Φ. Γεννηματά: Το μπόνους των 50 εδρών μετατρέπει σε μια αυτοδύναμη πλειοψηφία μια ανίσχυρη και ασταθή κυβέρνηση

Φ. Γεννηματά: Το μπόνους των 50 εδρών μετατρέπει σε μια αυτοδύναμη πλειοψηφία μια ανίσχυρη και ασταθή κυβέρνηση

Aπό το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν προτίθεται να συναινέσει σε πολιτικούς σχεδιασμούς της ΝΔ.

«Ο κ. Μητσοτάκης, με αυτήν του την επιλογή, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία. Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του», προειδοποίησε.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι τα λέει αυτά γιατί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την κυβέρνηση. «Τα μεγάλα θέματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, η κοινωνία εξακολουθεί να έχει μία δύσκολη καθημερινότητα, τα εθνικά θέματα είναι σε κρίση. Σε αυτές ιδιαίτερα τις συνθήκες τα θεσμικά παιγνίδια με ζαριές διπλών εκλογών είναι και τυχοδιωκτισμός και σίγουρα ένδειξη αδυναμίας», ανέφερε.

Ακολουθεί η ομιλία της Φ. Γεννηματά στη Βουλή για τον εκλογικό 

Είναι κλειδί για την ομαλή, δημοκρατική πολιτική λειτουργία. Είναι το πεδίο που δοκιμάζονται πραγματικά οι προθέσεις για συνεννόηση και συναίνεση.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ουσία δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά, προσπαθεί να κόψει και να ράψει τους θεσμούς στα μέτρα του. Χαμήλωσε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο μάξιμουμ των δυνάμεων που ελπίζει ότι μπορεί να συσπειρώσει, δηλαδή γύρω στο 36,5% και ίσως ακόμα λιγότερο.

Δεν είναι ισχυρή και σταθερή μια Κυβέρνηση μειοψηφίας στον Ελληνικό λαό, που μετατρέπεται σε αυτοδύναμη πλειοψηφία με το μπόνους των 50 εδρών. Όχι μόνο δεν την θέλατε τη συναίνεση στο θέμα του εκλογικού νόμου κ. Μητσοτάκη, δεν την επιδιώξατε καν. Κανένας ουσιαστικός διάλογος

Και κάτι ακόμη: με τρόπο προκλητικό και εντελώς αδικαιολόγητο εξαιρεί από το μπόνους τους συνασπισμούς κομμάτων. Με μια καταφανώς αντισυνταγματική επιλογή που είναι εντελώς ενδεικτική των προθέσεων της Κυβέρνησης εισάγετε διακρίσεις ανάμεσα στο κόμμα και τον συνασπισμό. Χωρίς αιτολογία, χωρίς λογική.

Για τρίτη φορά, μετά το 1990 και το 2008 η ΝΔ επαναλαμβάνει την ίδια ρύθμιση. Προσέξτε μόνο γιατί τις δύο προηγούμενες φορές που το κάνατε, τις χάσατε τις επόμενες εκλογές!

Είναι πλέον καθαρό:

Η Κυβέρνηση είναι στα λόγια υπέρ της συναίνεσης, στην πράξη υπέρ του «ό,τι σήμερα με βολεύει». Το αποδεικνύουν καθημερινά με την στάση τους στα Εθνικά Θέματα, στο προσφυγικό, στα θέματα παιδείας, στα εργασιακά ζητήματα, στην προσπάθεια κομματικού ελέγχου του κράτους.

Με τον εκλογικό νόμο λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Κανένας εκλογικός νόμος και καμία τεχνητή προσθαφαίρεση εδρών δεν μπορούν να αλλοιώσουν τη λαϊκή κρίση.

Στις εκλογές θα μιλήσει o λαός και αυτός και μόνον θα καθορίσει τους ρόλους των κομμάτων. Και τότε οι αλαζονικοί σχεδιασμοί θα γυρίσουν μπούμερανγκ.

Ο εκλογικός Νόμος για μας έχει άμεση σχέση και με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Η απλή αναλογική, επιφέρει πολυδιάσπαση, οδηγεί σε αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης, σε διαλυτικά φαινόμενα στο πολιτικό μας σύστημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που την ψήφισε έγινε δύο φορές Κυβέρνηση με το bonus των 50 εδρών του περιβόητου νόμου Παυλόπουλου. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε βαθιά ότι είναι ώρα για μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα, με πρώτο βήμα αυτό που καθορίζει την διακυβέρνηση της χώρας: τον εκλογικό νόμο.

Πιστεύουμε ότι σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, χωρίς να φαλκιδεύεται η λαϊκή ψήφος. Σε αυτή την ανάγκη απαντά η δική μας πρόταση. Κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας δεν είναι ισχυρές.

Η πρότασή μας είναι μετρημένη και αποτελεσματική. Και εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις.

Και οδηγεί στο πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα. Όταν ο λαός εκφράζει στην κάλπη τη βούλησή του να έχει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει αυτό να γίνεται πράξη. Όταν όμως το μήνυμα των εκλογών δεν είναι ισχυρό υπέρ του πρώτου κόμματος, θα πρέπει το ίδιο το εκλογικό σύστημα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προγραμματικές συγκλήσεις αντί για ευκαιριακές συμπράξεις.

Εμείς έγκαιρα από το 2018 πήραμε την ευθύνη και καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη, πρόταση που αναβαθμίζει το πολιτικό μας σύστημα, τη δημοκρατική λειτουργία και οδηγεί σε ισχυρές κυβερνήσεις με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη.

Χαιρόμαστε πράγματι γιατί ορισμένες από τις προτάσεις που 2 χρόνια τώρα έχουμε καταθέσει έγιναν πράξη. Η ψήφος των Ελλήνων εκλογέων εξωτερικού, η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, η διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή.

Και έχουμε συμβάλλει καθοριστικά.

Όμως αυτός ο εκλογικός Νόμος που κατέθεσε η ΝΔ στην Βουλή, δεν έχει καμία σχέση με την δική μας λογική. Όσο και αν προσπαθεί η ΝΔ να αποπροσανατολίσει, αντιγράφοντας την αρχιτεκτονική της πρότασής μας για το κλιμακωτό bonus. Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους οι δυο προτάσεις. Η πραγματική διαφορά είναι στο αποτέλεσμα. Στα φαραωνικά μπόνους και στα χαμηλά όρια αυτοδυναμίας. Διαφορά φιλοσοφίας, διαφορά αποτελέσματος.

Ουσιαστικά η ΝΔ φέρνει αυτή την πρόταση ακολουθώντας πιστά την βαθιά συντηρητική λογική της, όλων των προηγούμενων χρόνων.

Είναι ένα άδικο σύστημα που παραμορφώνει την λαϊκή βούληση, απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προοπτικές του Ελληνικού λαού.

Είναι πρόταση αδυναμίας και όχι δύναμης.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ο κ. Μητσοτάκης με αυτή του την επιλογή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία. Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική.

Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του. Τα λέω αυτά γιατί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την Κυβέρνηση. Για να μην προλάβει να καταλάβει ο Ελληνικός λαός ότι έφυγε το χειρότερο, η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα μεγάλα θέματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, η κοινωνία εξακολουθεί να έχει μια δύσκολη καθημερινότητα, τα εθνικά θέματα είναι σε κρίση. Σε αυτές ιδιαίτερα τις συνθήκες τα θεσμικά παιγνίδια με ζαριές διπλών εκλογών, είναι και τυχοδιωκτισμός και σίγουρα ένδειξη αδυναμίας.

Στο Κίνημα Αλλαγής δεν φοβόμαστε την κρίση του λαού. Τα διλήμματα με τις δυο όψεις της συντήρησης τελείωσαν. Στις επόμενες εκλογές, είμαστε βέβαιοι ότι ο Ελληνικός λαός θα αναζητήσει μια τεκμηριωμένη πρόταση, πραγματικά προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και εμείς εργαζόμαστε συστηματικά γι’ αυτό.


Σχολιάστε εδώ