Ανταρκτική: Για πρώτη φορά στα χρονικά η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 20 βαθμούς Κελσίου!

Ανταρκτική: Για πρώτη φορά στα χρονικά η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 20 βαθμούς Κελσίου!

Για πρώτη φορά στα χρονικά η θερμοκρασία στην Ανταρκτική ξεπέρασε τους 20 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που προαναγγέλλει κλιματική αστάθεια στην Ανταρκτική, που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εκτάσεις πάγου στον πλανήτη.

Όπως ανακοίνωσε ομάδα επιστημόνων που παρακολουθεί τα φαινόμενα, το θερμόμετρο έδειξε έως και 20,75 βαθμούς Κελσίου στις 9 Φεβρουαρίου στο νησί Σέιμουρ, καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ των 19,8 βαθμών, που είχε καταγραφεί το 1982.

Το ρεκόρ πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, αλλά δεν υπάρχουν αμφιβολία για το τι συμβαίνει. Στην περιοχή η θερμοκρασία ανεβαίνει κατά τρεις βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Οι επιστήμονες, που μαζεύουν στοιχεία από σταθμούς παρακολούθησης κάθε τρεις ημέρες, περιέγραψαν το νέο ρεκόρ ως «αφύσικο» και χτυπούν το καμπανάκι για τις συνέπειές του γενικότερα στον πλανήτη.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ερβάιν της Καλιφόρνια, το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία είχε δείξει ότι η Ανταρκτική σημείωσε αύξηση 600% όσον αφορά την ετήσια απώλεια μάζας πάγου μεταξύ 1979 και 2017.
Καθόλου παρήγορα τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι επιστήμονες για το μέλλον του πλανήτη μας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: wikipedia.org


Σχολιάστε εδώ