Επίσπευση των μέτρων για τον Τύπο

Επίσπευση των μέτρων για τον Τύπο

Επισπεύδεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη στήριξη των εφημερίδων μετά το τσουνάμι της πανδημίας, που πλήττει καίρια και τον έντυπο Τύπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου ζητήθηκε να κατατεθεί πρόταση από τους εκπροσώπους των ενώσεων συντακτών, ένας από την Αθήνα και ένας από την περιφέρεια.

Η γνωμοδοτική επιτροπή που θα διανέμει τα κονδύλια για το 2020, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, στις εφημερίδες της χώρας θα είναι επταμελής, με δύο εκπροσώπους από τις συνδικαλιστικές ενώσεις εργαζομένων, δύο από τις εκδοτικές ενώσεις και τρεις από την πλευρά του υπουργείου.

Η επιτροπή στην ουσία δεν χρειάζεται, καθώς απλώς διατυπώνει γνώμη, έτσι ώστε η επιλογή των εφημερίδων να μη βαρύνει μόνο την πολιτική ηγεσία. Η ΕΙΗΕΑ ζήτησε από τον Στέλιο Πέτσα άμεση αναστολή στον ΦΠΑ των πωλήσεων, άμεση ενίσχυση απευθείας σε μισθοδοσία προς εργαζομένους, χωρίς καμία προϋπόθεση ή περιορισμό, και να προχωρήσει στην επιλογή των προς ενίσχυση εφημερίδων. Τέλος, ζητούν να παραμείνουν ανοικτά τα περίπτερα και οι εφημερίδες να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

Οι προτάσεις του ΣΗΠΕ

Ένταξη στο καθεστώς ενίσχυσης, λόγω του Covid-19, κατέθεσε η ΠΕΙΡΑΣ για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιφέρειας και ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων. Ο ΣΗΠΕ αναφέρει στην επιστολή του πως απαιτείται στήριξη του δικτύου διανομής των εφημερίδων της περιφέρειας και των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, ενώ ζητά την ταχύτερη υλοποίηση των μέτρων στήριξης έντυπου Τύπου, όπως αναφέρονται στον ν. 4674/2020.

Σχετικά με την προστασία θέσεων εργασίας προτείνει επιδότηση σε τρεις κλίμακες: Πλήρης απασχόληση, ημιαπασχόληση και ωρομίσθιο. Το ύψος της επιδότησης θα κλιμακώνεται ανάλογα με το είδος της απασχόλησης. Ο ΣΗΠΕ, όπως και η ΕΙΗΕΑ αλλά και η ΕΣΗΕΑ, ζητά να δοθεί η ενίσχυση στον έντυπο Τύπο αναδρομικά και για το 2019, κάτι που έχει απορρίψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ζητούνται, επίσης, ειδικότερα μέτρα για την περίοδο της πανδημίας, όπως αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων με κυβερνητική εντολή, αναστολή κατάθεσης ΦΠΑ και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή της εξυπηρέτησης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα της ισχύος των περιοριστικών μέτρων.

typologies.gr


Σχολιάστε εδώ