Αλ. Τσίπρας για κοροναϊό: Προσλήψεις στο ΕΣΥ, αύξηση των ΜΕΘ, μείωση πλεονασμάτων, μέτρα στήριξης επιχειρήσεων (video)

Αλ. Τσίπρας για κοροναϊό: Προσλήψεις στο ΕΣΥ, αύξηση των ΜΕΘ, μείωση πλεονασμάτων, μέτρα στήριξης επιχειρήσεων (video)

Αλ. Τσίπρας: Άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του ΕΣΥ και της οικονομίας

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη δημόσια υγεία, τη θωράκιση της οικονομίας και τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων, λόγω των εξελίξεων με τον κοροναϊό, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, προσλήψεις στο ΕΣΥ, αύξηση των ΜΕΘ, μείωση των πλεονασμάτων, μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, προστασία α’ κατοικίας.

Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η κυβέρνηση οφείλει να φέρει άμεσα προς ψήφιση συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επαναπροσδιορισμό της προβλεπόμενης ανάπτυξης και νέα αναπτυξιακά μέτρα. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική για το γεγονός ότι «η παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δίστασαν και εν τέλει καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα για να αναστείλουν την εξάπλωση του ιού. Από τον φόβο των αγορών, του οικονομικού και του πολιτικού κόστους». «Ως συνήθως, σκέφτηκαν πρώτα τα οικονομικά συμφέροντά και μετά τους ανθρώπους», σχολιάζει, για να σημειώσει ότι όμως αυτή η λογική «είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμη, αφού η ολιγωρία οδηγεί τελικά σε αποφάσεις εκ των υστέρων, που έχουν ακόμη μεγαλύτερο κόστος».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά μια υπεύθυνη Πολιτεία οφείλει να τα σχεδιάσει έγκαιρα, καθώς, «ακόμη κι αν δε χρειαστούν, που όλοι το ευχόμαστε, κέρδος θα είναι να ενισχύσουμε το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί αντίστοιχα έκτακτα μέτρα και για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Όπως αναφέρει, ήδη, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο νέος ιός, «τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ διέψευσαν παταγωδώς το αφήγημα περί μεγέθυνσης των ρυθμών ανάπτυξης. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την οικονομία να τρέχει με ρυθμούς 2,8% το καλοκαίρι και τον Δεκέμβρη την οδήγησε στο 1%. Με τα νέα δεδομένα δε, που δημιουργεί ο νέος ιός, είναι προφανές ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν ήδη εκτροχιαστεί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε πρέπει να γίνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία.

-Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε ανθρώπινο δυναμικό & σε υλικοτεχνική υποδομή. Προτείνουμε να δημιουργήσει άμεσα διακομματική επιτροπή μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών & νοσηλευτών.

-Τουλάχιστον 1.000 επαγγελματίες Υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ταυτόχρονα πρέπει να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.

-Χρειάζεται ένα έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕΘ, για τη στελέχωσή τους.

-Αντίστοιχα έκτακτα μέτρα όμως η κυβέρνηση οφείλει να λάβει και για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Ήδη, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο νέος ιός, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ διέψευσαν παταγωδώς το αφήγημα περί μεγέθυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

-Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει άμεσα προς ψήφιση συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επαναπροσδιορισμό της προβλεπόμενης ανάπτυξης και νέα αναπτυξιακά μέτρα. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

-Η κυβέρνηση οφείλει να αναστείλει τώρα τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Είναι αδιανόητο, την ώρα που θα πρέπει συμπολίτες μας να μπαίνουν σε κατ’οίκον περιορισμό, η ΝΔ να επιτρέπει στα funds να βγάζουν οικογένειες έξω από τα σπίτια τους.

Συνεπώς η κυβέρνηση οφείλει να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επαναπροσδιορισμό του ύψους της προβλεπόμενης ανάπτυξης, αλλά και με νέα αναπτυξιακά μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας.

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος τόσο για δαπάνες ενίσχυσης του ΕΣΥ, όσο και για μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ενδεχομένως πληγούν.

Ο ίδιος θεωρεί «αδιανόητο την ώρα που θα πρέπει συμπολίτες μας να μπαίνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, η κυβέρνηση να επιτρέπει στα funds να βγάζουν ολόκληρες οικογένειες έξω από τα σπίτια τους».

Όπως τονίζει καταληκτικά, ο νέος κορωνοϊός «δεν δοκιμάζει μόνο την αντοχή της δημόσιας υγείας. Κυρίως θα δοκιμάσει και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Μπορούμε όμως να τον νικήσουμε.

Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει και να υλοποιήσει τις προτάσεις μας. Έχει χρέος και κοινωνική ευθύνη.

Αλλά όλοι έχουμε ευθύνη. Τα κόμματα, η εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας μας. Όλοι μαζί, με τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τον διπλανό, για τον ευάλωτο συνάνθρωπό μας. Δεν είναι ζήτημα αυταρχισμού και πειθαρχίας. Είναι ζήτημα κοινής λογικής και ανθρωπιάς» σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

paron.gr με πληροφορίες από το naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ