SARS -CoV-2: Είναι… ασταμάτητος; 46 οι έλληνες που νοσούν

SARS -CoV-2: Είναι… ασταμάτητος; 46 οι έλληνες που νοσούν

Φόβοι για «ντόμινο» κρουσμάτων στην Ελλάδα – Τι εκτιμούν οι ειδικοί για την εξάπλωση του ιού

-Ο κοροναϊός προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές – Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας  στις Βρυξέλλες

Με αλματώδεις ρυθμούς καλπάζει ο κοροναϊός με τα κρούσματα να αυξάνονται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα.


Θετικός διαγνώστηκε κηδεμόνας μαθητή στον κορωνοϊό όπως ενημέρωσε με έκτακτη ανακοίνωση ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττου.

Με το περιστατικό αυτό τα κρούσματα στη χώρα μας ανεβαίνουν στα 46.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου Τάσου Μπινίσκου το περιστατικό συνέβη στο 9ο δημοτικό, ιχνηλατούνται οι επαφές του κηδεμόνα και έχει ξεκινήσει η απολύμανση του σχολείου.

Η ανακοίνωση του δήμου Δάφνης:

«Πριν από λίγη ώρα ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες αρχές ότι το ύποπτο κρούσμα κηδεμόνα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, είναι θετικό. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου ατόμου για τυχόν άλλα κρούσματα.

Ο Δήμος έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ήδη έχει ξεκινήσει η απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών μονάδων.

Για προληπτικούς λόγους και για την προστασία της πιο ευάλωτης κοινωνικής ομάδας συμπολιτών μας, αποφασίζουμε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ του Δήμου μας από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020.

Νωρίτερα όπως είχε ανακοινώσει ο Σωτήρης Τσιόδρας,ο απολογισμός  ήταν στα 45 άτομα που νοσούν. 

Πρόκειται για 11 άτομα ακόμα, που ταξίδεψαν με τον 66χρονο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Πάτρας και τρία ακόμα άτομα τα οποία είχαν επαφές μαζί τους.

Η δυσκολία στην παράλληλη ιχνηλάτηση και παρακολούθηση ατόμων ως πιθανά κρούσματα αποδεικνύουν ότι ο SARS -CoV-2 είναι… ασταμάτητος.

Χθες ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 31, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος καθώς η νόσος εκδηλώνεται και με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα.

Εκτιμά δε πως θα νοσήσει από τη νόσο το 5-10% του πληθυσμού εφέτος, και ανέφερε προκειμένου να προλάβει, όπως είπε, την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων.

Τα καθ’ υπερβολή, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που ελήφθησαν στις τρεις περιοχές, Ηλεία, Αχαϊα, Ζάκυνθος, έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στους κατοίκους, δεν μπορούν να την αποτρέψουν.

Εκτός από τον 67χρονο, η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται σοβαρή, άλλοι δύο ασθενείς έχουν εμφανίσει πνευμονία ενώ οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται έχουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, οι υπόλοιποι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό παραμένουν στα σπίτια τους, σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε καραντίνα είναι και γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου του Ρίου, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον 67χρονο πριν εκείνος διαγνωστεί.

Ο κοροναϊός και η επόμενη φάση

Η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας έχει ήδη αρχίσει να τροποποιεί και τον τρόπο αντιμετώπισής του από τις Αρχές.

Από χθες, έχουν γίνει γνωστές ανακατατάξεις στη λειτουργία του νοσοκομείου του Ρίου ενώ πραγματοποιήθηκαν και αλλαγές στις εφημερίες.

Η οφθαλμολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου, η οποία δεν είχε ασθενείς, έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται κατάλληλα ώστε να φιλοξενηθούν τυχόν νέα σοβαρά κρούσματα ενώ εάν κριθεί απαραίτητο το ίδιο θα ισχύσει και για την κλινική ΩΡΛ του νοσοκομείου.

«Πλησιάζουμε στην επόμενη φάση, όπου ό,τι εγινε στη Δυτική Ελλάδα θα γίνει και σε άλλες περιοχές, και θα ληφθούν τα ίδια μέτρα. Τα ταξίδια δεν εχει νόημα να απαγορευτούν. Τα μέτρα υγιεινής πρέπει να ενταθούν και να συνεχιστούν» τόνισε.

Ζητούν έκτακτα μέτρα οι γιατροί

Για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του Ρίου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας , Δημήτρης Ζαζιάς.  «Δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο από τις υγειονομικές αρχές τουλάχιστον μέχρι τώρα.Το νοσοκομείο αναφοράς έχει ζοριστεί πάρα πολύ, καθώς οριακά παρέλυσε λόγω του πρώτου κρούσματος και των υπολοίπων που ανακοινώθηκαν στη συνέχεια. Δεν είναι εύκολο να υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια» ανέφερε.

Ο ίδιος εκτίμησε πως το Νοσοκομείο του Ρίου μπορεί να ανταποκριθεί απέναντι στην κατάσταση που έχει προκύψει λόγω κορωνοϊού, ωστόσο επεσήμανε ότι χρειάζονται να ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα από το υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες καθυστερούν τις διαδικασίες αντιμετώπισης του προβλήματος.

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας  στις Βρυξέλλες

Έκτακτη σύνοδο για τον κοροναϊό θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Υγείας, εν μέσω έξαρσης της επιδημίας.

Στη σύνοδο συμμετέχει και ο έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μετέβη στη βελγική πρωτεύουσα.

Οι υπουργοί της Ε.Ε. καλούνται να αποτιμήσουν την κατάσταση και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και να ανταλλάξουν απόψεις προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή προσέγγιση για μια συντονισμένη αντίδραση έναντι της επιδημίας.

Αναμένεται επίσης να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν αποτελεσματικότερα τα μέτρα περιορισμού και πρόληψης.

Κοροναϊός – Τι πρέπει να προσέχουμε

Απαντήσεις σε ερωτήσεις γύρω από τον κοροναϊός δίνει καθηγητής μικροβιολογίας του ΠΑΔΑ, Άλκης Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι μεγάλες ηλικίες, οι χρονίως πάσχοντες, οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι πλέον αυτοί που πρέπει να αρχίσουν να περιορίζονται.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι, ευτυχώς τα μικρά παιδιά δε φαίνεται να έχουνε πρόβλημα, ούτε και τα μωρά, ενώ από την εμπειρία που υπάρχει από την Κίνα, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και κατά την κύηση.

«Είναι λογικό ένα νόσημα που μεταδίδεται πολύ εύκολα σε έναν πληθυσμό που δεν έχει ανοσία και μάλιστα σε πικνοκατοικημένες περιοχές, όπως είναι οι πόλεις, είναι λογικό ο ιός ο εξαπλώνεται ραγδαία» τονίζει μεταξύ άλλων.

Για τον πρώτο κρούσμα στην Πάτρα, ο οποίος είχε τα χαρακτηριστικά και νοσηλευόταν με πνευμονία είχε «ξεφύγει» από το σύστημα, ο καθηγητής απαντάει πως «δεν ήταν στον επιδημιολογικό ορισμό κρούσματος εκείνη τη στιγμή», ο οποίος αλλάζει πολύ συχνά, όπως αναφέρει.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται δεκάδες ασθενείς με πνευμονία στα ελληνικά νοσοκομεία. Ήδη από την περασμένη βδομάδα έχει αρχίσει να συζητιέται ότι πρέπει να ελέγχονται όλες οι βαρείες πνευμονίες που δεν έχουν συγκεκριμένο αίτιο, υπό τον κίνδυνο νέου κρούσματος κοροναϊός.

Όπως τονίζει επίσης, ο ιός μπορεί να επιζήσει σε σκληρά αντικείμενα αρκετές ώρες ίσως και κάποιες μέρες, συνεπώς πρέπει να καθαρίζουμε όσον το δυνατόν περισσότερο τις επιφάνειες που ακουμπάμε καθώς και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

Πηγή πληροφοριών in.gr


Σχολιάστε εδώ