Covid-19: 48 νέα κρούσματα – 743 συνολικά – 20 οι νεκροί – «Βόμβα» Χαρδαλιά: 21 κρούσματα κορωνοϊού σε πτήσεις επαναπατρισμού από την Ισπανία

Covid-19: 48 νέα κρούσματα – 743 συνολικά – 20 οι νεκροί – «Βόμβα» Χαρδαλιά: 21 κρούσματα κορωνοϊού σε πτήσεις επαναπατρισμού από την Ισπανία

Ζωντανά η ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

48 νέα κρούσματα (Οι 21 προέρχονται από τις πτήσεις από την Ισπανία)
743 συνολικά
20 οι νεκροί
134 νοσηλεύονται, 60% είναι άνδρες
45 διασωλυνομένοι, 68 έτη η μέση ηλικία
32 έχουν πάρει εξιτήριο

Ο μέσος όρος ηλικίας όσων απεβίωσαν είναι τα 75 έτη. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η διασωλήνωση των ασθενών είναι σημαντική και αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης. Επιπρόσθετα, 32 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανοσμία αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των νοσούντων από Covid-19. Ο ιός δεν σέβεται ηλικίες, υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως οι ηλικίες 18-64 περνούν ελαφρά τη νόσο. Όσον αφορά το θάνατο της 41χρονης, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως τα κρούσματα που νοσηλεύονται κατ΄ οίκον θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια όταν δουν ότι επιδεινώνεται η κατάστασή τους. Έχει μεγάλη σημασία όσοι μένουν σπίτι να είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό τους ειδικά αν υπάρχει υποκείμενο νόσημα».

Χαρδαλιάς: 1,3 εκατ. sms στο 13033 σε 24 ώρες

Από την πλευρά του, ο Ν. Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως εστάλησαν 1,3 εκατ. sms σε 24 ώρες. Επίσης, διενεργήθηκαν 161 έλεγχοι μη νοσούντων που βρίσκονταν σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα. Οι 8 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 ευρώ.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως 21 εκ των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι επιβάτες που επαναπατρίστηκαν στη χώρα μας με πτήσεις από την Ισπανία: «Τα περισσότερα κρούσματα προέρχονταν από την βόρεια Ισπανία, για αυτό και προχωρήσαμε στην απομόνωση των συγκεκριμένων επιβατών. 21 από τους 263 είναι θετικοί στον ιό».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έστειλε και αυστηρό μήνυμα σε όσους προσπαθούν να ξεγελάσουν τις αρχές και να αψηφήσουν τα περιοριστικά μέτρα: «Ας αφήσουμε τα τερτίπια και τις προφάσεις. Μένουμε σπίτι. Όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας». Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως από αύριο τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν.


Σχολιάστε εδώ