Κόλλιας για Eurogroup: Τι κέρδισε η Ελλάδα

Κόλλιας για Eurogroup: Τι κέρδισε η Ελλάδα

Το χθεσινό Eurogroup επιβεβαίωσε τους φόβους για τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας της πανδημίας, που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρωζώνη είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας αναφερόμενος στο θέμα του κορονοϊού.

Όπως είπε ο κ. Κόλλιας, οι αποφάσεις, που πάρθηκαν, έδειξαν ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν το σθένος και τη βούληση να αντιμετωπίσουν συνολικά αυτή την έκτακτη συνθήκη, καθώς και ότι πρέπει να λειτουργήσουν αρμονικά και σε πνεύμα αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα, με την ευελιξία, που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κατά τη χθεσινή σύσκεψη κέρδισε:

1. Τη μη εφαρμογή του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020.
2. Την εξαίρεση των δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της εξάπλωσής της από τον υπολογισμό του νέου δημοσιονομικού στόχου.
3. Την διευρυμένη εξαίρεση των προσφυγικών δαπανών από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αποδείχθηκε, δηλαδή, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της.

Έχοντας, λοιπόν, πλήρη δημοσιονομική ελευθερία, είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να επαγρυπνά, με στόχο την οριστικοποίηση των επόμενων πακέτων μέτρων, που θα στηρίξουν την οικονομία, το υγειονομικό σύστημα, την απασχόληση και την αγορά. Τέλος, θα πρέπει να προβεί στις κατάλληλες κινήσεις με στόχο την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος παραμένει στη διάθεση της Κυβέρνησης, όπως κάνει πάντα, και θα συνεχίσει να συμβάλλει με τις προτάσεις και τις μελέτες του στην αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί καθώς και στην ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.


Σχολιάστε εδώ