Ανοίγουν οι «δουλειές» της Προανακριτικής

Ανοίγουν οι «δουλειές» της Προανακριτικής

-Με την επέκταση της έρευνας για Παπαγγελόπουλο

Πρόταση 30 βουλευτών για την επέκταση της έρευνας τυχόν διάπραξης και άλλων αδικημάτων, πέραν όσων διερευνώνται ήδη, από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, ενώ την Τρίτη θα συνεχισθεί η κατάθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Υπό το βάρος όσων έχουν ήδη καταθέσει μάρτυρες, η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής εισηγείται την επέκταση της έρευνας για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της απόπειρας εκβίασης, απόπειρας δωροληψίας και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Παράλληλα εξετάζεται εάν η εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη θα καταθέσει ως απλός μάρτυρας ή θα ληφθεί ανωμοτί η κατάθεσή της, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθεί συγκατηγορούμενη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Στο μεταξύ, τόσο η μαρτυρία του Ν. Παππά, όσο και το περιεχόμενο υπομνήματος που απέστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, σχετικά με τις επικοινωνίες του με κυβερνητικούς εκπροσώπους για να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, επιβεβαίωσαν πανηγυρικά το ενδιαφέρον και την εμπλοκή των πρώην υπουργών σε αντιδικία ιδιωτών.

Με τα νεότερα στοιχεία προκύπτουν δύο συναντήσεις των Παπαγγελόπουλου – Παππά με αντικείμενο τις δικαστικές εκκρεμότητες του επιχειρηματία. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016, παρουσία του Σάμπυ Μιωνή, και η δεύτερη τον Μάιο του 2018, με την παρουσία εκπροσώπου του. Ο Ν. Παππάς επιβεβαίωσε ότι η παρέμβασή του οφειλόταν στην ικανοποίηση αιτήματος που του υπέβαλαν ισραηλινοί αξιωματούχοι και ανέφερε ότι παρόμοιες πιέσεις δέχθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ωστόσο αρνήθηκε ότι γνώριζε το περιεχόμενο του συμφωνητικού των αντιδίκων Μιωνή – Φιλιππάκη, σύμφωνα με το οποίο επρόκειτο να κλείσουν όλες οι δικαστικές εκκρεμότητες του ελληνοεβραίου επιχειρηματία. Ως εγγυητές αυτής της συμφωνίας ο Σάμπυ Μιωνή εμφάνισε τους πρώην υπουργούς Παππά και Παπαγγελόπουλο.

Στην κατάθεσή του ο Νίκος Παππάς έδωσε έμφαση στις παρεμβάσεις των ισραηλινών αξιωματούχων, καθώς ο Σάμπυ Μιωνή εμφανιζόταν ως σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ για να αναδείξει τη σημασία της διπλωματικής παρέμβασης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά υπέρ των Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά, προκειμένου να διευθετηθούν δικαστικές εκκρεμότητες σε ιδιωτικές διαφορές. Πρότεινε δε να κληθεί να καταθέσει και ο κ. Σαμαράς αλλά και εκείνοι οι οποίοι υπέγραψαν το συμφωνητικό για την ευνοϊκή διευθέτηση των δικαστικών υποθέσεων του Σάμπυ Μιωνή.

Η επέκταση του ανακριτικού έργου της Προανακριτικής Επιτροπής αναμένεται να ανοίξει και άλλα κεφάλαια δικαστικών υποθέσεων για τις οποίες ενδιαφέρθηκε ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsbomb.gr


Σχολιάστε εδώ