Ποιες είναι οι επιπτώσεις του αλκοόλ στις αιμορροΐδες

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του αλκοόλ στις αιμορροΐδες

Αναμφισβήτητες είναι οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία των αιμορροΐδων, εξαιτίας της αφυδάτωσης, αλλά και της αύξησης της αρτηριακής πίεσης που προκαλεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση 3-4 ποτών σε ένα βράδυ ανεβάζει προσωρινά την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την πίεση στις φλέβες στην περιοχή του πρωκτού, καθιστώντας επιρρεπή τον καθένα στην εμφάνιση κι επιδείνωση των αιμορροΐδων.

Η δε επανειλημμένη, επί πολλά έτη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια υπέρταση, η οποία δεν έχει μόνο επιπτώσεις στις φλέβες του πρωκτού, αλλά επιφέρει και σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

«Το αλκοόλ ενοχοποιείται για μια σειρά προβλημάτων υγείας. Από τη στιγμή που εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα, το αλκοόλ βλάπτει κάθε όργανο από το οποίο περνά, αφού δρα ως ερεθιστικό στην γαστρεντερική οδό. Όταν φτάνει στο λεπτό έντερο, διαταράξει τη δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων που ευθύνονται για τις λειτουργίες του οργάνου, μειώνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Επιτίθεται επίσης στην επένδυση του λεπτού εντέρου, επιφέροντας αύξηση των επιβλαβών βακτηρίων και τοξινών που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και του ήπατος», μας εξηγεί ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικό (Ιατρικό Περιστερίου), ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).

Το αλκοόλ επιδρά αρνητικά και στο παχύ έντερο, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο πέψης. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και συνεπώς δυσκοιλιότητα, εξαιτίας της διουρητικής ιδιότητάς του. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται άσκηση περισσότερης πίεσης από το φυσιολογικό για να κενωθεί το έντερο. Η παρατεταμένη παραμονή στη λεκάνη της τουαλέτας χαλαρώνει τον πρωκτό, επιτρέποντας στις φλέβες να γεμίσουν με αίμα, αυξάνοντας την πίεση σε αυτές. Αυτά μπορεί να τεντώσουν τις αιμορροΐδες και να οδηγήσουν σε συ­μπτώματα.

Βέβαια, «η μέτρια και περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ είναι απίθανο να γίνει αιτία εμφάνισης αιμορροΐδων. Και λέγοντας μέτρια εννοούμε 2 ποτά ημερησίως για τους άνδρες έως 65 ετών και 1 ποτό για τους άνω των 65 και για τις γυναίκες», διευκρινίζει ο δρ Ξιάρχος. Ο κανόνας αυτός, όμως, δεν ισχύει σε όσους ήδη πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια.

«Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη νόσο συστήνεται η αποχή από το αλκοόλ μέχρι να εξαλειφθούν τα συμπτώματα. Για όσους δεν μπορούν να το αποφύγουν, καλό είναι να πίνουν αρκετό νερό πριν και μετά από το ποτό τους, προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση και η δυσκοιλιότητα».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ