Γεννηματά: Οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν την έκδοση ευρωομολόγου  -Χρειαζόμαστε ένα νέο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ»

Γεννηματά: Οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν την έκδοση ευρωομολόγου -Χρειαζόμαστε ένα νέο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ»

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη, η Φώφη Γεννηματά καλεί τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ να αποφασίσουν την έκδοση ευρωομολόγου για να ωφεληθούν όλες οι χώρες μέλη, αντλώντας χρήματα. 

«Η ΕΕ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η πανδημία δοκιμάζει  τα πάντα. Τη δημόσια υγεία, την κοινωνία, την οικονομία,  τις αντοχές μας , την ικανότητα του πολιτικού κόσμου, την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.


Ένας “Μαύρος Κύκνος”, αλλάζει τη ροή της ιστορίας και του κόσμου όπως τον ξέραμε


Χρειάζεται ένα νέο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», με κινητοποίηση όλων των χρηματοδοτικών μέσων που η Ε.Ε. διαθέτει.

Οι ηγέτες της Ε.Ε μπορούν και πρέπει να πάρουν απόφαση για έκδοση ειδικών ευρωομολόγων τα οποία θα αποπληρωθούν μελλοντικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε η αντιμετώπιση της κρίσης επιδημίας να μην μετεξελιχθεί σε κρίση χρέους. Τα χρήματα αυτά μπορεί να διαχειριστεί ο ESM ,αλλά χωρίς την προϋπόθεση να συνοδεύονται από προγράμματα προσαρμογής. Με τους πόρους από τα ευρωομόλογα θα ωφεληθούν όλες οι χώρες μέλη, αντλώντας χρήματα κατά προτεραιότητα για:

• Την στήριξη των Εθνικών Συστημάτων Υγείας και την προμήθεια του κατάλληλου Ιατρικού εξοπλισμού.

• Την παροχή ρευστότητας ώστε να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο οικονομίες και επιχειρήσεις.

• Την στήριξη των Νοικοκυριών, και των εργαζομένων, με προτεραιότητα τους οικονομικά ασθενέστερους.

Επίσης πρέπει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ,να δημιουργηθεί ένα Ταμείο για πρόσθετες  παρεμβάσεις  υπέρ των ανέργων.

Η Ευρώπη μόνο ενισχύοντας την ενότητα και την αλληλεγγύη θα σταθεί όρθια και μέσα στη κρίση, αλλά και στην επόμενη ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευκλ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει το αίτημα για ευρωομόλογο


«Την ώρα της μεγάλης κρίσης για τους πολίτες της, η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο να επαναλάβει τα λάθη. Δεν έδωσε έγκαιρα κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη-μέλη για την πανδημία. Πάλι καθυστερεί να δώσει λύσεις για την οικονομία όπως και στην αντιμετώπιση της κρίσης του 2009. Οι χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να σηκώσουν, η κάθε μια μόνη της, τόσο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος», υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά.


Σχολιάστε εδώ