2 εκατ. νέα βιομηχανικά ρομπότ θα προστεθούν την περίοδο 2020-2022

2 εκατ. νέα βιομηχανικά ρομπότ θα προστεθούν την περίοδο 2020-2022

Διαρκώς αυξανόμενη βαίνει η χρήση ρομπότ στη βιομηχανική παραγωγή, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, περισσότερα από 2,4 εκατ. βιομηχανικά ρομπότ λειτουργούν σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, την περίοδο 2020-2022, σχεδόν 2 εκατ. νέα βιομηχανικά ρομπότ θα …πιάσουν δουλειά σε βιομηχανίες ανά τον πλανήτη. Σύμφωνα σε όσα επισημαίνει σε σχετικό report της η International Federation of Robotics (IFR), οι νέες τεχνολογικές τάσεις και οι εξελίξεις στην αγορά επιτρέπουν στις εταιρείες να αντιδρούν στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις, ενσωματώνοντας τις κορυφαίες τάσεις στην καινοτομία.

Σήμερα περισσότερα από 2,4 εκατ. βιομηχανικά ρομπότ λειτουργούν σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο“Η έξυπνη ρομποτική και ο αυτοματισμός είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των νέων καταναλωτικών τάσεων, της ζήτησης για μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και των προκλήσεων, που δημιουργούν οι εμπορικοί φραγμοί. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι νέες τεχνολογικές λύσεις ανοίγουν τον δρόμο για μεγαλύτερη ευελιξία στην παραγωγή”, σχολιάζει η κυρία Susanne Bieller, Γενική Γραμματέας της IFR.

Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο report, σήμερα τα ρομπότ γίνονται πιο …έξυπνα, ο προγραμματισμός και η εγκατάστασή τους γίνεται πολύ πιο εύκολη, καθώς οι ψηφιακοί αισθητήρες σε συνδυασμό με το έξυπνο λογισμικό κάνουν πιο απλή την …εκπαίδευσή τους. Το έργο, που καλείται να εκτελέσει ένα ρομπότ, εκτελείται αρχικά από έναν άνθρωπο, ο οποίος κυριολεκτικά παίρνει το ρομπότ από το χέρι και το καθοδηγεί. Η όλη διαδικασία μετασχηματίζεται μέσω λογισμικού στο ψηφιακό πρόγραμμα του ρομπότ. Στο μέλλον, τα εργαλεία μηχανικής μάθησης θα επιτρέψουν στα ρομπότ να εκπαιδεύονται ακόμη πιο εύκολα και να αυτο-βελτιστοποιούν τις κινήσεις τους.

Τα ρομπότ συνεργάζονται
Ένας άλλος παράγοντας, που διευκολύνει τη μαζική εισαγωγή των ρομπότ στην παραγωγική διαδικασία, είναι η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων – ρομπότ. Με την ικανότητα να εργάζονται σε συνδυασμό με τους ανθρώπους, τα σύγχρονα ρομποτικά συστήματα είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον. “Το εύρος των συνεργατικών εφαρμογών, που προσφέρονται από τους κατασκευαστές ρομπότ, συνεχίζει να επεκτείνεται. Το ρομπότ και ο εργαζόμενος λειτουργούν ο ένας δίπλα στον άλλο και ολοκληρώνουν τις εργασίες τους διαδοχικά. Βέβαια, οι διαδικασίες στις οποίες ο άνθρωπος και το ρομπότ δουλεύουν ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος είναι ακόμη πιο δύσκολες”, αναφέρει η ανάλυση της International Federation of Robotics.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα βιομηχανικά ρομπότ είναι, σήμερα, τα κεντρικά στοιχεία της ψηφιακής και δικτυωμένης παραγωγής. Για παράδειγμα, η ψηφιακή συνδεσιμότητα των ρομπότ με την τεχνολογία cloud αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα: Η μίσθωση ρομπότ – Robots-as-a-Service – έχει πλεονεκτήματα, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς είναι δυνατές οι αυτόματες αναβαθμίσεις και δεν είναι απαραίτητοι οι χειριστές ρομπότ υψηλής ειδίκευσης.

Πηγή πληροφοριών: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ)


Σχολιάστε εδώ