Ο Ερντογάν έχει τακτικό πλεονέκτημα επειδή κάνει ό,τι δεν τολμούν οι αντίπαλοί του…

Ο Ερντογάν έχει τακτικό πλεονέκτημα επειδή κάνει ό,τι δεν τολμούν οι αντίπαλοί του…


Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ
Άρθρο στο SLpress.gr


Η γεώτρηση του Γιαβούζ στο θαλάσσιο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ δεν αφήνει περιθώριο υπεκφυγής για κανέναν. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους, ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και κυρίως το στρατιωτικό εργαλείο για να επιτύχει τον σκοπό του. Εν προκειμένω να οικειοποιηθεί εμπράκτως τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αύριο την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ό,τι αυτή κρύβει.

Και είναι ακριβώς η αποφασιστικότητά του Τούρκου προέδρου να μιλάει με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, που του δίνει συγκριτικό τακτικό πλεονέκτημα έναντι όλων. Είναι αληθές ότι στο διπλωματικό επίπεδο οι Τούρκοι έχουν με τις αυθαιρεσίες τους προκαλέσει –περισσότερη ή λιγότερη– δυσαρέσκεια και στη Δύση και στα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αλυσίδα μετράει ήδη αρκετούς κρίκους. Υπενθυμίζουμε ότι στις 9 Φεβρουαρίου 2018, τουρκικά πολεμικά σκάφη είχαν εμποδίσει το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ Saipem 12000 να μεταβεί στο θαλάσσιο οικόπεδο Νο 3 (νοτιοανατολικά της Κύπρου) για να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη γεώτρηση στον στόχο-κοίτασμα “Σουπιά”.

Ο Ερντογάν αλλάζει τακτική

Η Άγκυρα δεν τόλμησε να εμποδίσει με τον ίδιο τρόπο τη γεώτρηση της γαλλικής Total και της αμερικανικής ExxonMobil σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Τα μηνύματα που είχε λάβει και από την Ουάσιγκτον και από το Παρίσι ήταν πολύ αυστηρά για να τα αγνοήσει. Γι’ αυτό και οι Τούρκοι άλλαξαν τακτική. Αντί να εμποδίζουν τη γεώτρηση εταιρειών που είχαν πίσω τους ισχυρά κράτη, άρχισαν να κάνουν δικές τους γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει φραστικά και για να τηρήσει τα προσχήματα είχε λάβει κάποια μέτρα, τα οποία, όμως, μόνο αμυχή μπορούσαν να προκαλέσουν στην Τουρκία. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν ήταν ικανά να την υποχρεώσουν σε αναδίπλωση. Εξ ου και ο Ερντογάν όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά κλιμάκωσε. Το Γιαβούζ πήγε για γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 7 (νοτίως της Μεγαλονήσου) που είναι παραχωρημένο στην κοινοπραξία της ιταλικής ENI και της γαλλικής Total.

Πρόκληση για τη Γαλλία

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στρατιωτικά αδύναμη να εμποδίσει τις τουρκικές πειρατικές ενέργειες και η Ελλάδα κρατιέται μακριά. Αυτός είναι ο λόγος που η Λευκωσία όχι μόνο ευνόησε την Total, αλλά και έχει παραχώρησε στους Γάλλους ναυτική βάση. Με τη συμφωνία αυτή η Γαλλία επιστρέφει στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα σε στρατηγικό σημείο. Από την πλευρά τους, οι Ελληνοκύπριοι ελπίζουν να εξασφαλίζουν κάποιου είδους αμυντική ομπρέλα έναντι της Τουρκίας.

Η τουρκική εισβολή στο οικόπεδο 7 κατά μία έννοια έφερε τον κόμπο στο χτένι, επειδή ήταν μία ευθεία πρόκληση πρωτίστως για το Παρίσι. Η Γαλλία εκλήθη να αποδείξει ότι είναι σε θέση να κρατήσει τους Τούρκους όχι μόνο μακριά από τις γεωτρήσεις της Total, αλλά και από τα οικόπεδα, στα οποία έχει δικαιώματα η Total, όπως το 7. Τα γεγονότα έδειξαν ότι μπορεί η Γαλλία να τα έσπασε διπλωματικά με την Τουρκία, αλλά δεν τόλμησε τότε να χρησιμοποιήσουν το στρατιωτικό εργαλείο. Είχε στείλει μία φρεγάτα, αλλά το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει περικυκλώσει την Κύπρο με 20 περίπου ναυτικές μονάδες, σε μία επίδειξη ισχύος προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ENI είναι η εταιρεία, η οποία έχει αγοράσει τα δικαιώματα στα περισσότερα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Επειδή, όμως, ματαιώθηκε μία γεώτρησή της και επειδή πίσω της έχει την Ιταλία, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να τα βάλει με την Τουρκία, η ΕΝΙ έκανε συνέταιρό της την Total για να αγοράσει τη γαλλική πολιτική-στρατιωτική προστασία.

Διαβάστε την συνέχεια στο SLpress.gr


Σχολιάστε εδώ