Διαβάστε στο “ΠΑΡΟΝ”: Η πανδημία φέρνει εκλογές! – Oι τέσσερις προϋποθέσεις

Διαβάστε στο “ΠΑΡΟΝ”: Η πανδημία φέρνει εκλογές! – Oι τέσσερις προϋποθέσεις

-Αν πάνε καλά τα πράγματα, μέχρι το φθινόπωρο

Εκλογικά σενάρια… εν μέσω πανδημίας. Πληροφορίες από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έχει εκ νέου τεθεί επί τάπητος στις κλειστές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό.

Με ορίζοντα το ερχόμενο φθινόπωρο και ζητούμενο την επόμενη ημέρα. Προς το παρόν το θέμα συζητείται στο περιθώριο των εξελίξεων από το μέτωπο του κορονοϊού, αλλά με την αποκλιμάκωση της πανδημίας είναι πολύ πιθανό να μπει στην ημερήσια διάταξη των συνα­ντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το σενάριο προβλέπει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου, πολιτικά ενισχυμένος, να προχωρήσει στην υλοποίηση πολιτικών οι οποίες θα επουλώσουν τις πληγές που θα αφήσει πίσω της η επέλαση του κορονοϊού σε όλα τα επίπεδα. Και παράλληλα να επαναφέρει την οικονομία και τη χώρα γενικότερα σε τροχιά κανονικότητας.

Στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, ο οποίος πάντως κρατά κλειστά τα χαρτιά του, εκτιμούν ότι «με ούριο τον άνεμο των δημοσκοπήσεων και τον ΣΥΡΙΖΑ σε φάση ακόμη ανασυγκρότησης, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πετύχει αποτέλεσμα σαφώς βελτιωμένο συγκριτικά με τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου. Παράλληλα θα εξασφαλίσει μια νέα τετραετία».

Όλα αυτά ωστόσο αν και εφόσον και υπό πολλές και ουσιαστικές προϋποθέσεις.

Προϋπόθεση πρώτη, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές (επιστήμονες, νοσηλευτικό προσωπικό κ.ά.) να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο την πορεία της πανδημίας, που σημαίνει λιγότερα κρούσματα, αλλά το κυριότερο περιορισμένο αριθμό θανάτων συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Προς το παρόν οι προσπάθειες αποδίδουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες τρεις – τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες.

Προϋπόθεση δεύτερη, η κυβέρνηση να μην υποχρεωθεί –λόγω κορονοϊού– τους προσεχείς μήνες να λάβει επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα, όπως, π.χ., η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων. Σε μια τέτοια περίπτωση το… όνειρο των πρόωρων εκλογών θα χαθεί για πολύ καιρό.

Προϋπόθεση τρίτη, να μπορέσει η κυβέρνηση μέχρι το φθινόπωρο να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων (επιχειρήσεων και πολιτών) από την πανδημία, προκειμένου έτσι να δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας στη χώρα.

Προϋπόθεση τέταρτη, να μην υπάρχουν δραματικές (αρνητικές) εξελίξεις από το μέτωπο των ελληνοτουρκικών, που να εκθέτουν την κυβέρνηση για ολιγωρία ή υποχωρητικότητα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ