάπης και της φροντίδας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου, σε παιδιά ορφανά που βρίσκουν εκεί ένα νέο σπίτι, θαλπωρή και φροντίδα.   Ως Ελληνίδα αισθάνομαι ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό του Μακαριωτάτου για τους αγώνες που δίνει και το θεάρεστο ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί ο ίδιος ως Πρόεδρος του Ορφανοτροφείου. Ταυτόχρονα η ιστορία του Ορφανοτροφείου που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια με κάνει να αισθάνομαι υπερήφανη ως Ελληνίδα καθώς κατάφερε να ξεπεράσει δυσκολίες, πολέμους, διαμάχες, και να μείνει όρθιο.  Σήμερα το Ορφανοτροφείο σας σηκώνει ψηλά την σημαία του ανθρωπισμού σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αττικής και είμαι σίγουρη πως θα ξεπεράσει και αυτή την κρίση της πανδημίας.  Ως Πρόεδρος του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ και του Ιδρύματός μας, θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου και στείλω τις πιο εγκάρδιες ευχές μου στον Μακαριώτατο, όπως και στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε όλο το προσωπικό.  Ευχές για καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στις προσπάθειες που όλοι καταβάλλετε μέσα σε τόσο δυσμενείς συνθήκες.   Ο Θεός να σας χαρίζει υγεία και κουράγιο μπροστά στο σημαντικό σας έργο.

Απόστολος Κουρουμιχάκης:  Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα όσα κάνετε για τα παιδιά.  Σας είμαστε ευγνώμονες.  Γνωρίζουμε πολύ καλά τη συνεργασία που έχετε με τον Μακαριώτατο και Πρόεδρο του Ιδρύματος μας και ξέρουμε ότι και η σημερινή προσφορά σας είναι καρπός αυτής της συνεργασίας.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Δεν χρειάζεται να μου λέτε ευχαριστώ.  Είναι χρέος μου να το κάνω αυτό για τα παιδιά.  Ό, τι μπορεί ο καθένας πρέπει να προσφέρει αυτές τις δύσκολες στιγμές.  Είμαστε όλοι μας ενωμένοι και πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε άνθρωποι.  Ό, τι χρειαστείτε θα είμαι δίπλα σας.  Να μεταφέρετε τις θερμότερες ευχαριστίες μου στον Μακαριώτατο.  Χαίρομαι που μαζί με το σύζυγό μου μπορούμε και προσφέρουμε στο σπουδαίο έργο του.

Με ζεστά και ανθρώπινα λόγια η κυρία Βαρδινογιάννη συνομίλησε και με την  Πρόεδρο Χριστιανικής Στέγης Κοριτσιού «Αγία Άννα» κυρία Ευαγγελία Παλαιολόγου:

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Θα ήθελα να σας συγχαρώ για το σπουδαίο σας έργο, εσάς και το ΔΣ.  Αυτό που κάνετε είναι ένα πραγματικό λειτούργημα και δεν βρίσκω λόγια να εκφράσω τον θαυμασμό και την εκτίμησή μου στο πρόσωπο σας για το διαχρονικό έργο που επιτελείτε και βοηθάτε αυτά τα κοριτσάκια που έχουν μείνει στη σκέψη και στην καρδιά μου.  Μια χριστουγεννιάτικη γιορτή που ήσασταν κοντά μας, γιατί η «ΕΛΠΙΔΑ» με την «Αγία Άννα» έχουν διαχρονικούς δεσμούς, θυμάμαι πως ζωγραφίσαμε, πως παίξαμε με τα κοριτσάκια, πως φτιάξαμε αστεράκια.  Τα φωτεινά τους χαμόγελα, οι καρδιές τους, τα γλυκά συναισθήματα που ένιωσα εκείνη την ημέρα έχουν χαραχτεί για πάντα στη σκέψη και στην καρδιά μου.  Μου λείπετε.  Θα ήθελα και αυτές τις δύσκολες ώρες να είμαι κοντά σας.  Να σας αγκαλιάσω, να σφίξω στην αγκαλιά μου και τα κοριτσάκια.  Εύχομαι σύντομα να περάσει όλο αυτό και να μπορούμε να βρεθούμε από κοντά.

Ευαγγελία Παλαιολόγου:  Σας ευχαριστούμε για όλα κυρία Βαρδινογιάννη.  Το φωτεινό παράδειγμα για εμάς είστε εσείς με όλο σας το εθελοντικό έργο και την προσφορά σας στην κοινωνία.  Εμείς ακολουθούμε σε μικρότερη κλίμακα και προσφέρουμε ό, τι μπορούμε για να είναι έστω και ένα παιδί πιο χαρούμενο και να βγει στην κοινωνία χωρίς ψυχικά τραύματα.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Το έργο που επιτελείτε είναι ιερό και σας θαυμάζω για αυτή την κατάθεση ψυχής.  Ό, τι με χρειαστείτε θα είμαι δίπλα σας.  Σας θαυμάζω απεριόριστα και θέλω να είμαι κοντά σας.

Ευαγγελία Παλαιολόγου:  Πάντα είστε κοντά μας και πάντα ελπίζουμε στη βοήθειά σας.  Σας ευχαριστούμε όλοι!  Το ΔΣ, το προσωπικό και τα παιδιά!  Τα κορίτσια όταν βλέπουν να έρχεται βοήθεια από εσάς χαμογελάνε!

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Τους στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά και όλη μου την αγάπη και με το καλό να βρεθούμε από κοντά!

Με λόγια μέσα από την καρδιά της η κυρία Βαρδινογιάννη συνομίλησε με την Πρόεδρο του Ιδρύματος «Γεωργίου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα-Εκπαιδευτικής Μέριμνας Νέων» κυρία Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου:

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Θα ήθελα να σας συγχαρώ εσάς και το ΔΣ του Ιδρύματος για την υπέροχη δουλειά που κάνετε.  Είστε πραγματικά πανάξιοι άνθρωποι που αυτές τις δύσκολες ημέρες προσπαθείτε να βοηθήσετε τα παιδιά που έχουν ανάγκη.  Είναι ιδιαίτερη χαρά που μιλάω μαζί σας και θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλό κουράγιο και όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε.

Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου:  Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΛΠΙΔΑ, αλλά και εσάς προσωπικά γιατί είναι πολύ δύσκολες ώρες και ειδικά για τα παιδιά που είναι ευπαθής ομάδα και χρειάζονται φροντίδα και στοργή.  Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας που είναι πολύ σημαντική γιατί εμείς υποστηρίζουμε και οικογένειες παιδιών που είναι εκτός Ιδρύματος.  Οπότε μας δίνετε τη δυνατότητα να τους δώσουμε παραπάνω εφόδια να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κρίση και κατάσταση.  Ευελπιστούμε ότι η χώρα θα βγει από αυτή τη δύσκολη συνθήκη και τα παιδιά θα επιστρέψουν στη σχολική και κοινωνική τους ζωή.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Θέλω να σας εκφράσω τον θαυμασμό μου για το σημαντικό σας έργο εδώ και 160 χρόνια.  Είστε αντάξιοι να ακολουθήσετε αυτούς που προϋπήρχαν.  Αυτό το Ίδρυμα αυτές τις δύσκολες ώρες προσφέρει με απλοχεριά.  Να ξέρετε έχετε τη συμπαράστασή μου.  Άλλωστε συνεργαζόμαστε πάρα πολλά χρόνια και με τον Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ και ξέρουμε και εμείς τις δυσκολίες που περνάτε, όπως και εμείς που τα παιδιά μας ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.  Όλο αυτό το διάστημα κάθε πρωί ξυπνάω με καρδιοχτύπι και τηλεφωνώ να δω πως είναι τα παιδιά στο Νοσοκομείο μας.  Ξέρω πως το ίδιο κάνετε και εσείς.  Είστε ήρωες για όλα όσα προσφέρετε στα παιδιά.  Ευχή μου είναι να τελειώσει γρήγορα αυτός ο εφιάλτης που ζούμε που ελπίζω να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους γιατί ήταν ένα μήνυμα προς όλους μας ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και ότι πρέπει να υπάρχει υγεία πάνω από όλα σε εμάς και τους συνανθρώπους μας.  Σας στέλνω όλη μου την αγάπη και ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να βρεθούμε από κοντά.  Είμαι στο πλευρό σας.  Στέλνω όλη μου την αγάπη στα παιδιά. Θα ήθελα να μεταφέρετε την αγάπη και την εκτίμησή μου και στο προσωπικό σας.  Είναι οι ήρωες και οι πρωταγωνιστές.  Το διαπιστώνω και στο δικό μας Νοσοκομείο πόσο είναι αφοσιωμένοι. Αυτές τις μέρες οι πιο απλοί άνθρωποι μας έχουν δώσει δύναμη και κουράγιο με τον τρόπο που φέρονται.  Είναι σημαντικό να έχεις συμπαραστάτες ανθρώπους.  Επιστήμονας είναι κάτι που επιλέγεις και το κάνεις, άνθρωπος όμως είναι κάτι που γεννιέσαι με αυτό.

Με συγκίνηση και αγάπη η κυρία Βαρδινογιάννη συνομίλησε με την Πρόεδρο Εστίας Κοριτσιού «Φιλοθέη η Αθηναία» κυρία Ουρανία Πανταζή:

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Σας έχω συνέχεια στο μυαλό μου αυτές τις δύσκολες ώρες.  Παρακολουθώ το έργο σας και θα ήθελα να σας εκφράσω τον θαυμασμό και την εκτίμησή μου για όλα όσα κάνετε

Ουρανία Πανταζή:  Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.  Με την αγάπη σας και την αγάπη όλων των ανθρώπων προχωράμε.  Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω όχι μόνο για τα πράγματα που μας στείλατε που είναι πολλά και σπουδαία και απαραίτητα, αλλά πιο πολύ για το ότι υπάρχετε και ότι κάνετε υπερήφανους όλους τους Έλληνες και την Ελλάδα.  Στο πρόσωπο σας νιώθουμε υπερήφανοι.  Ο Θεός να σας έχει καλά.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Είναι χρέος μου, όπως και του καθενός από εμάς να σκέφτεται την χώρα του. Έχω συγκινηθεί που σας μιλάω και μου δίνεται η ευκαιρία να σας εκφράσω τον θαυμασμό μου για όλα όσα κάνετε για τα κορίτσια, που τα αγαπάτε και τα προστατεύετε.  Αυτές τις δύσκολες ώρες δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο σας σκέφτομαι.  Σας στέλνω δύναμη.  Καλό κουράγιο.  Σε ό, τι χρειαστείτε θα είμαι δίπλα σας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσφορά του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» γίνεται με τα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί για τις δράσεις του Ιδρύματος για το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Η προσφορά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» γίνεται με κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου Αλληλεγγύης του Συλλόγου για το 2020 που διατίθενται για τη στήριξη ευπαθών ομάδων απέναντι στην κρίση της πανδημίας.


Φωτο:

♦ Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνομιλέι μέσω skype με τις εκπροσώπους των Ιδρυμάτων Νέα Εστία Κοριτσιού “Φιλοθέη η Αθηναία”, Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού “Η Αγία Άννα”, Ίδρυμα Γεωργίου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα-Εκπαιδευτικής Μέριμνας Νέων

♦ O Πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS Κωνσταντίνος Συρίγος κατά τη διάρκεια του skype
♦ O  Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης Απόστολος Κουρουμιχάκης  κατά τη διάρκεια του skype

♦ Η Πρόεδρος Εστίας Κοριτσιού “Φιλοθέη η Αθηναία” Ουρανία Πανταζή κατά τη διάρκεια του skype

♦ Η Πρόεδρος της Χριστιανικής Στέγης Κοριτσιού “Η Αγία Άννα” κυρία Ευαγγελία Παλαιολόγου  κατά τη διάρκεια του skype
♦ Η Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα – Εκπαιδευτικής Μέριμνας Νέων κυρία Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου  κατά τη διάρκεια του skype

Σχολιάστε εδώ