Στο απόσπασμα ο τουρισμός από τον Covid-19

Στο απόσπασμα ο τουρισμός από τον Covid-19

-Είναι το οξυγόνο της οικονομίας, και η Ελλάδα δεν έχει πολλά πολεμοφόδια
-Βαρόμετρο οι επιπτώσεις από την απαγόρευση της Αμερικής

Πέρα από τις ανθρώπινες ζωές που έχουν ήδη χαθεί, και δεν ξέρει κανένας από τους ειδικούς ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των θυμάτων, ο κορονοϊός θα κοστίσει πολύ ακριβά και στον τουρισμό μας, στον οποίο έχουν επενδύσει πολλοί κλάδοι, από τα κρουαζιερόπλοια και τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.λπ., με περίπου 1.500.000 άτομα να απασχολούνται κάθε χρόνο στον τουρισμό και τα συνολικά έσοδα κοντά στα 18 δισ. ευρώ.

Μόνο από την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία, που έχουν επίσης πληγεί από τον κορονοϊό, οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1,7 εκατ. και 3 εκατ. αντίστοιχα, από τη δε Κίνα το 2019 είχαν έρθει 150.000 άτομα.

Πτώση καταγράφεται ήδη στο μέτωπο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb), που κινείται στο 70%. Και όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του στην «Καθημερινή» ο Κώστας Καλλίτσης: «Η οικονομία μας στηρίζεται κυρίως στις υπηρεσίες, π.χ. τον τουρισμό. Οι τουρίστες που δεν έρχονται φέτος, δεν θα έρθουν δύο φορές το επόμενο έτος. Αν η κρίση του κορονοϊού διαλύσει τον τουρισμό, θα επέλθουν μόνιμες καταστροφές στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η Ελλάδα δεν έχει πολλά πολεμοφόδια και αυτά που έχει εξαρτώνται από ευρωπαϊκά κέντρα, που δεν φημίζονται για την τόλμη, τον ριζοσπαστισμό και την αποφασιστικότητά τους».

Τις ανησυχίες του ξεδιπλώνει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος: «Η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης στην αμερικανική επικράτεια αλλάζει τελείως τα δεδομένα για την τουριστική αγορά. Η Αμερική είναι μια πολύ ευαίσθητη αγορά, με πολύ υψηλές ταξιδιωτικές εισπράξεις για τη χώρα. Η απαγόρευση στην Αμερική δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο τον Άγγλο, τον Γερμανό ή τον Γάλλο τουρίστα. Σε σχέση με την Ιταλία, έχουμε 1,7 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο, που ήταν το 5% των συνολικών αφίξεων του 2019».

Χάνουν 522 εκατ. τα ξενοδοχεία
Θύμα και τα ξενοδοχεία: Στα 522 εκατ. ευρώ υπολογίζονται μέχρι στιγμής οι απώλειες των ξενοδοχείων από ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων, όπως καταγράφει η έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που έγινε για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Από τα δωμάτια η απώλεια τζίρου το 2020 θα είναι 51%.

Συγκεκριμένα, η απώλεια από δωμάτια θα ανέλθει σε 482,44 εκατ. ευρώ και από συνέδρια σε 39,98 εκατ. ευρώ.

50 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν!
Τα νέα από το μέτωπο της εργασίας σε όλη την υφήλιο μαυρίζουν όλο και περισσότερο. Ήδη το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) χτυπάει και επίσημα την καμπάνα: Η πανδημία απειλεί 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας διεθνώς στην τουριστική βιομηχανία και ο κλάδος μπορεί να υποχωρήσει κατά 25% το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προπερασμένη Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στην Αεροναυτιλία Eurocontrol, καταγράφηκε πανευρωπαϊκή μείωση κατά 16% του αριθμού των πτήσεων, που σημαίνει 4.600 λιγότερες πτήσεις.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ