Θέατρο Πορεία: «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση – Διαδικτυακή πρεμιέρα

Θέατρο Πορεία: «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση – Διαδικτυακή πρεμιέρα

Θέατρο Πορεία

«Μεγάλη Χίμαιρα»

Του Μ. Καραγάτση
Σκηνοθεσία: Δημήτρη Τάρλοου

Διαδικτυακή ΠΡΕΜΙΕΡΑ Τρίτη 24 Μαρτίου
Δωρεάν, στον υπολογιστή σας

Παρακολουθήστε ΕΔΩ την παράσταση
(από την Τρίτη 24/3 από τις 10:00 το πρωί έως τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας).



Με μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, την  θεατρική μεταφορά του πασίγνωστο μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση «Η Μεγάλη Χίμαιρα», από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου, ανοίγει η αυλαία των διαδικτυακών μεταδόσεων από το Θέατρο Πορεία.

Θα προβληθούν δώδεκα παραστάσεις -μία κάθε ημέρα-, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του θεάτρου για 24 ώρες, από 10 το πρωί έως 10 το πρωί της επόμενης ημέρας. Η παρακολούθηση των παραστάσεων-προβολών είναι δωρεάν.

Δείτε την sold-out παράσταση του έργου του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, την Τρίτη 24 Μαρτίου, δωρεάν, στον υπολογιστή σας.


Το έργο
«Η Μήδεια είναι ο φυσιολογικός άνθρωπος, που το ερωτικό πάθος του σκοτίζει το λογικό, όπως στον κάθε φυσιολογικό άνθρωπο».

Η Μεγάλη Χίμαιρα  του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου υπήρξε παράσταση – σταθμός του θεάτρου Πορεία. Ένα αγαπημένο μυθιστόρημα μετατράπηκε με την καθοριστική συμβολή του ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη σε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών. Η θεματική του “ξένου” που προσπαθεί απεγνωσμένα να αφομοιωθεί από μια υπέροχα αφιλόξενη Ελλάδα, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Στα τέσσερα χρόνια που παίχτηκε την παρακολούθησαν πάνω από 100.000 θεατές και τιμήθηκε με όλα τα βασικά βραβεία κοινού από το περιοδικό «Αθηνόραμα», η Αλεξάνδρα Αϊδίνη έλαβε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για το ρόλο της Μαρίνας Μπαρέ και ο Δημήτρης Τάρλοου το βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν».

Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας παθιασμένης με την ελληνική κλασική παιδεία Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες: το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα, που κλείνει τη γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν – Λιάπκιν – Χίμαιρα», μελετάει ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του κάτω από ένα πέπλο κυνισμού ή ακόμη και ωμότητας.  Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη  Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Όλα εν τέλει καίγονται κάτω από το σκληρότατο ελληνικό φως. Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης.


Η ανακοίνωση του Θεάτρου Πορεία:

Φίλες και φίλοι,
το θέατρο Πορεία, θέλοντας να βοηθήσει με τον τρόπο του στην αντιμετώπιση της δοκιμασίας που περνάει η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εμβληματικές θεατρικές παραστάσεις από την εικοσαετή μας πορεία, χωρίς κανένα οικονομικό αντίτιμο!
Κάθε ημέρα θα είναι διαθέσιμη μία διαφορετική παράσταση από το αρχείο μας. Μέσα από το site μας, στον σύνδεσμο κάθε παράστασης, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί. Ο προγραμματισμός παρατίθεται αναλυτικά παρακάτω.
Ξεκινάμε με τη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, την Τρίτη 24/3, που θα είναι διαθέσιμη από τις 10:00 το πρωί έως τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Επιπρόσθετα, οι λήψεις των παραστάσεών μας, ιδιαίτερα εκείνων των τελευταίων ετών (όπως λ.χ. η «Μεγάλη Χίμαιρα», οι «Τρεις Αδερφές», «Το Ευχαριστημένο» κ.ά.), παρουσιάζουν και κινηματογραφικό ενδιαφέρον, καθώς έχουν γυριστεί από επαγγελματίες κινηματογραφιστές με έξι κάμερες και κοντινά πλάνα
Επιπλέον, θα έχετε ελεύθερη πρόσβαση και στα εξαιρετικά προσεγμένα προγράμματα των παραστάσεων αυτών, τα περισσότερα εκ των οποίων περιέχουν και το κείμενο της παράστασης.
Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να επισημάνουμε τη θεμελιώδη διαφορά της παρακολούθησης μίας παράστασης στο θέατρο απ’ ό,τι στην οθόνη. Η θεατρική τέχνη παίρνει υπόσταση μόνο διά ζώσης και δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε όλη της την έκταση πουθενά αλλού παρά στη σκηνή του θεάτρου, καθώς η αμιγώς κιναισθητική εμπειρία που προσφέρει το θέατρο στον θεατή νοείται μόνο με την αλληλεπίδραση ηθοποιών-κοινού.  Ωστόσο, το θέατρο στην παρούσα συγκυρία -έστω δια της οθόνης- μπορεί να παρηγορήσει και κυρίως να θυμίσει την αξία όσων θεωρούσαμε αυτονόητα. Μπορεί επίσης να εμψυχώσει το κοινωνικό σύνολο, που τόση ανάγκη έχει τώρα από ποιοτική ψυχαγωγία. Είμαστε βέβαιοι ότι το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας θα μας βρει διαφορετικούς, πιο ενωμένους, με μεγαλύτερη συμπόνια και ανθρωπιά, πιο δημιουργικούς ουσιαστικά.
Η βοήθειά σας, όταν θα ανοίξει πάλι το θέατρο Πορεία, θα είναι πολύτιμη. Η συνδρομή σας, που θα σας κάνει Μέλη, Φίλους, Υποστηρικτές του θεάτρου μας, πέραν των προνομίων που προσφέρει, θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε πραγματικότητα το πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικά προσεγμένο πρόγραμμα της χειμερινής περιόδου ’20-’21, με τη μεγαλύτερη πάντα φροντίδα στην ποιότητα και τις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά και μας έχουν καταστήσει την τελευταία δεκαετία σημαντικό πολιτιστικό πόλο της Αθήνας.
Μέσα από την ιστοσελίδα μας μπορείτε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες να απολαύσετε τις εξής παραστάσεις από το αρχείο μας:
Η «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2015, Τρίτη 24/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά – Κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Κατερίνα Πολέμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση – Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Στίχοι τραγουδιών: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας
Διευθυντής Φωτογραφίας – Μοντέρ κινηματογραφικού μέρους: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη κινηματογραφικού μέρους: Στέλλα Χαριτοπούλου
Hair Design: Χρόνης Τζήμος
Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα, Άννα Πασπαράκη
Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα
Βοηθός χορογράφου: Κορίνα Κόκκαλη
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Επιμέλεια Βίντεο: Χρήστος Δήμας
Βίντεο αρχείου παράστασης: Big Bang all about moving pictures

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΜΑΡΙΝΑ: Αλεξάνδρα Αϊδίνη
ΓΙΑΝΝΗΣ: Μάξιμος Μουμούρης
ΜΗΝΑΣ: Δημήτρης Μοθωναίος
ΡΕΪΖΑΙΝΑ: Σμαράγδα Σμυρναίου
ΛΙΛΗ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ – ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΑ ΠΟΡΝΗ: Ειρήνη Φαναριώτη
ΑΝΝΟΥΛΑ, κόρη της Μαρίνας: Βασιλική Παναγιώτογλου, Μανιώ Τάρλοου, Κατερίνα Τράμπα, Ειρήνη Μπρουλιδάκη, Μυρτώ Μπρουλιδάκη, Αναστασία Γιαννιώτη
ΑΝΝΕΖΙΩ: Καίτη Μανωλιδάκη
ΈΝΑΣ ΆΓΝΩΣΤΟΣ: Δημήτρης Τάρλοου

Ηθοποιοί κινηματογραφικού μέρους:

Μητέρα: Esther Andre Gonzalez
Γιατρός: Andre Maia
Συμβολαιογράφος:  Gilles Touchais Άγνωστος: Κωνσταντίνος Μιζαράς
Νομάρχης: Γιάννης Αναστασάκης
Εισαγγελέας: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Ιταλός Ναύτης: Νίκος Χαρίσης


> Παρακολουθήστε ΕΔΩ την παράσταση (από την Τρίτη 24/3 από τις 10:00 το πρωί έως τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας).


Δείτε το trailer:


ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

«Το Ευχαριστημένο» της Μαρίνας Καραγάτση, σε διασκευή Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2018, Τετάρτη 25/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Ύψωμα 731» σε κείμενο και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, 2019, Πέμπτη 26/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Η Αγριόπαπια» του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2017, Παρασκευή 27/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Οι Τρεις ευτυχισμένοι» του Eugène Labiche, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, 2017, Σάββατο 28/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Τρεις Αδερφές» του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2016, Κυριακή 29/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Μιράντα», βασισμένο στην «Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Oskaras Korsunovas, 2016, Δευτέρα 30/3  (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Το Κτήνος στο Φεγγάρι»» του Richard Kalinoski (Playwright 615 Dove St. Oshkosh, WI 54902 920.232.5635 rkalinoski@sbcglobal.net kalinosk@uwosh.edu), σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2009,  Τρίτη 31/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Η Υπόθεση της Οδού Λουρσίν» του Eugene Labiche, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2010, Τετάρτη 1/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Renate Jett, 2008, Πέμπτη 2/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Το Τυφλό Σημείο» του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2008, Παρασκευή 3/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

«Δάφνης και Χλόη, Ταξίδι Αναψυχής», βασισμένη στο αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα του Λόγγου και στη μετάφραση του Ρόδη Ρούφου, σε σκηνική σύνθεση και σκηνοθεσία του Cezaris Grauzinis, 2006, Σάββατο 4/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών των παραστάσεων από το αρχείο του θεάτρου ΕΔΩ



ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ
Τρικόρφων 3-5, Αθήνα 10433, Πλατεία Βικτωρίας
Τ. 210 8210991, 210 8210082
info@poreiatheatre.com
https://poreiatheatre.com/


Σχολιάστε εδώ