To “Μένουμε Σπίτι” έδιωξε την ατμοσφαιρική ρύπανση από την Αθήνα!

To “Μένουμε Σπίτι” έδιωξε την ατμοσφαιρική ρύπανση από την Αθήνα!

Η μείωση των μετακινήσεων με τα αυτοκίνητα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το προσωρινό κλείσιμο μιας σειράς επιχειρήσεων και η… τηλεργασία, μέτρα που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του ‘Μένουμε Σπίτι’ έδιωξαν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό συνέβει βέβαια και σε πολλές πόλεις εκτός της Αθήνα σε ολόκληρη την Ευρώπη στην προσπάθεια που καταβάλετε να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού. Αντίστοιχο παράδειγμα συνέβη με τα νερά των καναλιών στη Βενετία που ξεθόλωσαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας (ΚΑΠΑ) που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ομολογουμένως αξιοσημείωτη η μείωση των τιμών της ρύπανσης της ατμόσφαιρας της Αθήνας, ύστερα από τη λήψη των προληπτικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του covid-19.

Ειδικότερα, με βάση τη σύγκριση των μέσων ημερήσιων τιμών συγκέντρωσης ανά ημέρα για το χρονικό διάστημα 11 Μαρτίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία, έως και 18 Μαρτίου 2020, με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρατηρείται συνολική μείωση της τάξης του 11,4% για τους ρύπους του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) ενώ για τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) η μείωση φθάνει στο 6,1%.

Ειδικά δε, για τις το τριήμερο από 16-18 Μαρτίου όταν και εντάθηκαν τα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης, οι ρύποι του διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 48,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι ρύποι των αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν κατά 48,8% για την ίδια περίοδο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης «η κατάσταση είναι εμπόλεμη και η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα των τελευταίων τριών ημερών, είναι φανερό ότι υπάρχει σημαντική επιρροή όσον αφορά τη συγκέντρωση των ρύπων». «Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων επηρέασαν τις τιμές σε σημαντικό βαθμό», ωστόσο, όπως τονίζει, «για να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα θα πρέπει να τα παρακολουθήσουμε σε βαθύτερο χρονικό διάστημα».


Σχολιάστε εδώ