Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές πως μπορούν να χαλαρώσουν – Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον EastMed

Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές πως μπορούν να χαλαρώσουν – Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον EastMed

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον καθηγητή ιστορίας του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ακολουθεί video απο την συζήτηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξωφρενική τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ακτές απέναντι για να έχουν θαλάσσιες ζώνες που συνορεύουν και σημειώνοντας ότι η συμφωνία μεταξύ του αγνοεί το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο.

Τόνισε ότι η συμφωνία δεν έχει αναγνωριστεί από την λιβυκή Βουλή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία και υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις θέσεις της. «Δεν μπορεί να υπάρξει μία πολιτική λύση στη Λιβύη, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και εμείς θα συμφωνήσουμε, εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία αυτή».

Απαντώντας σε ερώτηση από το Bloomberg σχετικά με τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για πολλές λανθασμένες κινήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την «κωλοτούμπα» του 2015 που είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης για τους πολίτες, τα capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.

Μητσοτάκης: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον EastMed

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον EastMed, ο Πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για να το κάνουμε», προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες δεν αποκλείουν την Τουρκία. «Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Στο δικό μου μυαλό αυτοί που παραβαίνουν τους κανόνες δεν πρέπει να ανταμείβονται. Εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία διεθνής Ένωση που βασίζεται στους κανόνες».

Κληθείς να σχολιάσει παλιότερη δήλωση του Γάλλου Προέδρου ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι διαφωνεί και εκτίμησε ότι η Συμμαχία είναι πυλώνας της διατλαντικής σχέσης προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αναπτύξει δικό της αμυντικό μηχανισμό.

Μεταναστευτικό

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τη λογική της συμμαχίας των προθύμων στην ΕΕ, επιμένοντας στην ανάγκη μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τις επιστροφές. Εκανε λόγο για αυξημένες ροές τους τελευταίους έξι μήνες και κατήγγειλε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως γεωπολιτικό μοχλό πίεσης στην Ευρώπη.

paron.gr


Σχολιάστε εδώ