Χαρίτσης: Η κυβέρνηση επαναφέρει τις οριζόντιες περικοπές στο ασφαλιστικό (video)

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση επαναφέρει τις οριζόντιες περικοπές στο ασφαλιστικό (video)

– Η κυβέρνηση προκαλεί απώλεια εισοδήματος για 9 στους 10 συνταξιούχους, καθώς καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πλήττει στοχευμένα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους επαγγελματίες των κατώτερων και μεσαίων εισοδημάτων», διαμηνύει (on camera) ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «πίσω από την ψευδή εικόνα περί γενικευμένων αυξήσεων και ελαφρύνσεων, επαναφέρει τη λογική των οριζόντιων περικοπών και των επιβαρύνσεων στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

«Η κυβέρνηση προκαλεί απώλεια εισοδήματος για 9 στους 10 συνταξιούχους, καθώς καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη», «αυξάνει τις εισφορές κατά 20% για 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους»,  «μειώνει πολλαπλάσια τις εισφορές των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων», και επιπλέον «έχει μειώσει τη δαπάνη για τις συντάξεις κατά 200 εκατ. ευρώ το 2020 σε σχέση με το 2019», σύμφωνα με τον Αλ. Χαρίτση.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, πλήττει στοχευμένα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους επαγγελματίες των κατώτερων και μεσαίων εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση προκαλεί απώλεια εισοδήματος για 9 στους 10 συνταξιούχους, καθώς καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη -ολόκληρη για χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογική για υψηλότερες συντάξεις- ενώ οι όποιες αυξήσεις θα αφορούν μόλις 1 στους 10, από την κλίμακα των υψηλότερων συντάξεων.

Επίσης, αυξάνει τις εισφορές κατά 20% για 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ μειώνει πολλαπλάσια τις εισφορές των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ έχει μειώσει τη δαπάνη για τις συντάξεις κατά 200 εκατ. ευρώ το 2020 σε σχέση με το 2019.

Επιλέγει συνειδητά να μικρύνει την «πίτα» των συντάξεων και σε αυτή τη μικρότερη «πίτα» κάνει μία αντίστροφη αναδιανομή σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων.

Πίσω από την ψευδή εικόνα περί γενικευμένων αυξήσεων και ελαφρύνσεων, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τη λογική των οριζόντιων περικοπών και των επιβαρύνσεων στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».


Σχολιάστε εδώ