Έκθεση Μασκών θεάτρου του Τάσου Αμπατζή, ζωγράφου και γλύπτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο A Liar Man

Έκθεση Μασκών θεάτρου του Τάσου Αμπατζή, ζωγράφου και γλύπτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο A Liar Man

ΕΚΘΕΣΗ

ΜΑΣΚΕΣ – ΤΑΣΟΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 18:30
Διάρκεια Εκθεσης: Από Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου έως Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου
Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης: Καθημερινά 18.30 – 22.30

Στο A Liar Man

Είσοδος Ελεύθερη



Η Έκθεση «Μάσκες» του Τάσου Αμπατζή, παρουσιάζεται στο A Liar Man από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη  27 Φεβρουαρίου.

Μια περιπλάνηση στον κόσμο της Μάσκας. Μάσκα:  ένα έργο γλυπτικής με το οποίο ασχολήθηκε ο γλύπτης Τάσος Αμπατζής, δίνοντας τη δική του πινελιά σε πολλές αρχαίες τραγωδίες, θεατρικές παραστάσεις, εορταστικές εκδηλώσεις και αποκριάτικα καρναβάλια. Ανθρωπόμορφα ή ζωόμορφα μεταμορφώθηκαν από τα χέρια ενός μοναδικού στο είδος γλύπτη σε περίτεχνα δημιουργήματα για μεταμφιέσεις διαφόρων περιστάσεων.
Από το 1972 μέχρι και σήμερα, επί 50 σχεδόν συναπτά έτη, ο δημιουργός Τάσος Αμπατζής μένει πιστός στο καθήκον του. Δημιουργεί μάσκες – γλυπτά που ντύνουν τα πρόσωπα καλύπτοντας τμήματα ή και ολόκληρο το πρόσωπο, αφαιρώντας την ταυτότητα του ηθοποιού, χορευτή, ερμηνευτή εμποδίζοντας συναισθήματα και προθέσεις να αποκαλυφθούν. Με βάση το χασοπόχαρτο, τη γάζα και το γύψο ο γλύπτης ξεκινά. Κατόπιν στολίζει και διακοσμεί με διάφορα υλικά, χαρτόνια, δέρματα και φτερά, καθώς και με μια παλέτα χρωμάτων. Κατασκευάζει μάσκες μοναδικές για πρωταγωνιστές της όπερας, τραγωδίας και μπαλαρίνες. Εκμαγεία πρωταγωνιστών μεγάλων παραστάσεων και μισά-πρόσωπα μάσκες για παραστάσεις μπαλέτου γεννήθηκαν στο εργαστήριο του καλλιτέχνη. Το πρόπλασμα πλάθεται από πηλό, μεταφέρεται στο γύψινο καλούπι από το οποίο γεννήθηκαν οι μάσκες της έκθεσης.


Τάσος Αμπατζής

Ο “Δισκοβόλος” το γλυπτό άγαλμα στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του 1969 ήταν το πρώτο του έργο και ο προπομπός της σημαντικής του πορείας. Οι ειδικές γνώσεις του στην αμφίεση, γλυπτική, διακοσμητική, ζωγραφική, σκηνικά θεάτρου, κινηματογράφου, τηλεόρασης και σκηνογραφίας, ήταν καθοριστικές για τις εξαιρετικές και περίτεχνες δημιουργίες του στο χώρο της “φανταστικής αρχιτεκτονικής”: της σκηνογραφίας. Από το 1972 έως και σήμερα εργάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή δημιουργώντας σκηνικά με γλυπτική – ζωγραφική, φροντιστηριακά είδη σκηνής, αξεσουάρ κοστουμιών, μάσκα και πλαστική μακέτα. Εκτός από τη συμμετοχή του σε μεγάλες παραγωγές της Ε.Ρ.Τ. (“Παιχνίδια χωρίς σύνορα και παιδικά), καρναβάλια, διακοσμήσεις εορτών σε Δήμους, Μουσεία,Εκθεσιακά κέντρα και τηλεοπτικά σήριαλ, εκείνο που υπογραμμίζει την πορεία του ως καλλιτέχνη είναι οι εκτελέσεις σκηνικών Ελεύθερου Θεάτρου από την Αρχαία Τραγωδία σε Ηρώδειο και Επίδαυρο. Από το 1972 μέχρι και σήμερα, επί 50 σχεδόν συναπτά έτη, ο δημιουργός Τάσος Αμπατζής μένει πιστός στο καθήκον του. Δημιουργεί μάσκες-γλυπτά που ντύνουν τα πρόσωπα καλύπτοντας τμήματα ή και ολόκληρο το πρόσωπο, με βάση το χασοπόχαρτο, τη γάζα και το γύψο.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 18:30
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Από Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου έως Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στο A Liar Man
ΜΕΡΕΣ – ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Καθημερινά 18.30 – 22.30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

«A LIAR MAN»
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ – COCKTAIL BAR & RESTAURANT -LIVE STAGE
Σωφρονίου 2
118 54 Γκάζι – Κεραμεικός, Αθήνα
(50μ. από μετρό Κεραμεικός)
Τ. 21 0345 5656
Facebook: https://www.facebook.com/aliarmanathens/


Χορηγός: Thestia
Συνεργάτες: Από Κοινού Θέατρο, Life Theater
Χορηγοί  επικοινωνίας: Kanali1, Noizy.gr, Travel Girl.gr, JazzBluesRock.gr, Best News.gr,  ertopen, sincity.gr, cuemagazine,maxmag, melodikos.gr, pagenews.gr, AthensDay&Night.gr, SinWebRadio, TheLook.gr, TocRadio, zox.gr, openmind.gr.

 

 

 


Σχολιάστε εδώ