BOLOGNA RAGAZZI AWARD 2020 – Μια μεγάλη τιμητική διάκριση για το παιδικό βιβλίο ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ του Jon Agee

BOLOGNA RAGAZZI AWARD 2020 – Μια μεγάλη τιμητική διάκριση για το παιδικό βιβλίο ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ του Jon Agee

Μια από τις πρόσφατες και πλέον αγαπημένες κυκλοφορίες μας, το εικονογραφημένο βιβλίο

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

απέσπασε την τιμητική διάκριση Bologna RagazziΤο πρωτότυπο παιχνίδι του συγγραφέα και εικονογράφου Jon Agee μεταξύ των εικόνων και του κειμένου, προκαλεί τους αναγνώστες να αμφισβητήσουν την ειλικρίνεια του αφηγητή. Πρόκειται για ένα βιβλίο που φέρει ένα διαχρονικό και επίκαιρο μήνυμα κατά των προκαταλήψεων, τονίζοντας πως η ασφάλειά μας δεν εξασφαλίζεται με το να υψώνουμε τείχη.

Τα βραβεία Bologna Ragazzi θεσπίστηκαν το 1996 και θεωρούνται από τα πλέον τιμητικά διεθνή βραβεία που μπορεί να λάβει ένα παιδικό βιβλίο. Στοχεύουν κάθε χρόνο στη συγκέντρωση των πιο αξιόλογων εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων, ενώ οι διακρίσεις τους τιμούν τις καλύτερες παραγωγές με βάσει την εικονογράφηση και τα κείμενα.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή: «Οι εικόνες διαψεύδουν το κείμενο σε αυτό το έξυπνο, πνευματώδες και δυνατό εικονογραφημένο βιβλίο, στο οποίο ένας μικροσκοπικός λευκός ιππότης πιστεύει πως ο τοίχος που υψώνεται σε κάθε σελίδα θα τον προστατεύσει από τους κινδύνους της άλλης πλευράς. Οι χαρακτήρες, που θυμίζουν καρτούν, ανατρέπουν με την κινήσεις του σώματός τους όσα είχε αντιληφθεί λανθασμένα ο μικρός ιππότης.»

Το βιβλίο ΈΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ του δημιουργού Jon Agee κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία από τις 22 Ιανουαρίου 2020.Συγγραφέας –  εικονογράφος
JON AGEE 

Μετάφραση
Ηλιάνα Αγγελή


 

 

Ένας τοίχος διαχωρίζει τις δύο πλευρές του βιβλίου. Αλλά τι συμβαίνει όταν εμφανίζεται κίνδυνος στην πλευρά που υποτίθεται πως είναι ασφαλής; Όταν ένα τούβλο πέφτει από τον τοίχο, ένας χαρωπός ιππότης καταφτάνει από την πίσω πλευρά για να το επισκευάσει. Στην άλλη πλευρά του τοίχου κάποια θυμωμένα ζώα, ένας ρινόκερος, μια τίγρης και ένας γορίλας έρχονται για να διερευνήσουν την κατάσταση. Ο ιππότης πληροφορεί τους αναγνώστες ότι στη δική του πλευρά υπάρχει ασφάλεια. Αλλά σιγά σιγά η εικονογράφηση του βιβλίου αποκαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα.

Το παιχνίδι του συγγραφέα και εικονογράφου Τζον Εϊτζί μεταξύ των εικόνων και του κειμένου προκαλεί τους αναγνώστες να αμφισβητήσουν την ειλικρίνεια του αφηγητή. Ένα βιβλίο που φέρει ένα διαχρονικό και επίκαιρο μήνυμα και μας δείχνει ότι από φόβο για τις εξωτερικές απειλές, συχνά δεν βλέπουμε αυτές που προέρχονται από μέσα.

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ


Βραβεία – Διακρίσεις

> Publishers Weekly Best Books of 2018
> Boston Globe Best Children’s Books 2018
> Chicago Tribune Best Children’s Books of 2018
> People Magazine Best Gift Books for Kids 2018
> CCBC Choices List 2019

♦ Μεταφράστηκε σε 13 γλώσσες


Για την ελληνική έκδοση έγραψαν:

«Το «Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου» φέρει ένα διαχρονικό και επίκαιρο μήνυμα κατά των προκαταλήψεων και του φόβου του Άλλου και καταδεικνύει ότι από φόβο για τις εξωτερικές (υποτιθέμενες) απειλές, συχνά δεν βλέπουμε αυτές που προέρχονται από μέσα.»
– Περιοδικό Ταλκ –
Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Μια ιστορία με λίγες λέξεις που εξηγεί και προτρέπει τα παιδιά στο να προχωρούν στη ζωή χωρίς ταμπού, ταμπέλες, και ξεπερασμένες αντιλήψεις.»
– Cretalive.gr –
Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Ευφυές, ευρηματικό, εκθαμβωτικό, ο απόλυτος ορισμός του picture book που μέσα σε ελάχιστες λέξεις θρυμματίζει προκαταλήψεις, στερεοτυπικές δηλώσεις και διαλύει το καλό και το κακό ως απόλυτες έννοιες, βλέποντας ως μικρός Νίτσε πέρα από αυτό.»
– Elniplex –
Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Aυτό το βιβλίο είναι σίγουρα ένα ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ βιβλίο! Από πολλές απόψεις. Έχει έξυπνο στήσιμο, με τον τοίχο ακριβώς ανάμεσα στην αριστερή και δεξιά σελίδα του βιβλίου, να το χωρίζει στα δυο, σε δύο κόσμους […]Έχει μικρό, κοφτό κείμενο, […] Έχει καταπληκτική εικονογράφηση.»
– paidikavivlia.blogpost –
Διαβάστε περισσότερα εδώ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ξενόγλωσσος τίτλος: ΤHE WALL IN THE MIDDLE OF THE BOOK
Ηλικία: 3 – 6
Κατηγορία: Παιδικά βιβλία
ISBN: 9789606450341


Σχολιάστε εδώ