Θ. Φωτίου: “Από ολιγωρία της κυβέρνησης 1660 παιδιά παραμένουν στα ιδρύματα ενώ 1350 υποψήφιοι γονείς μπλοκάρονται σε διαφορετικά σημεία του νόμου σε συνθήκες ανισοτιμίας”

Θ. Φωτίου: “Από ολιγωρία της κυβέρνησης 1660 παιδιά παραμένουν στα ιδρύματα ενώ 1350 υποψήφιοι γονείς μπλοκάρονται σε διαφορετικά σημεία του νόμου σε συνθήκες ανισοτιμίας”

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής  Νότιου Τομέα Αθήνας  Θεανώ Φωτίου, κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής της προς την υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

Κα υφυπουργέ,

Η σημερινή επίκαιρη ερώτησή μου αφορά την εφαρμογή του Νόμου Αναδοχής και υιοθεσίας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2018 και 11 μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2019 έθεσε σε εφαρμογή με ένα εξαιρετικά πρωτότυπο, διαφανές και καινοτόμο ψηφιακό σύστημα μοναδικό στην Ευρώπη που εξασφαλίζει αδιάβλητες διαδικασίες, ισονομία προς τους υποψήφιους γονείς και ταχύτητα διαδικασιών ώστε ο χρόνος αναμονής  από 4-6 χρόνια να μειώνεται σε 8- 12 μήνες. Μέσα σε 2,5 μήνες από την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, δηλαδή τέλος Ιουνίου 2019, υπήρχαν στο ηλεκτρονικό σύστημα 1300 αιτήσεις υποψηφίων γονέων και 90 ηλεκτρονικοί φάκελοι παιδιών προς επεξεργασία.

Η εφαρμογή του νόμου εποπτεύεται από το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ) το οποίο λειτουργούσε ανελλιπώς από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 υπό τον Γενικό Γραμματέα της Πρόνοιας, έκανε προσαρμογές και σχεδίαζε όλους τους αναγκαίους προγραμματισμούς όπως προβλέπει ο νόμος. Η λειτουργία του ΕΣΑΝΥ είναι κομβική για την ορθή λειτουργία του νόμου.

Από τον Ιούλιο του 2019 που αναλάβατε και μέχρι σήμερα δεν συγκαλέσατε το ΕΣΑΝΥ ούτε μία φορά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισοτιμίες μεταξύ των υποψηφίων γονέων, δηλαδή να δημιουργούνται γονείς διαφορετικών ταχυτήτων, γιατί πρώτον αμελήσατε να εκπαιδεύσετε τους κοινωνικούς λειτουργούς του ΣΚΛΕ που θα έκαναν την κοινωνική έρευνα καταλληλότητας όπου δεν υπήρχαν επαρκεί κοινωνικοί λειτουργοί και δεύτερον αμελήσατε να εκπαιδεύσετε τους γονείς που είχαν έτοιμη κοινωνική έρευνα. Έτσι ο νόμος υπονομεύεται – αναδοχές και υιοθεσίες τελούνται εκτός πλαισίου νόμου όπως πληροφορούμαστε. Δηλαδή ενώ για πρώτη φορά υπάρχουν στη χώρα ηλεκτρονικοί φάκελοι των 1660 παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα και περιμένουν μια οικογένεια και 1350 γονεί2 με ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές αιτήσεις, ο νόμος έχει αφεθεί στην τύχη του χωρίς εποπτεία από το υπουργείο και δεν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες.

Θα σας ρώταγα σήμερα γιατί δεν συνεδρίασε ποτέ το ΕΣΑΝΥ. Όμως πληροφορηθήκαμε ότι στις 27/2 ζητήσατε τις παραιτήσεις των μελών του ΕΣΑΝΥ και διορίσατε τους εκλεκτούς σας στις 3 Μαρτίου, δηλαδή προχθές. Άρα γνωρίζω γιατί δεν το λειτουργήσατε: δεν σας έκαναν οι διακεκριμένοι επιστήμονες που είχαμε εμείς διορίσει. Όμως να ψάχνετε 8 μήνες τους αντικαταστάτες τους πάει πολύ, για το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Εν πάση περιπτώσει τους εύχομαι καλή επιτυχία και ελπίζω να συνεδριάσουν σύντομα. Εσείς όμως απαντήστε μου σήμερα, πότε θα εκπαιδεύσετε τους κοινωνικούς λειτουργούς του ΣΚΛΕ που περιμένουν από τον Οκτώβρη, και πότε θα αρχίσει η εκπαίδευση των υποψηφίων γονέων, για να αρχίσει τα ταίριασμα με τα παιδιά; Τελικά θα στηρίξετε τον καινοτόμο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ ή θα τον ακυρώσετε στην ουσία με απαράδεκτες καθυστερήσεις; Πως θα επιλύσετε τις μεγάλες ανισοτιμίες μεταξύ των υποψηφίων γονέων που δημιουργήσατε;

Είπα ήδη ότι για πρώτη φορά η χώρα γνωρίζει εξ αιτίας αυτού του νόμου ότι:

Υπάρχουν 1660 καταγεγραμμένα παιδιά, 620 σε δημόσια ιδρύματα και 1040 σε ιδιωτικού δικαίου, που περιμένουν.

Επίσης 1350 γονείς με ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές αιτήσεις, που εξ αιτίας της ολιγωρίας σας βιώνουν απαράδεκτες ανισοτιμίες.

Ανισοτιμία 1η.

Από τους 1350, οι 270 έχουν  ολοκληρώσει την κοινωνική έρευνα και σύντομα θα προστεθούν σε αυτούς άλλοι 580. Δηλαδή 850 γονείς περιμένουν την εκπαίδευση που απαιτεί ο νόμος και την οποία είχαμε έτοιμη. Τα μαθήματα είναι αναρτημένα από τον Ιούνιο του 2019 και εκπαιδευτές υπάρχουν στα δημόσια ιδρύματα.

Ανισοτιμία 2η.

280 υποψήφιοι γονείς δεν έχουν καν ξεκινήσει κοινωνική έρευνα διότι δεν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί να την διεξάγουν. Ο νόμος το έλυσε με τους κοινωνικούς λειτουργούς του ΣΚΛΕ – που όμως πρέπει να εκπαιδευτούν για να πιστοποιηθούν. Ο ΣΚΛΕ έχει εγγεγραμμένους 130 κοινωνικούς λειτουργούς στον ειδικό κατάλογο και έχει ζητήσει επανειλημμένα την εκπαίδευσή τους με βάση την ΚΥΑ του άρθρου 26 που έχουμε εκδώσει και δεν την εφαρμόζετε. Μαθαίνουμε ότι εν όψει της επίκαιρης ερώτησης που κάνουμε, προγραμματίσατε να αρχίσετε την εκπαίδευσή τους στο τέλος Μαρτίου. Εμείς λέμε μακάρι.

Τι λέτε όμως εσείς στους γονείς που τόσο καιρό χάνουν τη σειρά τους και η αγωνία τους μεγαλώνει διότι βιώνουν μια αδικία; Ήρθαν στη Βουλή και μας κοινοποίησαν το υπόμνημα που σας έχουν καταθέσει από 19/2 και επισημαίνουν αυτές τις διαφορετικές ταχύτητες και αδικίες που υφίστανται και οι οποίες καταστρατηγούν την ουσία του νόμου που είναι η ισονομία και η διαφάνεια.

Σας ερωτώ λοιπόν με ποιόν τρόπο θα άρετε αυτές τις ανισοτιμίες που δημιουργήσατε; Πότε προγραμματίζετε την εκπαίδευση των γονιών; Θα επιτρέψετε να γίνονται αναδοχές και υιοθεσίες που δεν εφαρμόζουν ολοκληρωμένα τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ;


Σχολιάστε εδώ