«Μετωπική» στη Βουλή για τα εργασιακά – Τι είπαν οι αρχηγοί των κομμάτων

«Μετωπική» στη Βουλή για τα εργασιακά – Τι είπαν οι αρχηγοί των κομμάτων

Σε κλίμα έντασης διεξήχθη η ειδική συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής με αντικείμενο τα εργασιακά θέματα.

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επινοεί σκιές και σκεπάζει την αλήθεια γύρω μας

«Να ευχηθώ χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Το κλίμα της αγάπης της σημερινής μέρας να βρει αντανάκλαση στη σημερινή συνεδρίαση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις ανέβηκε στο βήμα.

Για ανεργία: «H δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων θέσεων αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας. Ισχυρίζεται ότι υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Παραθέτω στα πρακτικά τα σχετικά στοιχεία. Μιλάει για ρεκόρ απολύσεων. Αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν. 65.000 περισσότεροι απο πέρυσι. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις.

Υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας υπέρ της μερική ή της εκ περιτροπής απασχόλησης. Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά μετά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στη συνολική απασχόληση.

Η υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο. Οταν θίγετε αυτό το ζήτημα, δεν γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου;

Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε βολέματα. Να ποιος προεσβεύει το παλιό και ποιος πρεσβεύει το νέο.

Ο ιδιωτικός τομέας θα δώσει τη λύση. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται ώστε να προσλαμβάνουν ευκολότερα. Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται, αναπτύσσονται.

Θέλουμε η Ελλάδα να συγκλίνει στους ευρωπαϊκούς κανόνες εργασίας και όχι να αποκλίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ επινοεί σκιές και σκεπάζει την αλήθεια γύρω μας. Δεν μπορείτε όμως να κρύψετε την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα».

Για ελληνικά ομόλογα: Για πρώτη φορά εξέδωσε η Ελλάδα 15ετες ομόλογιο. Προχθές η απόδοση του 10ετους κρατικού ομολόγου έπεσε κάτω από το 1%. Ακούω την αντιπολίτευση να μιλάει για επικοινωνιακή καταιγίδα, για μια στήριξη από την εγχώρια διαπλοκή. Εχω εδώ ένα πακέτο με όλα τα θετικά δημοσιεύματα από ξένες εφημερίδες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν πιστεύω να νομίζετε ότι έχουμε αυτή την επιρροή. Ούτε ένα σχόλιο δεν ακούσαμε από σας, κύριε Τσίπρα.

Για μεταρρυθμίσεις: «Εχουμε έρθει ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις τολμηρές και να βάλουμε τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών. Εσείς καλλιεργείτε τον φόβο απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή. Μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεις βλάποτουν σήμερα την ελληνική κοινωνία».

«Όσες φορές το κράτος επιχείρησε να παίξει τον ρόλο του επιχειρηματία, όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, χαμένοι βγήκαν ο υγιής ανταγωνισμός, η πραγματική οικονομία και στο τέλος οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αυτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι», υπογράμμισε.

Προστασία εργασίας: «Εγιναν πολλά το τελευταίο οκτάμηνο. Θεσπίστηκε μητρώο παραβατικότητας ώστε να ελέγχεται η αδήλωτη εργασία και να υπάρχει οριοθετημένο πλε΄γμα κυρώσεων. Όλοι γνωρίσουν το βάρος του αδικήματος και την ποινή που τους αναλογεί. Υπάρχει μία ποινή για κάθε παρανομία, για κάθε εργαζόμενο».

«Οι συνεπείς εργοδότες θα εισέρχονται στο λευκό μητρώο και θα έχουν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι σχέσεις πολιτείας και επιχειρήσεων είναι αυστηρά οριοθετημένες».

«Το αυστηρό πρόστιμο 10.000 για αδήλωτη εργασία μπορεί πλέον να μειωθεί αν ο εργαζόμενος προσληφθεί αμέσως με σύμβαση εργασίας», είπε και στη συνέχει έκανε αναφορά στους «εργαρτοπατέρες»: «Με το σύστημα #ΕΡΓΑΝΗ2, με ψηφιακή καταγραφή, η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές μεθοδεύσεις και στρεβλώσεις».

Για κατώτατο μισθό: Τέλος, θα αναφερθώ σε μια ιστορία που έχω ονομάσει «Κατώτατος μισθός αλά ΣΥΡΙΖΑ». Μια ιστορία που αξίζει να θυμηθούμε. Το 2013 θεσμοθετήθηκε το κατώτατο όριο μαοιβής ενός εργαζομένου. Πιστεύω το θυμαστε κ. Γεννηματά, μαζί το ψηφίσαμε. Τότε, κύριε Τσίπρα, λέγατε για γαλέρες και μεσαίωνα και καταψηφίσατε. Ως κυβέρνηση ούτε την ξεχάσατε. Την εμφανίσατε ως δική σας δηθεν προσφορά προεκλογικά. Τέλος Ιουνίου θα έχουμε όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη.

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε, στο 2014.
Όταν ακούω τον κ. Τσίπρα να λέει για μείωση τζίρου τα Χριστούγεννα, λιποθυμίες παιδιών στο σχολείο, επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγγάλια».

«Αναρωτιέμαι κ. του ΣΥΡΙΖΑ αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Φοβάμαι ότι έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με την δική σας εσωτερική κρίση, την οποία προσπαθείτε να εξάγετε. Με το ζόρι εισπράττετε κάποια χειροκροτήματα», υπογράμμισε.

«Για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων γνωρίζετε ότι υπάρχει μια διαδικασία, που ορίζει ότι πρέπει να τεθούν υπόψη του ανωτάτου συμβουλίου εργασίας ώστε να μην κινδυνεύουν να κριθούν άκυρες», πρόσθεσε.

«Σας κατέθεσα μια σειρά από στοιχεία για την αύξηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ, των προστίμων, των ελέγχων του ΕΦΚΑ το 2019 (που ήταν μειωμένοι Μάρτιο-Μάιο -γιατί άραγε;)», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αν υπάρχουν κονδύλια για να κρατήσουμε 5.500 εργαζόμενους στο δημόσιο, ώστε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, έχουμε την επιλογή να προσφέρουμε άλλο 1 έτος στους ίδιους ή να ξεκινήσουμε νέο κύκλο για 5.500 άλλους. Επιλέγουμε το 2ο».

«Δίνουμε στους πολίτες τον απολογισμό του έργου μας. Ενοχλείστε που αυτή η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της. Σας είναι ξένο. Εχετε ακόμη 3,5 χρόνια να το συνηθείσετε», είπε.

«Δεν πρόκειται να κάνω πλειοδοσία για την αύξηση του κατώτατου μισθού», τόνισε.

«Οφείλω να επισημάνω πως μπορεί να έχουμε διαφορετικές ματιές τα πράγματα, διαφορετική φιλοσοφία ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη, δεν έχουμε δικαίωμα να αμφισβητούμε τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από τους φορείς του κράτους. Όπως η ΕΛΣΤΑΤ. Δεν μπορούν να αμφισβητηθούν αυτά τα στοιχεία» είπε ο κ. Μητσοτακης στην τριτολογία του και συνέχισε: «Όταν καταθέτει κάποιος επίσημα στοιχεία, δεν πρέπει να αμφισβητούνται».

«Πράγματι υπάρχει αδικία σε βάρος των Βορειοηπειρωτών», παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε πως θα φέρει λύση στο πρόβλημά τους.

«Πρώτη φορά βλέπω Κοινοβουλευτική Ομάδα να χειροκροτεί καταστροφικά λάθη, όπως του κ. Τσίπρας. Αυτό αγγίζει τα όρια της γραφικότητας», είπε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς κ. Τσίπρα έχουμε μια άλλη παράδοση στο δικό μας πολιτικό χώρο. Όταν κάποιος πολιτικός αρχηγός χάνει εκλογές, τότε παραιτείται», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Κυβέρνηση οδοστρωτήρας για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή τα εργασιακά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μία ομιλία που είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου, έκανε προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση».

Συνέχισε: «Ξεκίνησε με μία λαθροχειρία. Ανέγνωσε ερωτήματα που υποτίθεται ότι είχαμε θέσει εμείς με τρόπο που αυτός ήθελε. Στην ερώτηση που κατέθεσα κατέγραψα όντως στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, δεν μίλησα για συνολική αύξηση της ανεργίας  διότι είναι προφανές ότι η χώρα βρίσκεται και η οικονομία σε μία θετική τροχιά όχι σε αυτή που λέτε εσείς».

«Οποιαδήποτε σύγκριση κάνατε για τη μείωση της ανεργίας θα πρέπει να  την κάνετε με αυτό που παραλάβατε τον Ιούνιο του 2019. Διότι τον Ιούνιο του 2019 η ανεργία ήταν στο 17% όταν επί των ημερών σας είχε φτάσει στο 28%. Πράγματι στην ερώτηση που καταθέσαμε με ειλικρινή αγωνία καταγράφουμε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που λέει ότι το επτάμηνο σας είναι το χειρότερο από το 2013 με απώλεια 186 χιλιάδων θέσεων εργασίας και ότι τον Αύγουστο πετύχατε ρεκόρ μερικής απασχόλησης, 57% και ότι τον Οκτώβριο πετύχατε νέο αρνητικό ρεκόρ 18ετίας με 26χιλιάδες απολύσεις», τόνισε.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας και έγιναν πραγματικοί οδοστρωτήρες για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση επιτέθηκε με απροσδόκητη, ακόμη και για μας, σφοδρότητα σε όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών. Η ένταση της επίθεσης αυτής μπορεί να συγκριθεί μόνο με την μέγεθος της θρασυδειλίας της: Παρεμβάσεις εν κρυπτώ, άγρια προπαγάνδα, τροπολογίες της νύχτας, υπουργικές αποφάσεις στη ζούλα και διάφορα άλλα στα οποία ειδικεύονται ο κύριος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του συνθέτουν μια εικόνα δυστοπική.

Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οχτώ χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου».

«Και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και μάλιστα σε αντίθεση με τις επιταγές και τις πιέσεις των δανειστών αντιστρέψαμε την τάση απορρύθμισης που είχε διαμορφωθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις» και απαρίθμησε: «επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις  που εσείς είχατε καταργήσει το 2012

–         αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% που εσείς είχατε τσακίσει το 2012

–         καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό που εσείς είχατε επιβάλλει το 2012

–         επεκτείναμε πάνω από 15 κλαδικές συμβάσεις που κάλυπταν τουλάχιστον 220.000 εργαζόμενους και  οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες

–         πήραμε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων

–         θεσπίσαμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης

–         κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικούς κλάδους όπου η ελαστικοποίηση και η αυθαιρεσία ήταν κανόνας όπως στα ντελιβερι

–         πήραμε μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών που οδήγησε σε θεαματική μείωση της απλήρωτης εργασίας».

 Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο να επιστρέψει η γαλάζια λαίλαπα

«Αν τα όσα ακούσαμε από Τσίπρα – Μητσοτάκη, είχαν γίνει στο παρελθόν, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα», δήλωσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, στην ειδική συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τα εργασιακά θέματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «άνοιξε τον δρόμο να επιστρέψει η γαλάζια λαίλαπα», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

«Η ανεργία ξεπερνά το 35% στους νέους. Κανείς δεν μπορεί αν δηλώνει ικανοποιημένος. Μην μου πείτε για μείωση της ανεργίας. Το 57% είναι προσλήψεις με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ενισχύεται οριζόντια τα κέρδι των επιχειρηματιών. Την ίδια στιγμή μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν 323 εκατομμύρια παραπάνω σε φόρους και 726 εκατομμύρια παραπάνω για ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Αναρωτιέμαι, κύριε Μητσοτάκη, αυτή είναι η άποψή σας για την κανονικότητα; Οι εργαζόμενοι να είναι φτωχοί και οι άνεργοι χωρίς προοπτική;
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τυχοδιωτκικές του επιλογές οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο βάζοντας σε νέες περιπέτειες τον ελληνικό λαό. Και δεν έχω ακούσει καμία ουσιαστική κριτική.Αυτό, όμως, δεν είναι άλλοθι για τη δική σας κυβέρνηση. Φροντίζεται μονίμως για τους λίγους και τους ισχυρούς, αφήνοντας δήθεν την αγορά να λύσει από μόνη της τα προβλήματα».

Αναφερόμενοι στον κατώτατο μισθό, είπε: «Σταματήστε και οι δύο το ανατολίτικο παζάρι με τον κατώτατο μισθό».

«Ο νόμος Κατρούγκαλου ζει και βασιλεύει με το μακιγιάζ που του κάνετε. Καμία μέριμνα για την 13η σύνταξη, την επαναφορά του ΕΚΑΣ, την αποκαταστάση αδικιών στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας», υπογράμμισε.

«Στόχος να είμαστε το αποκούμπι των πιο αδύναμων. Αυτό θα πράξουμε και τώρα», τόνισε.

Κουτσούμπας: Δίνετε μπιρ-παρά το ασφαλιστικό σε εταιρείες και οδηγείτε τους εργαζόμενους στις αγκαλιές των «αρπαχτικών»

Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο ασφαλιστικό και γενικότερα στα εργασιακά δικαιώματα εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσύμπας.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της «μίνι» προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε το νέο ασφαλιστικό «νόμο Κατρούγκαλου/Βρούτση» και σημείωσε πως η σύνταξη θα σπάσει σε ένα μικρό τμήμα που θα εγγυάται το κράτος και από εκεί και πέρα θα υπάρχει ανταποδοτική σύνταξη που θα βασίζεται σε ρίσκο και χρηματιστηριακό τζόγο.

«Αυτές τις μέρες, έχει κορυφωθεί η κυβερνητική προπαγάνδα για να απενοχοποιήσετε το νομοθετικό έκτρωμα. Έχετε δημιουργήσει μια ψεύτικη πραγματικότητα, για να παραδώσετε μπιρ-παρά το ασφαλιστικό στις εταιρείες. Πατάτε στην άγνοια νέων εργαζομένων για να μη μπορούν να ασχοληθούν με αυτό, στέλνοντάς τους στην αγκαλιά των αρπαχτικών με τις φανταχτερές τους διαφημίσεις», είπε και πρόσθεσε: «Έχετε δημιουργήσει το έδαφος για να γίνει το ασφαλιστικό εμπόρευμα για όποιον έχει, όσο έχει και αν έχει».

Βελόπουλος: Το βόλεμα κάποιων δικών μας δεν είναι παραγωγή πλούτου

«Μας είπε [ο πρωθυπουργός] για νέα προγράμματα και νέες θέσεις, αλλά αυτές είναι στους δήμους. Αυτό είναι ανάπτυξη; Το βόλεμα κάποιων δικών μας δεν είναι παραγωγή πλούτου. Άλλο η παροχή υπηρεσίας κι άλλο το να παράγω προϊόντα», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα εργασιακά.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε πως «παραγωγή πλούτου με ισχυρή φορολόγηση δεν γίνεται» και πρόσθεσε:

«Το 2009 η χώρα μας είχε ΑΕΠ 120 δισ. περισσότερα από τη Ρουμανία και σήμερα η Ρουμανία έχει ΑΕΠ 20 δισ. περισσότερα από την Ελλάδα. Τη χώρα την οδήγησαν εδώ οι επιλογές σας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι το ιδιωτικό χρέος, οχι το δημόσιο, και δεν το λέτε».

«Λέτε κ.πρωθυπουργέ ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας. Η COSCO, η Fraport, δεν είναι κρατικές; Το κράτος μπορεί να είναι επιχειρηματίας, αρκεί να έχει κατάλληλη ηγεσία, όχι κομματικούς διευθυντές», πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.

«Για την ανεργία επικαλείστε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που μας οδήγησε στην χρεωκοπία. Το κράτος που δημιουργήσατε πτώχευσε, όχι η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει ποτέ γιατί έχει ανεξάντλητους πόρους που ποτέ δεν ψάξατε», είπε ακόμα.

Ο κ. Βελόπουλος επισήμανε ακόμα ότι «όλες οι πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες, γι’αυτό οι εξαγωγές δεν μπορούν να προσθέσουν στο ΑΕΠ» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαιτήσει από την ΕΕ τα λεφτά για την περίθαλψη των μεταναστών.

«Έφυγαν 500.000 Έλληνες, το μέλλον της Ελλάδας. Να κάνουμε όλα τα κόμματα μαζί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το πως θα γυρίσουνε αυτά τα παιδια, είναι η μαγιά για το μέλλον», πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για τον τουρισμό, που κινδυνεύει από την Τουρκία.

«Αν πάω αυριο στη Γερμανία 300.000 ευρώ δεν θα ελέγχξει κανείς, δεν τους νοιάζει πού τα βρήκα. Πείτε να βγουν τα εκατομύρια από τα σεντούκια να τα φέρουν στις τράπεζες με απαλλαγή φόρων για 10 χρόνια, για να γίνουν επενδύσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Βαρουφάκης: Οι μικρομεσαίοι πεθαίνουν και οι μεγάλοι προσοδοφορούν

Επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της ειδικής συζήτησης στη Βουλή για τα εργασιακά.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα είπε «εντυπωσιάζομαι, όχι από την αντιαπαράθεσή σας, αυτή την κακοφωνία, αλλά από τη μεταξύ σας συμφωνία, ότι η κανονικότητα επέστρεψε».

«Όπως διδάσκουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου, όταν αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, δίνει μια ώθηση και στον μέσο μισθό. Στη χώρα μας τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός αλλά μειώθηκε ο μέσος», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και ανέφερε:

«Μια εξήγηση είναι ότι η διαφορά κόστους, η υπεραξία, δεν επενδύεται. Η άλλη εξήγηση είναι ότι οι επιχειρήσεις αντικαθιστούν εργαζόμενους με φθηνότερους εργαζόμενους, ενοικιαζόμενους κλπ».

«9.000 καθαρίστριες δουλεύουν με μίσθωση έργου και πληρώνονται ανά 3μηνο. Μια τέτοια καθαρίστρια, μου έλεγαν πρόσφατα, έπαθε καρκίνο και οι άλλες καθαρίστριες έκαναν τη δουλειά της για να μην απολυθεί», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πραγματικότητα εκεί έξω, αντίθετα με ό,τι λέγεται εδώ μέσα, είναι ένας βρώμικος πόλεμος εναντίον την εργασίας».

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «οι μικρομεσαίοι πεθαίνουν στη χώρα μας αλλά οι μεγάλοι προσοδοφορούν. Ναι, στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Αλλά πρέπει να μειώσετε και τον συντελεστή φορολόγησης για τους μικρομεσαίους».

Εξαπολύοντας «πυρά» στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι εξυπηρετεί «τα συμφέροντα που χωρίς να επενδύουν προσοδοφορούν σε βάρος της εργασίας», ενώ εξαπολύοντας επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε «Είναι δυνατόν κ.Τσίπρα να ζητάτε σήμερα προστασία της α’ κατοικίας ενώ επιτρέψατε την πώληση των κόκκινων δανείων;».

«Χωρίς ρήξη με την ρευστοποίηση της εργασίας, χωρίς ρήξη με την πώληση των κόκκινων δανείων, όποιος μιλάει για προστασία της εργασίας ή της α’ κατοικίας, ψεύδεται», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας

«Κύριε Μητσοτάκη πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τώρα τελευταία τον κ. Βαρουφάκη; Σας είναι ιδιαίτερα συμπαθής ο άνθρωπος που κατέστρεψε τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015, έτσι δεν λέγατε; Ο άνθρωπος που διέλυσε τις τράπεζες, ο άνθρωπος που έφερε χρέος στη χώρα μία λέγατε 50 δισεκατομμύρια, μία 100, μία 150, μία 200. Τώρα πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει. Τόσο πολύ. Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Καταλαβαίνουμε όλοι τους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Θα καταλάβετε γιατί κ. Γεραπετρίτη, θα καταλάβετε», τόνισε στη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριε Μητσοτάκη επεκταθήκατε σε μία σειρά από ζητήματα και θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω ένα προς ένα στα ζητήματα αυτά. Ασχοληθήκατε με το είδος της αντιπολίτευσης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε εσείς επί 3,5 χρόνια όταν αναλάβατε την προεδρία του κόμματος σας και μετά από δύο μήνες ζητήσατε εκλογές», συνέχισε και πρόσθεσε: «Και αναφερθήκατε στα χρόνια του 2012-2013-2014 με έλλειψη επίγνωσης για το τι συνέβη στη χωρα εκείνα τα χρόνια που εσείς κυβερνήσατε. Ήσασταν κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και μάλιστα για μία διαβολική σύμπτωση ο κ. Βρούτσης ήταν υπουργός Εργασίας που διέλυσε τους εργασιακούς νόμους φέρνοντας τη λαίλαπα των μνημονίων, μειώνοντας 22% με ένα νόμο και ένα άρθρο τον κατώτατο μισθό, φέρνοντας τον υποκατώτατο».

«Μας κατηγορήσετε ότι ανταλλάξαμε τις συντάξεις με το μακεδονικό και σήμερα μας κατηγορείτε ότι ανταλλάξαμε τα πλεονάσματα με τα εργασιακά», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας».

Λαϊκισμός είναι να μιλάτε χωρίς στοιχεία για ανταλλαγές για κρίσιμα εθνικά θέματα, σημείωσε ακόμα και τόνισε πως ο πρωθυπουργός είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προωθεί «το μοντέλο του εργαζόμενου φτωχού» και τόνισε: «Προσπαθήσαμε αυτή την πραγματικότητα, που φέρατε εσείς, να την ανατρέψουμε. Εμείς δημιουργήσαμε 500.000 θέσεις εργασίας, νομοθετήσαμε υπέρ των εργαζομένων».

«Παραλάβαμε την αδήλωτη εργασία στο 19% και την παραδώσαμε στο 9%. Ο βάσιμος λόγος απόλυσης είναι κεκτημένο του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εσείς το καταργήσατε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής για να κάνετε το χατίρι στο ΣΕΒ», πρόσθεσε.

Πηγη: newpost.gr


Σχολιάστε εδώ