Ανακοίνωση του Δήμου Περάματος για τα μέτρα πρόληψης του COVID-19

Ανακοίνωση του Δήμου Περάματος για τα μέτρα πρόληψης του COVID-19

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος έπειτα από την ραγδαία εξάπλωση σε παγκόσμιο επίπεδο του COVID-19, γνωστού ως κορωνοϊού, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και ιδιαίτερα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που αποτελεί τον μόνο πιστοποιημένο φορέα, αναφορικά με τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να ανταποκριθούμε σε ό,τι μας ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και έχουμε ήδη λάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την άμεση αντιμετώπιση όποιου προβλήματος ανακύψει.

Είναι σαφές πως σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή η κοινή λογική επιτάσσει σοβαρότητα και ψυχραιμία, επιμένοντας στην σημασία της πρόληψης. Είναι δεδομένο πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς είναι σε εγρήγορση, αλλά δεν χρειάζεται πανικός, που μάλιστα αποτελεί τον χειρότερο σύμβουλο σε καταστάσεις που άπτονται της δημόσιας υγείας.

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα γεωγραφικά όρια της πόλης μας και ιδιαίτερα το γεγονός πως στο λιμάνι δραστηριοποιείται η COSCO, συναντήθηκε τόσο με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη (το δελτίο τύπου μπορείτε να το διαβάσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.perama.gr/2020/03/05/%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd/ ), όσο και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της COSCO Captain Fu (το δελτίο τύπου μπορείτε να το διαβάσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.perama.gr/2020/03/05/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4/ ). Σε αυτές τις συσκέψεις συζητήθηκαν όλα τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται στο λιμάνι για τον κορωνοϊό, με τον Δήμαρχο να ζητά από την COSCO να εντείνει τους ελέγχους, καθώς και άμεση ενημέρωση για οτιδήποτε συμβεί.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγωνία των συνδημοτών μας για την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων προστασίας στους δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα στα σχολεία μας, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η άσκοπη απολύμανση, όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμη όταν δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά μας, αφού η απολύμανση δεν μας εξασφαλίζει την πλήρη εξάλειψη των μικροοργανισμών, ενώ σε καμία περίπτωση η απολύμανση δεν σημαίνει αποστείρωση.

Ειδικότερα, είναι καλό να γνωρίζουμε πως η άσκοπη απολύμανση δεν είναι ωφέλιμη όταν δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα, διότι δεν εμποδίζει την αερογενή μεταφορά των μικροβίων, δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη μικροβίων, αλλά και μεταλλάξεις μικροβίων. Συνεπώς, με τις άσκοπες προληπτικές απολυμάνσεις βοηθάμε άθελά μας στη δημιουργία πιο ανθεκτικών μικροβίων (μεταλλαγμένα στελέχη). Γι’ αυτό και δεν προτείνεται από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Παιδείας η γενική απολύμανση των σχολικών μονάδων για προληπτικούς λόγους. Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας μπορείτε να διαβάσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eody.gov.gr/odigies-gia-ton-perivallontiko-katharismo-mi-ygeionomikon-monadon-poy-echoyn-ektethei-ston-io-sars-cov-2/ τις οδηγίες για την εφαρμογή της απολύμανσης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Δυστυχώς στην πόλη μας υπάρχουν λαϊκίστικες φωνές που έχοντας ως γνώμονα το μικροκομματικό και μικροπαραταξιακό όφελος προβαίνουν σε κινήσεις εντυπωσιασμού, που οδηγούν με τη σειρά τους σε μία επιδημία …πανικού. Αυτές οι κατάπτυστες πρακτικές δεν λαμβάνουν καθόλου υπ’ όψιν τους τις οδηγίες των δημοσίων καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων, αφού στόχος τους δεν είναι να ενημερώσουν τους πολίτες, αλλά αντίθετα να τους πανικοβάλλουν.

Από την πλευρά μας, δηλώνουμε έτοιμοι να παρέμβουμε με όποιο τρόπο μας ζητηθεί για την αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος ανακύψει, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ο Δήμος Περάματος αναμένει αρκετά μεγάλη ποσότητα με ενδεδειγμένα είδη για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων δημιουργηθούν και θα χρησιμοποιηθούν σε συνεννόηση με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Την ίδια στιγμή, οι συνδημότες μας πρέπει να γνωρίζουν πως τόσο η Πρωτοβάθμια όσο και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή έχουν φροντίσει ώστε να προμηθευτούν τα σχολεία της πόλης μας τα απαραίτητα απολυμαντικά υλικά.


Σχολιάστε εδώ