Κορονοϊός και Μεταναστευτικό βάζουν φρένο στις παροχές

Κορονοϊός και Μεταναστευτικό βάζουν φρένο στις παροχές

-Στον αέρα ο προϋπολογισμός

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι «παράπλευρες απώλειες» σε δύο μέτωπα –επιδημία του κορονοϊού και Μεταναστευτικό– απειλούν σοβαρά, όχι απλά να θέσουν εκτός τροχιάς τον προϋπολογισμό του 2020 αλλά και να οδηγήσουν σε φάση μακράς υστέρησης την ελληνική οικονομία.

Και το κυριότερο, να «τινάξουν στον αέρα» το βασικό αφήγημα του Κυρ. Μητσοτάκη, που εδράζεται στο τρίπτυχο ανάπτυξη – πρωτογενές πλεόνασμα – φοροελαφρύνσεις. Η υποχώρηση της ανάπτυξης που καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 θα έχει συνέχεια, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα απομακρύνεται, εξ ου και η κυβέρνηση ζητά ειδική μεταχείριση από την Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή, ευνοϊκές παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης, που ήταν προγραμματισμένο να τεθούν σε εφαρμογή εντός του 2020, βρίσκονται στον αέρα.

Τα τελευταία 24ωρα –κατ’ ε­ντολήν του πρωθυπουργού– πραγματοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη συμμετοχή υπουργών, τεχνοκρατών κ.ά., σε μια προσπάθεια, σε πρώτη φάση, να γίνει μια πρώτη εκτίμηση των πιθανών συνεπειών από την επιδημία του κορονοϊού και σε δεύτερη φάση να καταρτισθεί ένα ευρύτερο σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα για την κάλυψη των απωλειών που αφορούν τον πυρήνα της οικονομίας αλλά και επιμέρους τομείς και κλάδους επιχειρήσεων. Τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, όχι οριζόντια, και θα ανακοινωθούν σταδιακά, ορισμένα από αυτά και πριν από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπου θα αποφασισθούν οι παρεμβάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα αφορούν περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, όπως, π.χ., Αχαΐα, Ηλεία κ.ά., ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, που υποχρεώθηκαν να κλείσουν στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ κ.ά.). Για την κάλυψη των απωλειών και την ανακούφιση των επιχειρήσεων θα απαιτηθεί ένα σημαντικό ποσό, το τελικό ύψος του οποίου κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, καθώς η επιδημία βρίσκεται μόλις στην αρχή της. Χρήματα που θα διατίθεντο σε άλλους τομείς, κυρίως για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης, θα κατευθυνθούν αλλού.

Το δεύτερο μέτωπο που υπονομεύει τις προσδοκίες της κυβέρνησης έχει να κάνει με το Μεταναστευτικό. Η αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων που δημιουργεί στον Έβρο η επιθετική τακτική της Τουρκίας θα απαιτήσει τεράστιες δαπάνες, χρήματα που σε μεγάλο βαθμό θα προέλθουν από τα κρατικά ταμεία.

Αν, δε, ο Τ. Ερντογάν επιμείνει, όπως όλα δείχνουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, το κόστος για την ελληνική οικονομία θα είναι σημαντικό και δυσβάστακτο. Ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο επαφές με τις Βρυξέλλες, με ζητούμενο οι δαπάνες για το Μεταναστευτικό να μην προσμετρηθούν για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ