Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Με 2,4% θα αναπτυχθεί το 2020 η ελληνική οικονομία

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Με 2,4% θα αναπτυχθεί το 2020 η ελληνική οικονομία

Όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις νέες, χειμερινές της προβλέψεις, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, βελτίωσε την πρόβλεψή της για τις φετινές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Για το 2021, ωστόσο, διατήρησε την πρόβλεψη στο 2%.

Η εκτίμηση για την ελληνική οικονομία είναι 2,4% για το 2020 και 2% το 2021 ενώ το 2019 αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2%. «Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε 2,2% το 2019 και αναμένεται να αναπτυχθεί 2% ή περισσότερο στην περίοδο που αφορούν οι προβλέψεις, εφόσον οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες συνεχίσουν να υλοποιούνται», σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για τις χειμερινές προβλέψεις.

Να θυμίσουμε πως στις 7 Νοεμβρίου, στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, η Κομισιόν εκτιμούσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε φέτος στο 2,3% και το 2021 στο 2%.

Το υπουργείο Οικονομικών επισήμως προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,8% φέτος (Προϋπολογισμός 2020), με κυβερνητικά στελέχη να προαναγγέλλουν ήδη ταχύτερο ρυθμό περί το 3%.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει, πως παρά τη βραδύτερη ανάπτυξη σε ορισμένες από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2019. «Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάσθηκε, επίσης, θετικά από την ισχυρή αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές. Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019 Η ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα συνέβαλε επίσης θετικά στην ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2019».

Επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη στα προ κρίσης επίπεδά τους

Με την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη να έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδά τους στο τέλος του 2019 και το διαθέσιμο εισόδημα να αυξάνεται, οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης για το 2020 και το 2021, εκτιμά η Κομισιόν. Το 2019 επηρεάστηκε θετικά από την έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές.

Γίνεται σαφές πως ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019.

Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να συνεχισθεί, με μια πιθανότητα μικρής επιβράδυνσης λόγω της συγκρατημένης ανάπτυξης στις εξαγωγικές αγορές και της βραδύτερης αύξησης των μεριδίων σε αυτές ενώ η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται, με την ανεργία να υποχωρεί στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019 από 18,5% έναν χρόνο πριν, αν και παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ

Για την απασχόληση η Κομισιόν προβλέπει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. «Η πρόσφατη αύξηση των απασχολουμένων, κατά μέσο όρο 2% στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2019, οφειλόταν στην αύξηση του αριθμού των μισθωτών, ενώ ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μειώθηκε».

Μετά τη μείωση του πληθωρισμού (εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή) στο 0,5% το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα αυξηθεί ελαφρά το 2020 και περαιτέρω το 2021.

paron.gr με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ