Συνέδριο του Ιδρύματος της Βουλής: «Ελληνικός κοινοβουλευτισμός: αφετηρίες, εξέλιξη, προοπτικές»

Συνέδριο του Ιδρύματος της Βουλής: «Ελληνικός κοινοβουλευτισμός: αφετηρίες, εξέλιξη, προοπτικές»

Συνέδριο του Ιδρύματος της Βουλής
«Ελληνικός κοινοβουλευτισμός: αφετηρίες, εξέλιξη, προοπτικές»

Αμφιθέατρο Μουσείου της Ακρόπολης, 20-21 Φεβρουαρίου 2020



Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, συνεχίζοντας τον κύκλο συνεδρίων με κεντρικούς άξονες τη δημοκρατία και τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα την ιστορία και τη δυναμική πορεία του ελληνικού κοινοβουλευτισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Τα τελευταία χρόνια, όπως αναδεικνύει η πλούσια και διεπιστημονική παραγωγή έργων και ερευνών σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία, η διαμόρφωση και εξέλιξη του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, που χαρακτηρίζεται από συνέχειες, ασυνέχειες, τομές, ρήγματα και ανατροπές, προσεγγίζεται με νέα ερμηνευτικά σχήματα και σύγχρονα μεθοδολογικά εργαλεία.

Η σχετικά πρώιμη εισαγωγή του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, η λειτουργία των εκλογών, η καθιέρωση της αρχής της δεδηλωμένης, η αντιπροσώπευση των επιμέρους κοινωνικών δυνάμεων και πολιτικών τάσεων, τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα και ο αντίκτυπος των οικονομικών κρίσεων στην εθνική πολιτική ζωή, η εξέλιξη του συνταγματικού δικαίου, ο ρόλος των κομμάτων και των χαρισματικών ηγετών, οι πελατειακές σχέσεις, οι παρεμβάσεις του Στέμματος και το πολιτειακό ζήτημα, τα στρατιωτικά κινήματα, οι δικτατορικές εκτροπές και τα αντικοινοβουλευτικά ρεύματα, τέλος η αυξανόμενη βαρύτητα της κοινής γνώμης και η έμφυλη διάσταση της αντιπροσώπευσης είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Αξιοποιώντας τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις και εντάσσοντας το ελληνικό παράδειγμα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό/διεθνές πλαίσιο, το συνέδριο Ελληνικός κοινοβουλευτισμός: αφετηρίες, εξέλιξη, προοπτικές φιλοδοξεί να εμπλουτίσει με νέα στοιχεία τον διεπιστημονικό διάλογο, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της αξίας της δημοκρατίας, των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, του αντιπροσωπευτικού συστήματος και της κουλτούρας της συμμετοχής.


Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, αναπληρωτής καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.
Χρήστος Λυριντζής, καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.
Νίκη Μαρωνίτη, γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Αμφιθέατρο Μουσείου της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι, παράλληλα με το συνέδριο, συνεχίζεται η έκθεση Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), η οποία θα διαρκέσει έως το φθινόπωρο του 2020.


Σχολιάστε εδώ