Πούτιν και Ερντογάν αποφάσισαν για εκεχειρία στην Ιντλίμπ – Τα κύρια σημεία της συμφωνίας

Πούτιν και Ερντογάν αποφάσισαν για εκεχειρία στην Ιντλίμπ – Τα κύρια σημεία της συμφωνίας

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις διμερείς τους συνομιλίες τους που διήρκεσαν έξι ώρες, ανακοίνωσαν ότι έχουν συντάξει μια συμφωνία για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη βορειοδυτική Συρία.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο ηγέτες:

-Η κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας θα ξεκινήσει στις 00:01 στις 6 Μαρτίου.

Ρωσία και η Τουρκία θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες στον αυτοκινητόδρομο Μ4 στη Συρία. Οι περιπολίες θα αρχίζουν από τον οικισμό Τρονμπά, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Σαρακέμπ, και θα τερματίζονται μέχρι τον οικισμό Αίν αλ Χαβρ.

-Θα δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας μήκους 12 χιλιομέτρων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και θα εκτείνεται στα βόρεια και νότια της εθνικής οδού. «Οι συγκεκριμένες παράμετροι της λειτουργίας του διαδρόμου ασφαλείας θα συμφωνηθούν από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας εντός επτά ημερών», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

-Και οι δύο χώρες συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των προσπαθειών να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία.

-Όλα τα επιπρόσθετα πρωτόκολλα του συμφωνημένου εγγράφου θα τεθούν σε ισχύ από τη στιγμή της υπογραφής του, στις 5 Μαρτίου.

Πούτιν: Η συμφωνία είναι μια καλή βάση για την εξεύρεση λύσης στην Ιντλίμπ

Μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα πως οι συμφωνίες που συναποφάσισε με τον Τούρκο ομόλογό του θα αποτελέσουν μια καλή βάση για την εξεύρεση λύσης στην Ιντλίμπ της Συρίας.

«Ελπίζω ότι σημερινές συμφωνίες θα λειτουργήσουν ως μια καλή βάση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη ζώνη απαγόρευσης της κλιμάκωσης της Ιντλίμπ και θα θέσουν ένα τέλος στα δεινά του άμαχου πληθυσμού… Ελπίζω πως οι συμφωνίες μας θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα», σχολίασε επιπλέον ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Δεν συμφωνούμε παντα με τους Τούρκους εταίρους μας στις αναλύσεις μας για το τι συμβαίνει στη Συρία αλλά κάθε φορά σε κρίσιμες στιγμές, βασιζόμενοι στο υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, επιτυγχάνουμε την εύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων σε σοβαρά ζητήματα», υποστήριξε ο κ. Πούτιν.

Πηγή-φωτο: SPUTNIK / SERGEY GUNEEV


Σχολιάστε εδώ