ΕΡΓΑΝΗ: Επίδομα των 800 ευρώ – Βήμα βήμα η δήλωση των εργαζομένων

ΕΡΓΑΝΗ: Επίδομα των 800 ευρώ – Βήμα βήμα η δήλωση των εργαζομένων

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ , για τους εργαζόμενους που θα υποβάλουν στη φόρμα τα στοιχεία τους για να καταβληθούν τα 800 ευρώ. Με έξι κλικ ολοκληρώνετε την αίτηση στην πλατφόρμα.

Όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί με απόφαση του κράτους ή πλήττονται σημαντικά μπορούν να μπουν στην φόρμα και να υποβάλουν την Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένου στον ΕΡΓΑΝΗ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Θα ζητηθούν τα στοιχεία του προσωπικού σας τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης της εκάστοτε εταιρείας.

Προσοχή: Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται από αύριο 1.4.2020 για όσους ο ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1.

Δηλαδή την 1η Απριλίου θα υποβάλλουν τα στοιχεία του όσο ασφαλισμένοι έχουν τελευταίο νούμερο στον ΑΦΜ το «1», στις 2 Απριλίου όσοι έχουν το «2» στο τέλος και ούτω κάθε εξής.


Τα βήματα για την αίτηση στην πλατφόρμα

Βήμα 1: Είσοδος στην πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr

Βήμα 2: Ανοίγει η υπηρεσία. Πριν την είσοδό του, ο επισκέπτης/χρήστης καλείται να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης (κάτω δεξιά στην οθόνη) και να προβεί σε επίσκεψη/χρήση των ιστοσελίδων /ηλεκτρονικών υπηρεσιών του μόνο εφόσον τους αποδέχεται πλήρως (πατώντας αποδοχή). Επίσης, βλέπει ότι η πρόσβαση θα γίνει με κωδικούς που χρησιμoποιεί στο ΤAXIS.

Βήμα 3: Καταχωρεί τον ΑΦΜ του. Αν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ δεν έχει σειρά υποβολής της αίτησης, τότε δεν ανοίγει το επόμενο πεδίο. Στην περίπτωση που το σύστημα δεν επιτρέπει την είσοδο εμφανίζεται σχετικό μήνυμα (Η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε ….. επιτρέπεται από …….. έως …….). Για σήμερα στην εφαρμογή καταχώρισης του ΑΦΜ μπαίνουν όσα λήγουν σε 1. Αύριο 2/4 όσα λήγουν σε 2 κοκ.

Βήμα 4: Ο εργαζόμενος καταχωρεί τους κωδικούς ΤAXISnet (Username και Password) και στη συνέχεια εισέρχεται στις υπηρεσίες WEB της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εδώ απαιτείται επιβεβαίωση κωδικών με την επιλογή «Εξουσιοδότηση» για τη συγκατάθεσή του ώστε η εφαρμογή του ειδικού μηχανισμού εφαρμογής των μέτρων στήριξης να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία μητρώου (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.

Βήμα 5: «Κλικ» στο κουμπί (Υπεύθυνη Δήλωση) και ο εργαζόμενος μεταβαίνει στο κύριο μενού των στοιχείων της αίτησης. Αφορά προσυμπληρωμένα στοιχεία της δήλωσης και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωση ειδικού σκοπού και το αίτημα του ενδιαφερομένου να υπαχθεί στον ειδικό μηχανισμό στήριξης ή στοιχεία που συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο.

Συμπληρώνεται αυτόματα η ημερομηνία της αναστολής σύμβασης εργασίας με την επιχείρηση/εργοδότη, ή εφόσον η σύμβαση εργασίας με επιχείρηση/εργοδότη έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 με καταγγελία σύμβασης εργασίας ή οικειοθελή αποχώρηση συμπληρώνεται (Ναι) στο αντίστοιχο πεδίο και συμπληρώνεται η σχετική ημερομηνία.

Συμπληρώνεται (Ναι ή Οχι) στα αντίστοιχα πεδία που αφορούν τη μίσθωση κύριας κατοικίας, τα στοιχεία του εκμισθωτή (Ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή), στην περίπτωση που η επιχείρηση/εργοδότης ανήκει σε εκείνους που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής.

Προσοχή: Στοιχεία επικοινωνίας εργαζόμενου: Το τηλέφωνο επικοινωνίας – κινητό και ηλεκτρονική διεύθυνση (E-mail) συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο υποχρεωτικά. Η χρήση του αριθμού κινητής τηλεφωνίας θα καθιστά δυνατή την παροχή της υπηρεσίας ενημέρωσης SMS όπως και η χρήση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης θα καθιστά δυνατή τη χρήση ή τη συνέχιση παροχής της υπηρεσίας ενημερώσεων.

Στο 5ο βήμα, και στο πεδίο «ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της δήλωσης αναστολής σύμβασης εργασίας που έκανε ο εργοδότης.

Στο 5ο βήμα (στοιχεία αίτησης) και στο πεδίο «Τίτλος Τράπεζας», επιλέγεται η τράπεζα από λίστα και ο κωδικός της συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, ενώ ο Αριθμός Λογαριασμού IBAN συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο.

Βήμα 6: Έλεγχος και τελική υποβολή. Με «κλικ» στο πεδίο [Υποβολή] πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και εφόσον δεν εντοπισθούν σφάλματα, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής.

Δείτε τις οδηγίες συμπλήρωσης αναλυτικά EΔΩ


Πότε θα πληρωθεί το επίδομα στους εργαζομένους

Τα πρώτα επιδόματα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους, θα δοθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, διευκρίνισε την Τρίτη ο Γιάννης Βρούτσης. Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο MEGA έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του επιδόματος προς τους εργαζόμενους, που δεν εργάζονται μετά την αναστολή λειτουργίας χιλιάδων εταιριών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως πρόκειται για μία κρίση «παγκόσμια που έχει κλονίσει συθέμελα το σύνολο των οικονομιών» και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να επεκτείνει την παρέμβαση της και για το επόμενο διάστημα, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο. Οπως επισήμανε ο υπουργός, μέχρι τις 10 Απριλίου θα πάρουν τα χρήματα οι εργαζόμενοι και για όσες επιχειρήσεις μπήκαν σε αναστολή με κρατική εντολή», ενώ οι υπόλοιποι που θα αρχίσουν να εγγράφονται από 1 Απριλίου, θα πάρουν τα χρήματα « σταδιακά και έως 30 Απριλίου».

Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία που θα παραλάβουν τα χρήματα.

paron.gr με πληροφορίες και απο το iefimerida.gr

 


Σχολιάστε εδώ