Νέες φωτιές άναψε ο Μιωνή

Νέες φωτιές άναψε ο Μιωνή

Το ραντεβού του στο Μαξίμου ζήτησαν στελέχη της ισραηλινής πρεσβείας

-Μπλέκει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον Νίκο Παππά, ο οποίος καταθέτει την Τρίτη στην Προανακριτική Επιτροπή

Τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης των αδικημάτων της εκβίασης, απόπειρας εκβίασης και απειλής σε βάρος δικαστικών λειτουργών, και όχι μόνο, από μέρους του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προτίθεται να ζητήσει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, με βάση το περιεχόμενο των καταθέσεων που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και στο πλαίσιο της διερευνώμενης υπόθεσης, προέκυψαν ενδείξεις για ενδεχόμενη τέλεση νέων συναφών αδικημάτων, πέραν αυτών που ορίζονται στην προαναφερόμενη απόφαση της Ολομέλειας». Παράλληλα αναμένεται να εντοπισθούν οι φυσικοί αυτουργοί των τυχόν αδικημάτων που έχει διαπράξει ο πρώην υπουργός.

Οι εκρηκτικές και αποκαλυπτικές καταθέσεις για τη διαχείριση κρίσιμων δικαστικών υποθέσεων, που ξεκινούν από την υπόθεση Βγενόπουλου και φτάνουν μέχρι τη λίστα Λαγκάρντ, προσανατολίζουν την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής στο να ζητήσει την επέκταση της έρευνας για τον κ. Παπαγγελόπουλο για τυχόν διάπραξη και άλλων αδικημάτων κατά τη διαχείριση υποθέσεων εκτός εκείνης που αφορά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.

Ήδη με επιστολή του προέδρου της Επιτροπής προς τον πρόεδρο της Βουλής ζητείται η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να διευρυνθεί ο έλεγχος τυχόν διάπραξης και άλλων αδικημάτων από την πλευρά του κ. Παπαγγελόπουλου, πέραν εκείνων που περιλαμβάνονται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που αποφάσισε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Αυτά είναι:

– Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών.
– Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος.
– Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος.
– Ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Η κατάθεση του ελληνοεβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή ήταν ίσως η πλέον εντυπωσιακή, καθώς αποκάλυψε ότι στις 10 Μαρτίου του 2016 συναντήθηκε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησε μαζί τους τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσουν οι δικαστικές του εκκρεμότητες. Τότε εκκρεμούσαν σε βάρος του και σε βάρος των συνεργατών του Σταύρου Παπασταύρου και Άγγελου Μεταξά τρεις ποινικές δικογραφίες και εντάλματα σύλληψης.

Παρουσίασε μάλιστα και σχέδιο συνυποσχετικού που επρόκειτο να υπογράψουν για να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του.

Στη συνάντηση αυτή, όπως υποστήριξε ο μάρτυρας, του ζητήθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο ποσό 350.000 ευρώ προκειμένου να κλείσουν οι δικογραφίες που αφορούσαν την εμπλοκή του στη λίστα Λα­γκάρντ και τις δικαστικές διαμάχες του με δημοσιογράφους. Κατά τα λεγόμενα του μάρτυρα η συμφωνία δεν επετεύχθη γιατί ο ίδιος αρνήθηκε να καταβάλει αυτά τα χρήματα.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος, αποκαλύπτο­ντας ότι αυτή ζητήθηκε από τον Νίκο Παππά κατόπιν υποδείξεων και παρεμβάσεων της ισραηλινής πρεσβείας, η οποία μεσολάβησε προκειμένου να επιλυθούν οι δικαστικές εκκρεμότητες του Σάμπυ Μιωνή.

Μετά την αποκάλυψη της συνάντησης η Προανακριτική Επιτροπή καλεί την Τρίτη τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Την Τετάρτη έχει προγραμματισθεί να καταθέσει ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ την Πέμπτη έχει κληθεί η εισαγγελέας διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη. Η κ. Τουλουπάκη αρνήθηκε να προσέλθει στην Προανακριτική Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη γιατί η κλήτευσή της έγινε μισή ώρα αργότερα από την προβλεπόμενη προθεσμία που ορίζει ο νόμος. Η στάση αυτή της εισαγγελέως προκάλεσε αρνητικά σχόλια από την Επιτροπή, η οποία αναγκάστηκε να κάνει και νέα κλήτευση.

Η Προανακριτική Επιτροπή εξέταζε από τις αρχές Φεβρουαρίου το ενδεχόμενο επέκτασης των ερευνών της για τυχόν διάπραξη κι άλλων αδικημάτων από τον κ. Πα­παγγελόπουλο, μετά τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών Ελένης Ράικου και Γεωργίας Τσατάνη, καθώς κατήγγειλαν πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς από τον κ. Παπαγγελόπουλο προκειμένου η μεν πρώτη να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία της Novartis κατά το μέρος που αφορούσε πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, η δε δεύτερη να ασκήσει ποινική δίωξη κατά Βγενόπουλου για την υπόθεση της Marfin.

Στο μεταξύ, ο Σάμπυ Μιωνή κατέθεσε ήδη μήνυση κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και κατά των δημοσιογράφων Γιάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και Γιάννας Παπαδάκου, τους οποίους κατηγορεί για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων.

Ανάμεσα στα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίζει είναι οι καταθέσεις των εισαγγελέων Ράικου και Αθανασίου καθώς και αναφορά της κ. Τσατάνη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ