Αθλητική Γωνιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Αθλητική Γωνιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

-Εκατοντάδες φίλοι του αθλητισμού τίμησαν τη μνήμη του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Ο ρόλος του βιβλίου παραμένει αξεπέραστος, ακόμη και σήμερα που επιστήμονες εργάζονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας τεχνικής νοημοσύνης, για το λόγο ότι κανένα κομπιούτερ δεν μπορεί να παράξει λογική σκέψη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της εκδήλωσης με θέμα «η αθλητική λογοτεχνία και η επίδρασή της στη διαμόρφωση αθλητικού πολιτισμού» που διοργανώθηκε στην Κοζάνη από το «Επίσκυρον» και τους «Φίλους Νικόλα Παπαδόπουλου» σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης, την τοπική ποδοσφαιρική Ένωση και την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, στη μνήμη του οραματιστή,  παιδαγωγού, και ενεργού πολίτη Νικόλα Παπαδόπουλου που αφιέρωσε τη ζωή του υπηρετώντας αθλητικά ιδανικά στην πατρώα γη.

Της εκδήλωσης, που συντόνισε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης, προηγήθηκε η παράδοση εκατό (100) αθλητικών βιβλίων τα οποία συγκέντρωσαν οι «Φίλοι του Νικόλα Παπαδόπουλου» σε συνεργασία με τους εκδοτικούς Οίκους «Τόπος», «Καστανιώτης», «Ιανός», προκειμένου να δημιουργηθεί Αθλητική Γωνιά στην Κοβεντάρειο  Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στην οποία  μπορούν να προσφεύγουν οι φίλοι του αθλητισμού για μελέτη και επιμόρφωση.

Τιμώμενα πρόσωπα ήταν οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Νίκος Χρηστίδης (πρόσφερε στη βιβλιοθήκη το λεύκωμα για τα 100 χρόνια του Αρη), Κώστας Αϊδινίου, ο πρώην Γ.Γ.Α και πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Λυσαρίδης, ενώ χαιρετισμό έστειλαν οι Κούλης Αποστολίδης,  Λάκης Νικολάου, Γιώργος Κούδας,  Βασίλης Χατζηπαναγής και ο Τέλης Μπατάκης. Παράλληλα παρουσιάστηκαν τα βιβλία «Σε τούτα ΄δω τα μάρμαρα» του Γιώργου Λυσαρίδη και «Κόμμα αλλάζουμε ομάδα ποτέ ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο» του δημοσιογράφου Γιάννη Γεωργάκη.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα της πόλης. Το αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης ήταν κατάμεστο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας,  οι Αντιδήμαρχοι Ε. Κουϊμτζίδου, Μ. Φλώρος, Β. Σημανδράκος, ο Πρόεδρος Ο.Α.Π.Ν. Ζ. Μάρας, ο Πρόεδρος της Κ.Β.Δ.Κ. Γ. Μυροφορίδης, η Διευθύντρια Γ. Στεργιοπούλου, οι Δημ. Σύμβουλοι Κ. Μιχαηλίδης, Χ. Κουζιάκης και Β. Γκούμας, ο π.πρεσβύτερος Θεολόγος Δ. Χαρισίου, ο Πρόεδρος της ΕΠΣΚ Ν. Σάββας, ο αν. Πρόεδρος  Γ. Αποστόλου, οι τ. Πρόεδροι Χ. Σάββας και Σ. Βαρυτιμίδης, ο Πρόεδρος της Α.Ε. Ποντίων Χ. Αλεξανδρίδης, ο Πρόεδρος του Μακεδονικού Γ.Κατσίκας και Πρόεδρος Σ. Προπονητών  Γ. Παπακώστας. Παρόντες επίσης, ο Πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Καθηγητής  Λ. Τσικριτζής, ο τ. Προϊστάμενος Γ. Φ. Αγωγής  Δ. Αγνάντος, ο τ. Διευθυντής Β/ας Εκπ. Ν. Αμαραντίδης, σύσσωμη η ομάδα της Α.Ε. Ποντίων Κοζάνης, σύσσωμη η ομάδα Παίδων της Ε.Π.Σ.Κ., τα μέλη του «Tenis Club Κοζάνης» οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Σ. Μαυροδήμος, Ν. Γκουσγκούνης, Θ.Μανδραβέλης, Μ. Βουνοτρυπίδης, Ν. Καραγιαννίδης, Γ. Καραγιάννης, Β. Παπαδόπουλος, Σ. Παπαδόπουλος,  ο π. πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης Κώστας Παπαγεωργίου ο οποίος πρόσφερε στη βιβλιοθήκη το λεύκωμα του Απόλλωνα, τα αδέλφια του Νικόλα, Πασχάλης και Ζήσης Παπαδόπουλος και η ανιψιά του Μαρία η οποία αναφέρθηκε στο έργο που άφησε στο νομό Κοζάνης ως παρακαταθήκη.

Οι ηθοποιοί Φώφη Ζαγορίτου και Χάρης Σισμανίδης απέδωσαν μοναδικά τα ποιήματα «Σε έναν βετεράνο ποδοσφαίρου» της Βάσως Ιορδανίδου Κοσμίδου, «Μπαλάντα του απερχόμενου ντριπλέρ του καιρού τούτου» του Ηλία Λάγιου, «Φίλαθλοι Θεσσαλονικείς» του Μίμη Σουλιώτη και «Αγαπημένο μου μπάσκετ» του Κόμπι Μπράιαντ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πασχάλης Παπαδόπουλος, μικρότερος αδελφός του Νικόλα, ο οποίος με αφορμή τη δημιουργία Αθλητικής Γωνιάς στην βιβλιοθήκη, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το αθλητικό βιβλίο στη διαμόρφωση αθλητικού πολιτισμού τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Στον 21ο αιώνα, το βιβλίο, δεν αποτελεί πάντοτε τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Στη χώρα μας οι πωλήσεις είναι ελάχιστες και συχνά δεν καλύπτουν το κόστος έκδοσης.  Οι άνθρωποι του πνεύματος  έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα.

Στην Ελλάδα του σήμερα, η  πνευματική φτώχεια είναι ιδιαιτέρως αισθητή στον τομέα της αθλητικής λογοτεχνίας.

Δεκάδες όμως είναι οι ποιητές και λογοτέχνες που ύμνησαν με την πένα τους κατορθώματα αθλητών. Ο Θ. Κοροβίνης πρέπει να αφιέρωσε πολλές ώρες και μέρες για να αποδώσει στο χαρτί το υπέροχο έμμετρο έργο του  «Τρία ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για τον Γιώργο Κούδα». Ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νάσος Βαγενάς, ο Γιάννης Βαρβέρης, ο Θανάσης Βενέτης, ο Αρης Δικταίος, ο Μένης Κουμανταρέας, ο Ηλίας Λάγιος, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Μίγγας, ο Διονύσης Χαριτόπουλος, ο Μάνος Χατζιδάκις και δεκάδες άλλοι καταξιωμένοι έλληνες λογοτέχνες και ποιητές, ύμνησαν το αθλητικό κάλος και τον άθλο, δηλαδή τη στιγμή που ο άνθρωπος ξεπερνάει τα όριά του.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως και γιατί η εκάστοτε αθλητική ηγεσία και κυρίως οι παράγοντες που «κυβερνούν» διαχρονικά τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, δεν σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπους του πνεύματος, προκειμένου να αυξήσουν τη δημοφιλία του αθλητισμού και να καλλιεργήσουν τον πολιτισμό μεταξύ των νέων που συρρέουν στα γήπεδα.

Ο ρόλος του βιβλίου και του δημοσιογράφου παραμένει αξεπέραστος, ακόμη και σήμερα που επιστήμονες εργάζονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας τεχνικής νοημοσύνης και μηχανημάτων που θα τροφοδοτούνται με δύο τρία στοιχεία και θα γράφουν την είδηση. Κανένα κομπιούτερ δεν μπορεί όμως να παράγει λογική σκέψη, όπως και καμία εφημερίδα, κανένα διαδίκτυο, κανένα περιοδικό, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βιβλίο.

Πολιτισμός είναι ότι ωραιότερο έχει δημιουργήσει παγκοσμίως ο άνθρωπος και ανά τους αιώνες. Αυτόν τον πολιτισμό υπηρετεί το καλό βιβλίο, χωρίς σύνορα, παρωπίδες και διακρίσεις.

Το βιβλίο είναι για το μυαλό, ότι η γυμναστική για το σώμα. «Η ζωή είναι οι φίλοι που κάναμε και τα βιβλία που διαβάσαμε» γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης. «Πάντα φαντάζομαι τον παράδεισο ως ένα είδος βιβλιοθήκης» είπε ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Βιβλίο και βιβλιοθήκη θα έπρεπε να είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου.

Η μικρή προσφορά αθλητικών βιβλίων στην Κ.Δ.Β.Κ., στη μνήμη του αδελφού μου, είθε να αποτελέσει αρχή για την αναστροφή του κλίματος και την καλλιέργεια αξιών στη χώρα που γέννησε τον αθλητισμό και η οποία δυστυχώς σήμερα προσκυνάει μόνο τον πρωταθλητισμό, ακόμη κι όταν αυτός επιτυγχάνεται με αθέμιτα μέσα».


Σχολιάστε εδώ