Ο «λαβωμένος» Ερντογάν γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος – «Ο νους μας παραμένει στη Μεσόγειο», προειδοποιεί

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Συνεχίζονται οι υπερπτήσεις σε μεγάλα κατοικημένα ελληνικά νησιά

Η προβολή της εικόνας της «Μεγάλης και Ισχυρής» Τουρκίας, που μοιράζει απλόχερα βοήθεια ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες και παράλληλα «διαλύει τα σχέδια που καταστρώνουν ενα­ντίον της» στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, είναι το νέο αφήγημα του Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η χώρα του βουλιάζει στην οικονομική κρίση, έχοντας ανοίξει δύο ακόμη μέτωπα, στη Συρία και στη Λιβύη.

Όταν όμως ο Ερντογάν αισθάνεται «λαβωμένος» και ευάλωτος είναι πολύ πιο επικίνδυνος και αυτό το γνωρίζουν καλά στην Αθήνα…

Πλέον στη Συρία οι όποιες κινήσεις του είναι υπό τον έλεγχο και υπό την έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν και τώρα ο Ερντογάν στρέφει όλο και πιο πολύ το βλέμμα στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Αιγαίο αλλά και στη Λιβύη, που μπαίνει πια ψηλά στην τουρκική ατζέντα.

Ο τούρκος Πρόεδρος και στο εσωτερικό, θέλοντας να αντισταθμίσει τις συνέπειες από την οικονομική κρίση, προβάλει την εικόνα της «ισχυρής Τουρκίας», η οποία δεν πτοείται από καμιά δυσκολία και κάνει βήματα μπροστά εκεί που άλλες χώρες καταρρέουν.

Και αυτό το έκανε με μάσκες και υγειονομικό υλικό που έστειλε σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία αλλά και βαλκανικές χώρες, την ώρα που πρόβαλλαν στην Τουρκία το «απρόσβλητο από ιούς τουρκικό DNA»… Συνέχισε με την προβολή του επιτεύγματος της κατασκευής Νοσοκομείου μέσα σε λίγες ημέρες και κατόπιν με την κατασκευή των 100 πρώτων τουρκικής κατασκευής αναπνευστήρων, όλων αυτών από εταιρείες που συνδέονται με κρατικές δαπάνες και προμήθειες και επιστρατεύθηκαν για την εξυπηρέτηση της δημόσιας εικόνας που ήθελε να προβάλει ο Ερντογάν.

Όμως η Άγκυρα δεν μένει μόνο σε αυτά, αλλά στρέφεται πλέον με κάθε μέσο στη στήριξη των δυνάμεων του Σάρατζ στη Λιβύη, μια και αυτός ο πόλεμος φθοράς μεταξύ των δύο πλευρών δείχνει να φθάνει σε κρίσιμη καμπή. Και για τον Ερ­ντογάν είναι κρίσιμης σημασίας η επικράτηση του Σαράτζ όχι μόνο γιατί έτσι αποκτά προγεφύρωμα στη Βόρεια Αφρική και στον αραβικό κόσμο και έναν πρόθυμο εταίρο για τις τουρκικές εταιρείες αλλά και γιατί έτσι διασφαλίζει τη διάσωση του μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών…

Η αποστολή οπλισμού διά αέρος και θαλάσσης, ο πλους τουρκικών φρεγατών στα ανοικτά της Λιβύης και η αεροπορική άσκηση, όπου τουρκικά μαχητικά έφθασαν μέχρι τη Λιβύη κάνοντας ανεφοδιασμό στον αέρα, είναι δείγματα της αποφασιστικότητας με την οποία η Τουρκία έχει εμπλακεί στην τελική, όπως όλα δείχνουν, μάχη στον εμφύλιο της Λιβύης…

Ο Ερντογάν όμως θέλει διαρκώς, καθημερινά και με ένταση να στέλνει το μήνυμα ότι όλα όσα συμβαίνουν δεν αποσπούν το ενδιαφέρον του από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Με κάθε ευκαιρία επιτίθεται στην Ελλάδα και μόλις τη Δευτέρα προειδοποίησε ότι «ο νους μας παραμένει στη Μεσόγειο».

Λίγες εβδομάδες μετά την προσπάθεια διάσπασης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο και ενώ ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα προστασίας των θαλασσίων συνόρων, ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε και πάλι στις χώρες που, όπως ισχυρίσθηκε, «συνεχίζουν την απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες», καλώντας τις χώρες αυτές «να εγκαταλείψουν αυτήν την παράνομη και απάνθρωπη συμπεριφορά». Και συγχρόνως, αναφερόμενος προφανώς στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «κάποιοι ακόμη ενοχλούνται από τη συμφωνία με τη Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαι­οδοσίας.

Ωστόσο, αυτό το μνημόνιο γνωστοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί…».
Η Τουρκία όλο το προηγούμενο διάστημα έχει υιοθετήσει την εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική των υπερπτήσεων σε μεγάλα κατοικημένα ελληνικά νησιά. Στοιχεία που σε συνδυασμό με την ακραία ρητορική τούρκων αξιωματούχων αναδεικνύουν την πλήρη επιδείνωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Τουρκία μάλιστα θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα στις αρνητικές ειδήσεις που φθάνουν από το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, που έχει πληγεί από την κρίση του κορονοϊού.

Έτσι, το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» βρίσκεται ήδη από τη Δευτέρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7, οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία Total / Eni, θέλοντας η Τουρκία έτσι να δείξει ότι δεν πτοείται από τις συνεχείς, αποτυχημένες, όπως όλα δείχνουν, προσπάθειες να κάνει παράνομες γεωτρήσεις ε­ντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο οικόπεδο 6 ήδη οι Total / Eni έχουν εντοπίσει το κοίτασμα «Καλυψώ» και απομένει η επιβεβαιωτική γεώτρηση για να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος.

Η Τουρκία, με βάση τις καινοφανείς θεωρίες και αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου, δεν αμφισβητεί απλώς την κυπριακή κυριαρχία επί των οικοπέδων 6 και 7, αλλά ισχυρίζεται ότι μέρος αυτών ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα…

Βεβαίως, ενώ ακόμη και πετρελαϊκοί κολοσσοί διακόπτουν τις γεωτρήσεις και έρευνες, όχι μόνο λόγω του κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού στα πληρώματα αλλά και για οικονομικούς λόγους, η εμμονή της Τουρκίας να ξεκινήσει μία ακόμη γεώτρηση στην Κύπρο αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι η στόχευση είναι κυρίως πολιτική.

Ο κορονοϊός και η κρίση στο εσωτερικό των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, που κατακρήμνισε τις τιμές του πετρελαίου, έπληξε και το φιλόδοξο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο η Κύπρος έχει επενδύσει όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά. Το επόμενο διάστημα είχαν προγραμματισθεί τουλάχιστον έξι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα είναι στον αέρα.

Η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου και η μείωση της ζήτησης λόγω του lockdown υποχρεώνει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να παγώσουν σχέδια ερευνών και γεωτρήσεων προκειμένου και να εξοικονομήσουν πολύτιμους πόρους αλλά και λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον της αγοράς. Έτσι, η ExxonMobil ενημέρωσε ότι αναβάλει για το 2021 τουλάχιστον τη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου πριν από έναν χρόνο, στην πρώτη γεώτρηση (απαιτείται επιβεβαιωτική), στο σημείο «Γλαύκος» είχε εντοπισθεί μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου.

Η κοινοπραξία Total / Eni είχε προγραμματίσει πέντε γεωτρήσεις στα οικόπεδα 8, 11, 6 και 3 και επιβεβαιωτική στο οικόπεδο 6, στο σημείο «Καλυψώ», όπου είχε εντοπισθεί σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου.

Η πρώτη γεώτρηση αναμενόταν να γίνει τον Φεβρουάριο στο οικόπεδο 6, αλλά μετατέθηκε για τον Απρίλιο. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, και η κοινοπραξία Total / Eni θα ακολουθήσει τον δρόμο όλων των άλλων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, παγώνοντας τις γεωτρήσεις. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση της Λευκωσίας, ενώ και το γεωτρύπανο που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τη γεώτρηση συνεχίζει τις εργασίες του στην ΑΟΖ του Λιβάνου.

Δυστυχώς, αυτές οι καθυστερήσεις αποδυναμώνουν την ισχύ του όπλου των υδρογονανθράκων στο διπλωματικό οπλοστάσιο της Λευκωσίας και συγχρόνως προσφέρουν τα χρονικά περιθώρια στην Τουρκία να επιβάλει τετελεσμένα, ώστε όταν έρθει η ώρα να ξαναρχίσουν οι γεωτρήσεις των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών, η διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας να έχει ενισχυθεί και να απαιτήσει να έχει ρόλο στις εξελίξεις.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: real.gr


Σχολιάστε εδώ