Διώχνει τους τεχνοκράτες και φέρνει βουλευτές ο Μητσοτάκης στον ανασχηματισμό που έρχεται

Διώχνει τους τεχνοκράτες και φέρνει βουλευτές ο Μητσοτάκης στον ανασχηματισμό που έρχεται

-Το πείραμα των εξωκοινοβουλευτικών απέτυχε

Την επιστροφή στην… κανονικότητα θα σηματοδοτήσει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που προσδιορίζεται χρονικά λίγο πριν-λίγο μετά το Πάσχα. Οι τεχνοκράτες θα παραδώσουν τη θέση τους στους πολιτικούς, οι άφθαρτοι στους… μπαρουτοκαπνισμένους.

Τον περασμένο Ιούλιο, με τον αέρα της ευρείας εκλογικής νίκης, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του περισσότερα από 20 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη (τεχνοκράτες, καθηγητές κ.ά.), με το σκεπτικό ότι χωρίς πολιτικές (κομματικές) δεσμεύσεις και άφθαρτοι κοινωνικά θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το έργο που κλήθηκαν να αναλάβουν.

Οκτώ μήνες μετά τις εκλογές τα γεγονότα έδειξαν ότι –με ελάχιστες εξαιρέσεις– το πείραμα δεν απέδωσε. Εξ ου και –σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες– στον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να αποσύρει αρκετούς από τους εξωκοινοβουλευτικούς και στη θέση τους να τοποθετήσει βουλευτές, που και ενισχυμένο πολιτικό αισθητήριο διαθέτουν και –λόγω της καθημερινής τριβής– αφουγκράζονται καλύτερα τα μηνύματα των πολιτών.

Με τον τρόπο αυτό –πέραν των άλλων– ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κατευνάσει την απογοήτευση των 120 και πλέον βουλευτών της παράταξης που είναι… απλοί θεατές της εξουσίας. Και να απαντήσει στην πράξη στο μόνιμο παράπονό τους: «Εμείς δώσαμε τη μάχη των εκλογών και άλλοι κάθονται στις καρέκλες των υπουργών»! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των βουλευτών που θα αξιοποιηθούν σε θέσεις κυρίως υφυπουργών θα κυμανθεί μεταξύ έξι και οκτώ.

Η «αλλαγή φρουράς» θα είναι ένα μόνο από τα σημεία αναφοράς του ανασχηματισμού, του πρώτου μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Το δεύτερο θα είναι η είσοδος περισσότερων γυναικών, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Σήμερα στην κυβέρνηση μετέχουν πέντε μόνο γυναίκες, από τις συνολικά 32 που εξελέγησαν βουλευτές: Δύο σε θέσεις υπουργών, Ν. Κεραμέως (Παιδείας) – Λ. Μενδώνη (Πολιτισμού) και τρεις σε θέσεις υφυπουργών, Σ. Ζαχαράκη (Παιδείας), Δ. Μιχαηλίδου (Εργασίας) και Φ. Αραμαπατζή (Αγροτικής Ανάπτυξης). Στον πάγκο υπάρχουν γυναίκες βουλευτές με πολιτική εμπειρία, όπως οι Μ. Γιαννάκκου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σ. Βούλτεψη, Ζ. Μακρή, Ελ. Ράπτη, αλλά και νεότευκτες, όπως οι Ζωή Ράπτη, Ν. Δούνια, Άννα Ευθυμίου, Δ. Αυγερινοπούλου κ.ά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να επιλέξει και από τις δύο αυτές κατηγορίες για θέσεις κυρίως υφυπουργών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ