Στεμνίτσα: Ένα παραδοσιακό «στολίδι» στις πλαγιές του Μαινάλου

Στεμνίτσα: Ένα παραδοσιακό «στολίδι» στις πλαγιές του Μαινάλου

Η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών, όχι όμως μόνο καλοκαιρινών. Ο ηπειρωτικός κορμός της χώρας καλύπτεται από ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό ανάγλυφο, προσφέροντάς σας άπειρες επιλογές για πραγματικά αξέχαστες διακοπές και το χειμώνα! Η χειμερινή Ελλάδα σας υποδέχεται για να κάνετε δραστηριότητες στη φύση.

Μεγάλοι δρυμοί με χιονοσκέπαστες κορυφές, δασωμένα μονοπάτια και παλιές στράτες, ορμητικά ποτάμια «στεφανωμένα» από πέτρινα γεφύρια και εντυπωσιακές αποτελούν ιδανικό τερέν για να γίνουν οι χειμερινές σας διακοπές ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Στα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, Καλαβρύτων, Καϊμακτσαλάν, Βασιλίτσας, Τρία – Πέντε Πηγάδια, Πηλίου και Μαινάλου, από τα μεγαλύτερα της χώρας, θα χαρείτε αξέχαστες «χιονοπεριπέτειες» στο απόλυτο λευκό.

Στους ορεινούς όγκους με τις αμέτρητες νεφελοσκέπαστες κορυφές και το εκτεταμένο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών θα απολαύσετε το μεγαλείο της φύσης, κάνοντας πεζοπορία ή ορειβασία. Αν αγαπάτε την ορεινή ποδηλασία, ή διαθέτετε όχημα 4Χ4, θα ανακαλύψετε άπειρες off road διαδρομές για να κατακτήσετε την καρδιά της ελληνικής φύσης.

Στεμνίτσα: Ένα παραδοσιακό «στολίδι» στις πλαγιές του βουνού

Αν βρεθείτε στην Αρκαδία ανάμεσα στο ελατόδασο του Μαινάλου και το βαθύσκιωτο φαράγγι του Λούσιου ποταμού, ο διατηρητέος ορεινός οικισμός της Στεμνίτσας, ξεδιπλώνει το φυσικό του μεγαλείο στους τυχερούς επισκέπτες, ψιθυρίζοντάς τους την δική της ξεχωριστή ιστορία.

@ stemnitsa.gr

Το ιδιαίτερο ανάγλυφο και οι περιορισμοί του τόπου ώθησαν τους ντόπιους από νωρίς να αναπτύξουν στο έπακρο ιδιαίτερες δεξιοτεχνίες, ανάμεσά τους και την αργυροχρυσοχοΐα.

«Χρυσικοί» κι «ασημιτζήδες», ξακουστοί τεχνίτες με σπουδαία φήμη, δημιουργούν αξεπέραστα καλλιτεχνήματα. Λεπτοδουλεμένα κοσμήματα (δακτυλίδια, σταυρούς, πόρπες) και οικιακά σκεύη για τους προύχοντες. Ασημοκέντητες εικόνες∙ κηροπήγια∙ εξαπτέρυγα… για τις πολυάριθμες εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής.

@ stemnitsa.gr

@ stemnitsa.gr

@ stemnitsa.gr

Δυο αιώνες ακμής και δημιουργίας (1700-1900) αφήνουν πλούσια παρακαταθήκη – εξαιρετικά δείγματα εκτίθενται στο Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτσας – λειτουργώντας παράλληλα ως πολύτιμη πηγή έμπνευσης για τους ταλαντούχους νέους που φοιτούν στην περιώνυμη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας.

@ stemnitsa.gr

Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας

Στεγασμένη σε ένα επιβλητικό παραδοσιακό κτίριο στη «δημοσιά» του οικισμού – από τις πλέον φημισμένες σχολές κοσμήματος – συνεχίζει επάξια την σπουδαία τοπική παράδοση. Εδώ, τα μυστικά και οι τεχνικές των παλιών μαστόρων περνούν ευλαβικά από γενιά σε γενιά. Η λαϊκή παράδοση εμπνέει∙ οι σύγχρονες τεχνικές και νοοτροπίες συνδυάζονται δημιουργικά με τις φρέσκιες ιδέες ∙ τα ερεθίσματα της φύσης κινητοποιούν την φαντασία των σπουδαστών, δίνοντας νέα προοπτική στο χειροποίητο κόσμημα του 21ου αιώνα.

“Arkadia”, Peloponnes, Greece; June 2005 – Stemnitsa 1100 m – früher Glockengießer- und Kupfer+Silberschmied-Handwerk Wolken h+10, k+10/ Schneeberge h+10,k+10 zu dunkles grün h+30, k+30 usm 80,0.8,0 // wikipedia


https://www.stemnitsa.gr/
www.stemnitsamuseum.gr

Πηγή πληροφοριών visitGreece.gr, stemnitsa.gr
Kεντρική φωτο: twitter.com/visitgreecegr


Σχολιάστε εδώ