Στέλνουν το Oruc Reis στην Κρήτη (χάρτης)

Στέλνουν το Oruc Reis στην Κρήτη (χάρτης)

Την έναρξη σεισμικών ερευνών εντός της περιοχής που καθόρισαν στο πλαίσιο του παράνομου συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης από ερευνητικό σκάφος Oruc Reis προαναγγέλλει η Άγκυρα. Η Τουρκία αποκαλεί την περιοχή αυτή ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη αγνοώντας τις διεθνείς αντιδράσεις που ακολούθησαν της παράνομης συμφωνίας όπως δημοσίευσε ο ALPHA στην ιστοσελίδα του.

Οι έρευνες σύμφωνα με το δημοσίευμα θα πραγματοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους ανατολικά της Κρήτης στο τεμάχιο 15 μόλις πρωτοκολληθεί η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη.

Η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ)  θα προχωρήσει σε αδειοδότηση ανατολικά της Κρήτης και σχεδιάζει να ξεκινήσει τις έρευνες αυτή τη χρονιά. Με βάση τα ευρήματα του Ορούτς Ρέις, που θα σταλεί για τις έρευνες, θα ακολουθήσει και αποστολή γεωτρύπανου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα από τον Πρόεδρο της Λιβύης Αλ Σαράτς θα γίνουν έρευνες και στις περιοχές της Λιβύης.

Η Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι η Ελλάδα το 2014 είχε προκηρύξει διαγωνισμό αδειοδότησης των οικοπέδων 15 και 20. Υποστηρίζει ότι το μισό από το τεμάχιο 15 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και πως η Ελλάδα προσπάθησε να θέσει υπό κατοχή της μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει πως μετά την ανακοίνωση από τα ΗΕ για θαλάσσια αρμοδιότητα της Τουρκίας στα ανατολικά σύνορα θα σημαίνει ότι ο αγωγός EastMed έχει πάει στα σκουπίδια.. Αναφέρει ότι με την πρωτοκόλληση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, χωρίς την έγκριση των δύο χωρών από πλευράς δικαίου θα είναι αδύνατον να γίνει έρευνα ή γεώτρηση ούτε και να περάσει αγωγός.

O πιο κάτω χάρτης συνοδεύει το εν λόγω άρθρο:

Πηγή πληροφοριών alphanews


Σχολιάστε εδώ