Kτηματογράφηση – Έρχεται ο «διαμεσολαβητής κτηματογράφησης»

Kτηματογράφηση – Έρχεται ο «διαμεσολαβητής κτηματογράφησης»

Μέχρι σήμερα, όποιος ιδιοκτήτης διαφωνούσε με κάποιο από τα στοιχεία της ανάρτησης μπορούσε να υποβάλει στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή ένσταση. Όλες οι ενστάσεις εξετάζονταν από τριμελή επιτροπή, που αποτελείτο από έναν δικηγόρο, έναν τοπογράφο και έναν δικαστικό, η οποία όφειλε να αποφανθεί αιτιολογημένα για τις ενστάσεις εντός δύο μηνών από την παράδοση των ενστάσεων από το γραφείο κτηματογράφησης.

Με τον νέο τρόπο εξέτασης των ενστάσεων, τα γραφεία κτηματογράφησης (δηλαδή οι ανάδοχοι) αναλαμβάνουν ρόλο «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης», σε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρήμα και χρόνος. Έτσι θα προκύπτει μία γνωμάτευση του «διαμεσολαβητή» και μόνο εάν ο θιγόμενος δεν συμφωνεί με αυτή η υπόθεσή του θα παραπέμπεται σε Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Οι επιτροπές αυτές θα εδρεύουν πλέον στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία συγκρότησής τους και να διεκπεραιώνονται άμεσα οι υποθέσεις.

Η εκτίμηση από το Κτηματολόγιο είναι πως με το νέο σύστημα εξέτασης ο αριθμός των ενστάσεων θα μειωθεί από το ένα εκατομμύριο, που αναμένεται με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος κτηματογράφησης, στις 500.000. Ο νέος τρόπος θα εφαρμοστεί σε όσες περιοχές έχει γίνει προανάρτηση, άρα για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην Αθήνα, όπου η ανάρτηση αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το Πάσχα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ