ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γ.Στουρνάρας παρουσίασε το έργο του ΣΥΡΙΖΑ ως… επιτυχία Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γ.Στουρνάρας παρουσίασε το έργο του ΣΥΡΙΖΑ ως… επιτυχία Μητσοτάκη

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για εκμετάλευση των επιτυχιών της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδας του κ. Στουρνάρα, συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης χωρίς να το αναγνωρίζουν αυτοί που μέχρι να αναλάβουν την εξουσία καταστροφολογούσαν, επαναβεβαίωσε η κ. Παπανάτσιου, με αφορμή το περιεχόμενο της Ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ.

«Αν διαβάσει κάποιος την έκθεση … στα διαγράμματα … όλα αυτά που θεωρούν ότι έγιναν το τελευταίο εξάμηνο, αυτό της κυβέρνησης της ΝΔ, έχουν γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», όπως τόνισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αύξηση της απασχόλησης που ήρθε ως αποτέλεσμα των ελέγχων στην αγορά εργασίας και της προσπάθειας επαναρύθμισης, των συλλογικών συμβάσεων, κτλ., που με την σειρά τους έφεραν αύξηση της κατανάλωσης κ.ά.

Η κ. Παπανάτσιου και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν ερωτήματα για το πώς συνδυάζεται η μέχρι τις εκλογές θέση της ΤτΕ για μη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και χαρακτηρισμού των κοινωνικών μέτρων του περασμένου Απριλίου ως «παροχών» που θα εκτροχίαζαν την οικονομία, με τις σημερινές θέσεις περί αναπτέρωσης της οικονομίας με τα συγκεκριμένα μέτρα. «Οι απαντήσεις του κ. Στουρνάρα ήταν ήξεις-αφήξεις … αλλά η παραδοχή στην Έκθεση είναι σαφέστατη», όπως τόνισε.

Αντίστοιχα, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού από τις αγορές, σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, «είχε ξεκινήσει από το 2018 (σ.τ.σ. και την έξοδο από τα μνημόνια) υπήρχε ομαλοποίηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Το παραδέχθηκε ξεκάθαρα και ο διοικητής της ΤτΕ … το έχει πει και δημόσια ότι “το ότι υπάρχει αυτό σήμερα είναι αποτέλεσμα αυτού που έχει ξεκινήσει από το 2018” … αυτή η παραδοχή ήταν ξεκάθαρη», όπως τόνισε η κ. Παπανάτσιου.

Επανερχόμενη στο θέμα της απασχόλησης, τόνισε το ρόλο των μέτρων υποστήριξης της εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ που έφερε την σταθερή μείωση της εργασίας, υποδεικνύοντας μάλιστα ως τεκμήριο την μείωση των θέσεων εργασίας τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την νέα προσπάθεια απορρύθμιση της αγοράς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Αυτή την στιγμή βλέπουμε μία κατάσταση πολύ περίεργη, 3.666 θέσεις λιγότερες τον Δεκέμβριο. Αμέσως μόλις καταργήθηκαν όλα αυτά που είχαμε νομοθετήσει, για τις συλλογικές συμβάσεις, τις υπερωρίες … είχαν αυτόματο αποτέλεσμα την μείωση των θέσεων εργασίας».

Η ανάπτυξη που προβλέπει η ΤτΕ θα είναι στο 2,5%, λιγότερο από το 2,8% του προϋπολογισμού και «θυμόμαστε όλοι ότι προεκλογικά η ΝΔ ευαγγελιζόταν ανάπτυξη 4% και ο κ. Μητσοτάκης έλεγε για διπλάσια αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αλλά ούτε στον προϋπολογισμό προβλέπεται κάτι τέτοιο ούτε ανάπτυξη 4% συζητιέται πια. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται 2,8% με αμφίβολα στοιχεία και η ΤτΕ προβλέπει 2,5%», συνέχισε η κ. Παπανάτσιου.

Τέλος, η κ. Παπανάτσιου αναφερόμενη στα πρωτογενή πλεονάσματα και την προοπτική μείωσής τους (μετά και τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Τζεντιλόνι), σημείωσε ότι «είναι ευχή μας να ανοίγει ο δρόμος. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιήσει το αποθεματικό για να μειώσει τα πλεονάσματα ήδη από το 2020, για να δώσουμε την δυνατότητα για περισσότερα θετικά μέτρα, δεν έγινε αποδεκτή από την ΝΔ», όπως θύμισε, «παρότι στις δεσμεύσεις της ότι τα πλεονάσματα θα ήταν μειωμένα από το 2020. Και αυτή τη στιγμή λένε για το 2021 ότι “θα διαπραγματευτούμε, θα μιλήσουμε, θα πούμε”… και όλα τίθενται χρονικά μετά τον Απρίλη, όταν πέρυσι κατηγορούσαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικά μέτρα», δηλαδή την ίδια πρακτική της βολιδοσκόπησης δυνατοτήτων το πρώτο τρίμηνο και στην συνέχεια την άσκηση πολιτικών.


Σχολιάστε εδώ