Αντ. Π. Αργυρός: Το 2020 ήρθε με μια άλλη, καθαρή ματιά…

Αντ. Π. Αργυρός: Το 2020 ήρθε με μια άλλη, καθαρή ματιά…


Του
ΑΝΤΩΝΗ Π. ΑΡΓΥΡΟΥ
Δικηγόρου ΑΠ, Αν. Νομικού
Συμβούλου Πανεπιστημίου Αθηνών


Ο καινούργιος χρόνος μάς έφερε σημαντικές εκπλήξεις από τις πρώτες μέρες του αλλά και μερικά πολύ σημαντικά γεγονότα. Από την πρώτη του έτους ανέλαβε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, του πρώτου πνευματικού ιδρύματος της χώρας ένας σπάνιος πνευματικός άνθρωπος, η καθηγήτρια κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής και υπουργός. Αξίζει να θυμηθούμε ένα ιστορικό γεγονός:

Η τότε πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής κ. Μπενάκη ανακοίνωσε στον τότε νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Κάρολο Παπούλια, το αποτέλεσμα της ψη­φοφορίας της Βουλής και κατά την προσφώνηση είπε και τα εξής (8/2/2005):«Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία, όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις:

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της συνταγματικής συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης και της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά ίσως και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης». Τα γεγονότα που ακολούθησαν δυστυχώς δεν διέψευσαν τη σεβαστή πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ελληνική ιστορία. Η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι γόνος δικαστικής οικογένειας, έχει διαγράψει και η ίδια µια λαμπρή πορεία στον δικαστικό κλάδο. Είναι επίσης μια μοντέρνα γυναίκα, με αγάπη στα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα βιβλία και τα ταξίδια αλλά και με γεμάτη επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική ζωή.

Διαδέχεται η νέα Πρόεδρος έναν λαμπρό καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που πέρασε μια εξαιρετικά δύσκολη θητεία λόγω των εθνικών προβλημάτων και του δημοσιονομικού χρέους, ενώ η προσωπική συμβολή του στην παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι αναμφισβήτητη. Διαδέχεται η νέα Πρόεδρος όμως ιστορικά και τον πρώτο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (Μιχάλη Στασινόπουλο) που ως δικαστικός λειτουργός έφθασε μέχρι τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση από την οποία αντιτάχθηκε στη δικτατορία, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί και τελικά να γίνει το 1974 Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Έτσι, το 2020 ήρθε με μια άλλη, καθαρή ματιά… Ως ευρωπαίος πολίτης χάρηκα όταν είδα τη Σάνα Μάριν, τη νέα πρωθυπουργό της Φινλανδίας, μια νέα μόλις 34 ετών, όμορφη και γοητευτική.

Κανονικά, όλα αυτά δεν θα έπρεπε να αποτελούν θέματα σχολιασμού, ωστόσο είναι γεγονός ότι η εκλογή ενός ατόμου με αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελεί ένα είδος επανάστασης σε ένα κατεστημένο αντιλήψεων, ειδικά εάν το μέτρο σύγκρισης είναι η χώρα μας, που τα νιάτα μετανάστευσαν σε ξένες χώρες για να βρουν δουλειά. Όμως ο τόπος χρειάζεται νέους ανθρώπους και στα χρόνια και κυρίως στα μυαλά και έτσι είναι βέβαιο ότι θα εδραιώσουμε τη νέα κουλτούρα της συναίνεσης. Σε πείσμα όσων θεωρούν ότι δεν υπάρχει η αναγκαία συναίνεση, εγώ πιστεύω ότι η έλλειψη συναίνεσης είναι εικονική. Στα θεμελιώδη ζητήματα μπορεί να επιτευχθεί, αν προσπαθήσουμε, δίνοντας προτεραιότητα στους νέους.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ