Επιτροπή του Δήμου και ΤΕΕ αξιολογούν τα τρία ακίνητα που προτάθηκαν για Δικαστήρια

Επιτροπή του Δήμου και ΤΕΕ αξιολογούν τα τρία ακίνητα που προτάθηκαν για Δικαστήρια

Τη συγκρότηση Επιτροπής για να εξετάσει τις τρεις προτάσεις που υπάρχουν για τα Δικαστήρια αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση την περασμένη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη.

Στην Επιτροπή θα μετέχουν από την πλειοψηφία η αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Χαρβαλάκου-Γλύκα, από τη μείζονα μειοψηφία ο Κυριάκος Μανωλάκος, από τον συνδυασμό «Πειραιάς για Όλους» ο Νίκος Μπελαβίλας και από τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Γρηγόρης Μόφορης. Επικεφαλής της επιτροπής τέθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος. Η Επιτροπή θα εξετάσει ενδελεχώς τις τρεις προτάσεις που υπάρχουν, του κτιρίου της πρώην Ραλλείου, της έκτασης των πρώην τελωνείων στο λιμάνι και της καπνοβιομηχανίας Κεράνη στα Καμίνια και θα αποφανθεί για το ποιο κτίριο είναι το καταλληλότερο.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι έχει συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς και κατέληξαν στις τρεις προτάσεις επειδή η υπόθεση με το κτίριο της Ραλλείου καρκινοβατεί επί πέντε χρόνια, ενώ το κτίριο αυτό δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις υπηρεσίες των Δικαστηρίων του Πειραιά. «Εμείς προτείναμε να παραχωρήσουμε το συγκεκριμένο κτίριο πριν από πέντε χρόνια σαν έσχατη λύση για να μη φύγουν τα Δικαστήρια από τον Πειραιά και πάνε στο κτίριο της οδού Θηβών. Αν υπήρχε η πολιτική βούληση και η διάθεση, τώρα το έργο θα τελείωνε, όμως επειδή δεν έχει γίνει τίποτα, έχουν προκύψει και άλλες λύσεις, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε», είπε ο Δήμαρχος.

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και του ΤΑΧΔΥΚ μίλησε ο Γιάννης Καρδαράς, ο οποίος είπε ότι το ΤΑΧΔΥΚ το 2018 έκανε δεκτή την πρόταση του Δήμου για παραχώρηση του κτιρίου της πρώην Ραλλείου και μάλιστα πριν από λίγους μήνες έγινε και αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου για να μπορούν στο κτίριο αυτό να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια. Από τον Μάρτιο του 2018, ο Δήμαρχος Πειραιά είχε πει ότι μπορεί να αναιρεθεί η προσφορά, δεδομένου ότι υπήρχαν τραγικές καθυστερήσεις. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρδαράς, το ΤΑΧΔΥΚ από τον Νοέμβριο του 2018 είχε ζητήσει από τον Δήμο τους τίτλους κτήσης του κτιρίου που θα παραχωρούσε, αλλά ακόμα δεν έχουν δοθεί.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν θέλει να πιστέψει πως η καθυστέρηση στην πρόοδο του έργου οφείλεται στη μη προσκόμιση των τίτλων. Αν είχε γίνει κάποια ουσιαστική ενέργεια θα είχαμε δώσει και τους τίτλους και ό,τι άλλο χρειαζόταν. «Τώρα όμως», συνέχισε ο Δήμαρχος, «κάτι φαίνεται να γίνεται, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε στο ΤΕΕ να διερευνήσει ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση για να γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά από πλευράς κόστους και χρόνου. Μέχρι τέλος Μαρτίου το ΤΕΕ θα έχει απαντήσει, οπότε θα πρέπει να υπάρχει και η απά­ντηση της επιτροπής του Δήμου».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ