Παρουσίαση ανθολογίας: “Φύλλα Χλόης” του Walt Whitman στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Παρουσίαση ανθολογίας: “Φύλλα Χλόης” του Walt Whitman στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Οι Εκδόσεις Κέδρος σε συνεργασία με το Hellenic American College και την Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν το ποιητικό έργο του Walt Whitman «Φύλλα Χλόης». Το βιβλίο αποτελεί μια εκτεταμένη ανθολογία από το σύνολο του έργου του κορυφαίου Αμερικανού ποιητή κι έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, καθώς περιέχει τα σημαντικότερα ποιήματα που έγραψε σε όλη την διάρκεια της ζωής του.

> Την μετάφραση κι επιλογή έχουν κάνει η Ελένη Ηλιοπούλου και η Κατερίνα Ηλιοπούλου.

Η παρουσίαση πραγματοποιείται την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος, Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Για το βιβλίο μιλούν οι:

♦ Ανθούλα Δανιήλ, Δρ. φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας
♦ Γιώργος Χουλιάρας, ποιητής
♦ Ντόρα Τσιμπούκη, Καθηγήτρια Αμερικανικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
♦ Κατερίνα Ηλιοπούλου, ποιήτρια και μεταφράστρια

> Ποιήματα διαβάζουν οι: Χρήστος Σακελλαρίδης και Μάριος Χατζηπροκοπίου 

 

To έργο του Walt Whitman (1819-1892) επηρέασε όχι μόνο την αγγλόφωνη, αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία με την νεωτερικότητά του. Την εποχή που πρωτοδημοσιεύτηκαν, το 1855, τα Φύλλα Χλόης αποτέλεσαν έργο ρηξικέλευθο: Μακροπερίοδοι και ανισοσύλλαβοι στίχοι, παρατακτική σύνδεση, καθημερινός λόγος, ακανόνιστη στίξη, απουσία μέτρου και ομοιοκαταληξίας. Όλα έρχονταν σε αντίθεση με την παραδοσιακή ποιητική φόρμα. Εκτός όμως από τις μορφολογικές αποκλίσεις της ποίησης με τα οποία είναι εξοικειωμένος πλέον ο σύγχρονος αναγνώστης, η εκφραστική τόλμη και εκκεντρικότητά του Whitman επίσης προκαλούσαν το αναγνωστικό κοινό της εποχής.

Μετά την πρώτη έκδοση των Φύλλων Χλόης ακολούθησαν επανειλημμένες επανεκδόσεις διορθωμένες και εμπλουτισμένες με νέα ποιήματα. Τελευταία κατά σειρά ήταν η έκδοση του 1892, λίγους μήνες πριν από τον θάνατο του ποιητή, που περιλάμβανε περισσότερα από τετρακόσια ποιήματα, ενώ παράλληλα συνοδευόταν από μία ευρύτερη αποδοχή του Whitman. Το βιβλίο έχει στο εξώφυλλο φωτογραφία του ποιητή σε μεγάλη ηλικία με τα άσπρα γένια και στις τελευταίες σελίδες την φωτογραφία της νεανικής του ηλικίας, για την οποία αποκλήθηκε «Αμερικανός Αδάμ». Η ελληνική μετάφραση των «Φύλλων Χλόης» εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την γέννηση του ποιητή. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης σημειώσεις και εργοβιογραφία, καθώς και επίμετρο της Κατερίνας Ηλιοπούλου και πρόλογο της καθηγήτριας Αμερικανικών Σπουδών, Ντόρας Τσιμπούκη.


Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και τον συγγραφέα ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ  
Κατηγορία: Ποίηση
ISBN: 978-960-04-4962-4


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, 19:00 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
– Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: 210 3680052, www.hau.gr/culture 
– Εκδόσεις Κέδρος: 2103809712, www.kedros.gr   


Σχολιάστε εδώ