Ανένδοτος: Ήθος και μυαλό λείπουν, κύριε Μητσοτάκη

Ανένδοτος: Ήθος και μυαλό λείπουν, κύριε Μητσοτάκη

«Η πλειοψηφία της κοινωνίας μας χρωστάει αρκετές χιλιάδες ευρώ στις εφορίες, στον ΕΦΚΑ, στις τράπεζες, στους δήμους, παντού.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, που μας δουλεύει ψιλό γαζί. Καλλιεργεί ένα γενικό κλίμα επίπλαστης ευφορίας και προσδοκιών με τις δήθεν αναβαθμίσεις απ’ τους ξένους οίκους και τις προσφορές των ομολόγων, ενώ η αγορά στενάζει, είναι έτοιμη να «σκάσει» και κινείται με τη φοροδιαφυγή.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν τη νύφη των φόρων, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν την υπερβολική στενότητα της αγοράς. Για ποια ανάπτυξη και φούμαρα μιλάμε; Η αλήθεια είναι ότι κάθε μήνα που περνάει η πραγματική οικονομία εκπέμπει όλο και πιο ανησυχητικά μηνύματα.

Οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή μειώνονται, όπως και ο τζίρος της βιομηχανίας και του χονδρικού εμπορίου καθώς και η οικοδομική δραστηριότητα. Αν σε αυτά προστεθούν το πάγωμα των χορηγήσεων για τα νέα δάνεια, η αναιμική αύξηση των καταθέσεων και τα συνεχή παράπονα των εμπόρων για τον χαμηλό τζίρο απ’ τις εκπτώσεις και τις γιορτές των Χριστουγέννων, συντίθεται ένα άκρως ανησυχητικό τοπίο. Η φτώχεια που μας πλημμύρισε δεν είναι μόνο μνημονιακή αλλά και θεσμική.

Γιατί είναι αδιανόητο να αλλάζουν ή να τροποποιούνται διάφοροι νόμοι κατά το δοκούν, για να σωθούν δύο ποδοσφαιρικές ομάδες. Κανείς δεν θέλει να κερδίζονται τα πρωταθλήματα στα χαρτιά και να υποβιβάζονται ιστορικές ομάδες, για τα διάφορα οικονομικά παιχνίδια των ιδιοκτητών τους, αλλά, απ’ την άλλη, δεν μπορεί, με τον φόβο του πολιτικού κόστους να ξεφτιλίζονται οι θεσμοί της χώρας.

Γιατί στο τέλος –και δικαιολογημένα– κανείς δεν θα μας παίρνει στα σοβαρά. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε μάθει ότι πριν από την καταστολή και τα κάθε είδους πρόχειρα νομικά μπαλώματα, που μας εκθέτουν διεθνώς, πρέπει να υπάρχει η πρόληψη. Και εδώ δεν χρειάζεται το χρήμα και το επιτελικό… κράτος του κ. Μητσοτάκη, αλλά, κυρίως, περισσότερο ήθος και μυαλό από τους ιθύνοντες».

Γράφει ο
Ανένδοτος

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ