Στον τοίχο έστησε την οικονομία ο κορονοϊός

Στον τοίχο έστησε την οικονομία ο κορονοϊός

Μαύρα κι άραχνα τα μαντάτα από το μέτωπο του τουρισμού, με τον επικεφαλής ιστορικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος να δηλώνει πολύ απαισιόδοξος, καθώς η πληρότητα είναι κάτω από 20%. Η ίδια πτώση σημειώνεται και στα κρουαζιερόπλοια και σε τρεις από τους μεγάλους ομίλους κρουαζιέρας του πλανήτη η πιθανότητα χρεοκοπίας αποτιμάται στο 21,9%.

Μπλόκαρε και τη «χρυσή βίζα» η επιδημία. Σύμφωνα με μεσίτες, σχεδόν πάγωσε η αγορά ακινήτων από ξένους που ενδιαφέρονται να πάρουν άδεια παραμονής. Να σημειωθεί ότι το 70% με 80% της κίνησης του εν λόγω προγράμματος οφείλεται σε κινέζους επενδυτές.

Πανικό έχει προκαλέσει στους λεφτάδες της Γης ο κορονοϊός. Αναζητούν οι επενδυτές ασφαλή καταφύγια εξαιτίας της βουτιάς των μετοχών. Ήδη οι απώλειες κυμαίνονται από 3% μέχρι 4%.

«Κερδισμένα» τα σούπερ μάρκετ. Υπερτριπλασιάστηκαν τα ψώνια μέσω ίντερνετ για ζυμαρικά και όσπρια λόγω κορονοϊού. Οι παραγγελίες από 200 που ήταν την ημέρα εκτοξεύτηκαν στις 700!

Άδειασαν τα ράφια των φαρμακείων από αντισηπτικά και μάσκες. Η χονδρική τιμή των χειρουργικών μασκών, οι οποίες εισάγονται από την Ευρώπη, «πέταξε» από τα 3 – 4 λεπτά στα 60 λεπτά με 1 ευρώ.

Μέσα σε δύο εβδομάδες το Χρηματιστήριο είχε απώλειες 23%! Το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου έχει εκτιναχθεί στο 58% από το ιστορικό χαμηλό 0,92% που ήταν μόλις τρεις εβδομάδες πριν. Οι απώλειες από το «ξεπούλημα» των μετοχών υπολογίζονται σε 14 δισ. ευρώ.

Μεγάλη φουρτούνα προκάλεσε στη Ναυτιλία η εξάπλωση της επιδημίας.

Στα 63 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν φέτος οι απώλειες από τις αερομεταφορές λόγω κορονοϊού, οι οποίες όμως μπορεί να εκτοξευθούν στα 113 δισ. δολ. αν εξελιχθεί σε πανδημία!

Σε καραντίνα μπήκε η ιταλική οικονομία. Μόνο το πλήγμα στον τουρισμό ανέρχεται –προς το παρόν…– στα 7,4 δισ. ευρώ.

Φωτό: eleftheriaonline.gr


Σχολιάστε εδώ