Covid-19: Η ασθένεια Χ που κανείς δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει πού θα φθάσει

Covid-19: Η ασθένεια Χ που κανείς δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει πού θα φθάσει

Πριν από μερικά χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε έναν κατάλογο παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι χρήζουν επείγουσας επιστημονικής προσοχής. Όλοι ήταν ιοί, για κανέναν δεν υπήρχε γνωστή θεραπεία ούτε εμβόλιο και όλοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημίες και να στοιχίζουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, όπως συνέβη με τον Έμπολα. Στη λίστα αυτή με τους ιογενείς κινδύνους, έπειτα από πολλή μελέτη και συζήτηση, ο ΠΟΥ αποφάσισε να προσθέσει έναν ακόμη: την ασθένεια X.

Η ασθένεια X αναφερόταν στη «σοβαρή διεθνή επιδημία που προκαλείται από άγνωστο έως σήμερα παθογόνο», σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η ανθρωπότητα θα έπρεπε τώρα να εργάζεται για να αναζητήσει και να αντιμετωπίσει τέτοιες μυστηριώδεις ασθένειες, αν και υποτίθεται ότι για κάποιο χρονικό διάστημα θα παρέμεναν μακρινές απειλές.

Με τη αιφνίδια εμφάνιση του Covid-19, ο οποίος φέρει τα περισσότερα χαρακτηριστικά της ασθένειας Χ – την ταχύτατη εξάπλωση και τις παράπλευρες απώλειες στον τουρισμό και τις αλυσίδες εφοδιασμού – η δήθεν μακρινή απειλή έγινε άμεσος κίνδυνος. Ο Covid-19 προκλήθηκε από έναν ιό για τον οποίο δεν υπάρχει ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο και έχει ήδη εξαπλωθεί σε 25 χώρες από τη μέρα που εμφανίστηκε στη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, πριν από περίπου δύο μήνες.

Τη νύχτα της Κυριακής, έπειτα από μία σύντομη ύφεση, καταγράφηκε νέα αύξηση των κρουσμάτων: 1.770 νεκροί, 2.048 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 70.548 συνολικά, εκ των οποίων τα περισσότερα στην Κίνα, αλλά και με εκατοντάδες κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα στο λιμάνι της Ιαπωνίας Γιοκοχάμα με περί τους 3.700 επιβαίνοντες και ορισμένους να επαναπατρίζονται ήδη στις χώρες τους.

Μολονότι μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ δεν διαπιστώνει κάποια μεγάλη αλλαγή στα δεδομένα του ιού, δεν αποκλείεται σύντομα η επιδημία να κηρυχτεί πανδημία, εφόσον πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Το ερώτημα συνεπώς είναι εάν υπήρξε η απαραίτητη προετοιμασία για την προστασία του κόσμου απέναντι σε έναν τέτοιο φαινόμενο, δεδομένου μάλιστα ότι η ασθένεια Χ είχε επισημανθεί ως ρεαλιστικός κίνδυνος. Και επίσης ποια είναι τα μαθήματα που τώρα καλούμαστε να πάρουμε σε έναν κόσμο που σίγουρα θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τέτοιου είδους καταστάσεις.

Δείτε περισσότερα στο naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ