Στην τελική ευθεία για τις γαλλικές φρεγάτες

Στην τελική ευθεία για τις γαλλικές φρεγάτες

Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς εν όψει της προοπτικής για τη προμήθεια των νέων γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belharra.

Για την ενίσχυση του ελληνικού στόλου η γαλλική επιλογή φαντάζει τώρα ως η καλύτερη λύση.

Στις 29 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ταξιδέψουν στο Παρίσι, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις φρεγάτες Bellhara.

Παρά το υψηλό τίμημα για την απόκτηση δύο Bellhara –περίπου 2 δισ.–, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, θεωρώντας ότι η δύναμη ισχύος που θα προστεθεί στον Στόλο θα είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η Ελλάδα θέλει να πάρει κάποια ανταλλάγματα για τη συμφωνία. Πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσει ελληνική συμμετοχή στη ναυπήγηση των πλοίων. Επειδή γνωρίζει ότι αυτή δεν θα είναι μεγάλη, θα ζητήσει να μπει η ελληνική αμυντική βιομηχανία με σημαντικό μερίδιο στα πλοία που θα ναυπηγηθούν από τους Γάλλους και τους Ιταλούς.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με το τι θα γίνει μέχρι να παραδοθεί τουλάχιστον η μία από τις δύο Bellhara. Η Ελλάδα προσανατολίζεται να νοικιάσει δύο φρεγάτες Fremm. Το σχέδιο είχε ναυαγήσει επί των ημερών του Φώτη Κουβέλη και σύμφωνα με σοβαρές πληροφορίες αυτό έγινε τότε λόγω ενόχλησης των Αμερικανών για την απόκτηση γαλλικών σκαφών από την Ελλάδα.

Τώρα όμως αυτές οι υπερατλαντικές αντιρρήσεις φαίνεται ότι δεν μπλοκάρουν τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ