Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι, οι ηγέτες της ΕΕ βάζουν τα λεφτά τους πάνω από τη ζωή των πολιτών τους

Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι, οι ηγέτες της ΕΕ βάζουν τα λεφτά τους πάνω από τη ζωή των πολιτών τους

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

-Αυτοί είναι οι ψευτοσωτήρες της Ευρώπης, την πάρτη του κοιτάζει ο καθένας, κι ας αυξάνονται κάθε μέρα οι αθώοι νεκροί

Αυτά που ζει η οικουμένη όλη, από τη μια άκρη του πλανήτη ως την άλλη, με αθώες ψυχές να χάνονται γιατί αυτοί που κυβερνάνε βάζουν στη ζυγαριά τα λεφτά τους πάνω από τη ζωή των πολιτών τους, τα είχε αποτυπώσει ο μεγάλος ποιητής μας Κώστας Βάρναλης στο δημοφιλέστερο ποίημά του με τίτλο «Οι Μοιραίοι», το οποίο πρωτοδημοσιεύθηκε το 1922.

Και μόνο ο τίτλος αποδίδει την εικόνα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και την κατάντια των ηγετών της, με πρώτη τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Οι τελευταίοι στίχοι του ποιήματος περιγράφουν αυτά που ζούμε εδώ και τρεις μήνες, αυτά που ζει όλη η Ευρώπη, η ανθρωπότητα όλη:

– «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα»…

Λες και τους έγραψε σήμερα ο Βάρναλης, ο οποίος «έφυγε» το 1974.
Το «θάμα», όμως, δεν έγινε στη Σύνοδο της περασμένης Πέμπτης.

Το μπλόκαρε η κυρία Μέρκελ. Αρνήθηκε να βάλει το χέρι στην τσέπη… Απέρριψε την έκδοση ευρωομολόγων που πρότειναν οι άλλοι πρωθυπουργοί και το πολιτικό φιάσκο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, με τη μεσολάβηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που πρότεινε να επιστρέψουν στο τραπέζι σε δύο εβδομάδες για να συζητήσουν τις επίσημες προτάσεις που θα καταθέσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μόνο που σε αυτές τις δύο εβδομάδες, κυρία Μέρκελ και πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας, που είστε συνοδοιπόροι της γερμανίδας καγκελαρίου, θα έχουν πεθάνει χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες, που δεν φταίνε σε τίποτα, απλώς έτυχε να πέσει πάνω τους ο κορονοϊός, που έπιασε στον ύπνο όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν ανοχύρωτη.

ΥΓ.: Πάντως, για τους γερμανούς πολίτες φρόντισε η καγκελάριός τους. Θα δοθεί βοήθεια 50 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 10 δισ. ευρώ για τον τομέα της υγείας, με το συνολικό κόστος των μέτρων να ανέρχεται στα 122 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ