Ζαλίστηκε ο Τσαβούσογλου και «έγινε Ευρωπαίος»: «Τα σύνορα της Ευρώπης[…] ξεκινούν από τα σύνορα στα νότια και ανατολικά της Τουρκίας»!

Ζαλίστηκε ο Τσαβούσογλου και «έγινε Ευρωπαίος»: «Τα σύνορα της Ευρώπης[…] ξεκινούν από τα σύνορα στα νότια και ανατολικά της Τουρκίας»!

Η στήριξη που έδειξε η Ευρώπη προς την Ελλάδα και τα σύνορα (Έβρο – Αιγαίο), ενόχλησαν την τουρκική διπλωματία σε τέτοιο σημείο που αποπειράθηκαν να «ταυτίσουν» την Τουρκία με την Ευρώπη!

Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. Ξεκινούν από τα σύνορα στα νότια και ανατολικά της Τουρκίας». Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το hellasjournal.gr, οι δηλώσεις έγιναν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Anadolu.

Ο ίδιος, μία ημέρα μετά την “πόρτα” στον εκβιασμό Ερντογάν στις Βρυξέλλες, δεν δίστασε να καλέσει όλες τις χώρες να λειτουργήσουν απέναντι στους πρόσφυγες σε «συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» δηλαδή «να ανοίξουν τα σύνορά τους», όπως το έπραξε η Τουρκία.

Οσον αφορά στα όσα «συμφωνήθηκαν» στις Βρυξέλλες, ο Τσαβούσογλου συνέχισε στην ίδια λογική παζαριού σημειώνοντας ότι θα απαιτηθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία. «Δεν μπορεί να θέλετε να μην έχετε πρόσφυγες από το Ιντλίμπ και την ίδια στιγμή να μην παρέχετε καμία υποστήριξη σε αυτούς αν ζουν εκεί».

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί, είπε ο Τσαβούσογλου λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις στην Συρία.  Η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ πρέπει να εφαρμοσθούν συμβάλλοντας στην επίλυση του μεταναστευτικού θέματος«, πρόσθεσε.

«Πήραμε αμερικανική βοήθεια συλλογής πληροφοριών»

Το το hellasjournal.gr, αναφέρει ακόμη πως όσον αφορά στις εξελίξεις στη Συρία μετά την υπογραφείσα εκεχειρία, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι τουρκικές δυνάμεις θα περιπολούν βόρεια του διαδρόμου ασφαλείας που δημιουργείται με άξονα τον αυτοκινητόδρομο M4 στην επαρχία Ιντλίμπ και οι ρωσικές δυνάμεις θα περιπολούν στην νότια πλευρά

Η Ρωσία θα περιπολεί στην ζώνη 6 χιλιόμετρα νοτίως του αυτοκινητόδρομου M4 στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ η Τουρκία θα περιπολεί στην ζώνη 6 χιλιόμετρα βορείως του M4, εξήγησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εάν η συριακή κυβέρνηση παραβιάσει την εκεχειρία, οι τουρκικές δυνάμεις θα απαντήσουν, πρόσθεσε.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν στην Τουρκία υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Σχετικά με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 δήλωσε ότι δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος Patriot, εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να το προσφέρει στην Αγκυρα.


Σχολιάστε εδώ