Μήνυμα Δένδια και ΥΠΕΞ Αλγερίας σε Ερντογάν: Είμαστε ενάντια σε κάθε είδους ξένη επέμβαση στη Λιβύη

Μήνυμα Δένδια και ΥΠΕΞ Αλγερίας σε Ερντογάν: Είμαστε ενάντια σε κάθε είδους ξένη επέμβαση στη Λιβύη

«Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρατήρηση του ομολόγου μου ότι καμία οντότητα στη Λιβύη σήμερα δεν μπορεί να διεκδικήσει τη νομιμότητα του να είναι σε θέση να υπογράψει συμβάσεις, συμφωνίες ή να εκπροσωπήσει το λαό της Λιβύης».

Ελλάδα και Αλγερία θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσος τερματισμός στις εχθροπραξίες και σε κάθε είδους ξένη εμπλοκή στη Λιβύη, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό του Σαμπρί Μπουκαντούμ (Sabri Boukadoum) στο Αλγέρι, υπογραμμίζοντας ότι τα μνημόνια Τρίπολης- Άγκυρας κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

«Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρατήρηση του ομολόγου μου ότι καμία οντότητα στη Λιβύη σήμερα δεν μπορεί να διεκδικήσει τη νομιμότητα του να είναι σε θέση να υπογράψει συμβάσεις, συμφωνίες ή να εκπροσωπήσει το λαό της Λιβύης», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας από τη συνάντηση με τον ομόλογό του, έγινε σαφές ότι «η Αλγερία εργάζεται για τη δημιουργία μιας σταθερής κοινωνίας στη Λιβύη, μιας κοινωνίας που λειτουργεί, ενός κράτους που λειτουργεί και επίσης ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρέμβαση στην περιοχή».

«Πραγματικά, για την Αλγερία, αυτό είναι “κόκκινη γραμμή”», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τα άκυρα και παράνομα μνημόνια, καθώς επίσης και «η συνεχής ροή του στρατιωτικού εξοπλισμού και μισθοφόρων, δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στις χώρες της περιοχής, στις χώρες της Μεσογείου».

«Αυτή η συμπεριφορά συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως τίθενται έτσι «περαιτέρω εμπόδια στις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ειδικού Εκπροσώπου κ. Salame, αλλά και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, δηλαδή στη διαδικασία του Βερολίνου».

«Η Ελλάδα, ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και μια χώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Λιβύη, παραμένει έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Επεσήμανε δε ότι στη συζήτηση με τον Αλγερινό ομόλογό του έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενίσχυση των ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και για περιφερειακά ζητήματα.

«Μοιραζόμαστε μια γειτονιά, είμαστε και οι δύο χώρες της Μεσογείου και αυτή είναι η γειτονιά μας και το κοινό μας μέλλον», κατέληξε ο υπουργός.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν (Abdelmadjid Tebboune), με την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και τις περιφερειακές εξελίξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

 

Η δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αλγερινό ομόλογό του, Sabri Boukadoum

ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε ευχαριστώ Sabri, σε ευχαριστώ αγαπητέ συνάδελφε. Ήταν μεγάλη μου χαρά που βρέθηκα σήμερα εδώ στο Αλγέρι.

Με τον συνάδελφό μου συζητήσαμε κυρίως για τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Υπάρχει βέβαια περιθώριο βελτίωσής τους και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση μελλοντικά.

Επίσης, συζητήσαμε για περιφερειακά ζητήματα που σχετίζονται με την περιοχή της Μεσογείου και φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, για την κατάσταση στη Λιβύη.

Η κατάσταση στη Λιβύη προκαλεί πράγματι μεγάλη ανησυχία και στις δύο μας χώρες. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αλγερία πιστεύουν ότι θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι εχθροπραξίες, καθώς και να σταματήσει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη.

Ωστόσο, τα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ του κ. Sarraj  και της Τουρκίας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό τροφοδοτεί τη σύγκρουση σε συνδυασμό επίσης με τη σταθερή ροή στρατιωτικού εξοπλισμού και μισθοφόρων και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις χώρες της περιοχής, αλλά και στις χώρες της Μεσογείου.

Αυτή η συμπεριφορά συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θέτουν επιπλέον εμπόδια στις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ειδικού Απεσταλμένου, κ. Salame,  αλλά και παρεμποδίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα τη Διαδικασίας του Βερολίνου. Προσπάθειες, τις οποίες η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή. Και, πρέπει να πω ότι η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια που κινείται προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης, του τερματισμού των ξένων παρεμβάσεων και της δημιουργίας μιας λειτουργικής χώρας και κοινωνίας στη Λιβύη.

Αναφορικά με το μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι άκυρο και ανυπόστατο, παντελώς εκτός του πεδίου εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και δεν παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα.

Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις του συναδέλφου μου αναφορικά με το γεγονός ότι καμία οντότητα στη Λιβύη σήμερα δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι έχει τη νόμιμη εξουσία να υπογράφει μνημόνια, συμφωνίες ή να εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό.

Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, και χώρα που έχει ειδικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Λιβύη, παραμένει έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς την εύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου σήμερα να παραμείνουμε σε επαφή και να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην κοινή μας περιοχή.

Αγαπητέ Sabri, σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία που μας επιφυλάξατε σήμερα εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: […] ποια η άποψή σας για το ρόλο της Αλγερίας στη Λιβύη;

ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρώτον, ο στόχος της επίσκεψής μου είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Είμαστε δύο χώρες που διατηρούν φιλικές σχέσεις και δεν υπάρχει κανένα διμερές πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουμε.  Αλλά μπορούμε πάντα να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί. Βρισκόμαστε στην ίδια γειτονιά. Είμαστε και οι δύο χώρες της Μεσογείου και αυτή είναι η γειτονιά μας και το κοινό μας μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, ήθελα επίσης να συζητήσω με τον συνάδελφό μου για την κατάσταση στη Λιβύη προκειμένου να κατανοήσω και να ενημερωθώ για τη θέση της Αλγερίας σχετικά με τη Λιβύη. Και πρέπει να πω ότι έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από αυτά που άκουσα. Γιατί έμαθα ότι η Αλγερία εργάζεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας σταθερής κοινωνίας στη Λιβύη, μιας λειτουργικής κοινωνίας, ενός λειτουργικού κράτους και επίσης ότι η Αλγερία είναι κατά κάθε ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στην περιοχή. Πραγματικά, αυτό για την Αλγερία αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Συνεπώς, αυτό  είναι  «μουσική στ’ αυτιά μας». Έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργούν οι χώρες και αυτός είναι ο κανόνας που πρέπει κατά τη γνώμη  μου να εφαρμοστεί στην περιοχή μας.

Με πληροφορίες από το newpost.gr


Σχολιάστε εδώ